Plaszlo írta: Szia!
Elég bonyolultan hangzik.
Én lebontanám a régi 17 cm-es oszlopokat és az egész kaputartó rendszert újra készíteném. A 20-as szerintem kevés lesz úgy, hogy nem folytatódik a kerítés és nem lesz összevasalva vele. Inkább 25-ös, vagy 30-as oszlopzsalut használnék, hiszen öntartó lesz. Ekkora kapuhoz mélyebbre kell ásni az alapot, legalább 80 cm-re a földbe.
Több megoldás lehet, mondjuk a legerősebb és stabilabb megoldás lenne, ha a kapuk oszlopait a föld alatt vasbetonnal összekötnéd. Tehát készítesz egy olyan alapot (akár zsalukővel) amiben a két oszlop függőleges vasait vízszintesen egymáshoz kötöd a kapuk alatt. Ez lenne a kapuk alapja ami vízszintes és innen lehetne a oszlopköveket felrakni. Az oszlopok helyén a bebetonozott vasalás már legyen kész, erre húzod rá az oszlop zsaluköveket. 2 méterig még rá lehet emelni a vasalásra a zsaluköveket különösebb erőfeszítés nélkül. Az oszlophoz 12-es betonvasat használj, azzal már kibír mindent.
Betonozás előtt még lehet igazítani kicsit, hogy teljesen függőleges legyen. Ha az oszlopzsaluk épek, szerintem nem kell sziloplasztozni, de ha nagyon akarod, akkor ragasztóhabarccsal kösd össze betonozás előtt, akkor nem fog elmozdulni egymáson. Egy kis előrelátással és tervezéssel az összes kaputartót és a kapumozgató tartókonzolját bele tudod építeni, így utána nem kell furkálni.
Kicsit túlzásnak tűnhet az elképzelésem, de úgy kell ezt megoldanod, hogy önmagát meg tudja tartani, mivel érdemben nem lesz a kerítéssel összekötve. A későbbiekben hozzá építendő kerítéshez való vasakat is építsd be az oszlopba, mert majd ehhez kell kötnöd a folytatást.
Köszönöm szépen a tanácsaidat!
Nagyon nagyon sokat segítettél! Átnézem a lehetőségeimet (25ös oszlopzsalu talán még belefér... 30as már nagy lenne..sajnos eléggé kötött a hely, ahová el kell raknom az oszlopokat, a kapukkal.
Mégegyszer köszi!