Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
354 hozzászólás Oldal: 11 / 24
Előző 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24 Következő
Kedves Tünde.
Én a Mikára szavazok, korszerűbb fűtőkészülék, takarékosabb üzemmel és a radiátoros központifűtés a gazdaságossága mellett többlet kényelmet is nyújt. Jól szabályozható és mindenhol egyforma meleg lesz a lakásban. Már leírtam, folyamatos fűtés takarékosabb, mint minden este újra felfűteni a lakást.
Az átfolyós vízmelegítővel sincs gond, turbós rendszerű készüléket kell felszereltetni, ez nem a normál kéménybe csatlakozik, hanem a falon átvezetett saját kéménnyel pöfög a világba.
https://www.google.hu/search?q=turb%C3%B3s%2C+%C3%A1tfoly%C3%B3s+v%C3%ADzmeleg%C3%ADt%C5%91&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a

A turbós gázkészülék (cirkó, átfolyós vízmelegítő, Mika-6E turbó) zárt rendszerű, az égéstere el van szigetelve a lakótértől. Speciális kettős(cső a csőben) kéményen keresztül szívja be a friss levegőt és engedi a szabadba az égésgázokat. A turbós készülékeknél ventilátor szívja a friss levegőt és fújja ki az égésgázokat, ezért egy picit hangosabb a kéményes gázkészülékeknél. A turbós kazánok kéményét bizonyos határokon belül el lehet vezetni a készüléktől távolabb, így ha nem főfalon van, nem akadály a felszerelése. A turbós és kondenzációs gázkészülékeknél nem kell félni szénmonoxid mérgezéstől, mivel zárt égésterű, nincs kapcsolatban a lakótérrel.
A Mikában is van turbós változat, ezt nem kell a régi konvektor helyére szerelni, hanem szabadon elhelyezhető, lényeg, hogy főfalon legyen, ahol megoldható az égéstermék kivezetése A kialakítása miatt nem vezethető el a kémény, ezért kell főfalon, vagy olyan falon elhelyezni, ami szabad térre nyílik.
Mika parapetes és turbós változatban:

Mika.jpg
Mika.jpg (62.5 KiB) Megtekintve 12810 alkalommal.

Radiátoros központifűtés esetén a radiátorokat az ablak alá célszerű rakni, ezért is jobb a turbós Mika, mert nem ragaszkodik a konvektor helyéhez.

http://www.technorgaz.hu/doc/keszulekismerteto.pdf
tuncike írta: Egyenlőre annyit sikerült leszűrnöm, ha jól értettem, hogy az elavult konvektoraimat megérné a Mikára lecserélnem és a radiátorok által a fűtésem megoldható lenne ezzel a megoldással. Remélem ez némileg a számlákon is megmutatozna és nem csak szebben mutatna a falon mint egy konvektor. < ezt lentebb kicsit kimunkálom :)
Viszont a legnagyobb gondom ugye a vízmelegítő, mert a konvektorokat a kémény és egyéb kálvária nélkül lecserélhetem, akár Mikára, akár ha maradok a konvektornál akkor arra, mert ezeknek a cseréje nem kapcsolódik a kéményhez.

Úgyhogy itt igazából csak olyan tanácsra van szükségem, hogy megéri e a konvektort a Mikával helyettesíteni és radiátorokat felcserélni egy ilyen házban/lakásban mint az enyém, vagy inkább maradjak a konvektoroknál és azokból vásároljak korszerűbbet.

Nézzük a várható megtakarítás oldalát:
1. a maihoz mérten, akár konvektor csere, akár a MIKA, műszaki szemmel nagysárendjében 12-14%-os lesz a várható megtakarítás mivel a régi rendszer már nem jár a csúcson.
2. más a helyzet kicsit, ha az újra cserélést vetem össze egyik ill. másik esettel:
a MIKA hatásfoka 90% körüli, a mai konvektorok 87... 90... 94% körüliek. Tehát a konvektor csere vagy MIKA között az a (+-) 4-6% fűtés számla különbség fog jelentkezni csupán attól függően milyen konvektorokat választasz(!).

Komfort nyereség:
- Ha MIKA, akkor a konvektorok nem "muzsikálnak" minden helyiségben, csak a MIKA, ott ahol lesz. A radiátorok viszont közelebb bútorozhatók, mint a konvektorok, mert alacsonyabb 70/60°C a hőmérsékletük, ha ez fontos.
A konvektor csere viszonylag egyszerű és kevés felfordulással jár, pl. nem kell újra festeni, ez nem mondható el a radiátoros MIKA rendszerről és gázterv is kell a szolgáltató felé.
Ebben nehéz tanácsot adni, úgy gondolom a költség oldalát és a komfort változást kellene elsősorban mérlegelni ("megéri-nem éri"), mivel a várható hatásfok különbségek és gázfogyasztások különbsége nem túl nagy.

3. A HÉVIZ most melegíti a fürdőt, nem kell a fali sugárzó én fontolóra venném a felújítását, ami várhatóan nem egyéb, mint a csőkígyó cseréje, a többi része szinte ÖRÖK. Ha nem az lesz, nincs, nem lesz ami felmelegítse a fürdőt, amíg kifolyik a kád víz, ez is fontos lehet, mint írod, be sem kapcsolod a fali sugárzót (én sem használtam anno).
Ezeket a szempontokat és a döntést neked kell meghozni, a kétféle korszerűsítés várható nyűgjét és költségeit érdemes összevetni elsődlegesen. :)

Egyebekben egybe hangzik a véleményem a Placival.

u.i.:
most akadtam erre az okos dologra:
http://www.konvekpro.hu/tenyek.html < ezzel optimalizálni és takarékosra lehet venni a gázkonvektorok gyengeségét, sok 10 000 megtakarítható vele évről évre...
Üdv.: sby f. J. ép.mérn.-, ép.gépész-, vill-, ép.fiz.
Sziasztok!

Lakásfelújítás előtt állok.Tavasszal kezdem.Már cak a fűtési rendszert kellene véglegesíteni.de az nagyon képlékeny még számomra.Egy 60nm ház fűtésére kellene ötlet ill segítség.25 nm nappali abból két 11nm szoba meg fürdőszoba kis előtérrel a beosztás.Egy kandalló biztos hogy lesz.Én mellete még a MIKA 6-on gondolkodom.A fürdőszobai előtérbe kerülne a kazán.A nappaliba egy nagyobb a két szobába 1-1 kisebb ill. a fürdőbe egy törülköző szárítós radiátor kerülne.Szerintetek megoldhaó lenne-e a felszerelése.Ez a négy radiátor nem sok a kazánnak?Most van konvektoros fűtés.Azt teljesen meg szeretném szüntetni.Csak a MIKA és a kandalló maradna.Kell-e gáztervet készíteni ennek tudatában?Mindennemű segítséget elfogadok szóban ill.írásban is.Ha esetleg Szolnok megyéből van valaki akinek van már ilyen rendszere,azzal szívesen felvenném a kapcsolatot,akár személyesen is.

Előre is köszönöm a segítségeteket!
fransis69 írta: - A HÉVIZ most melegíti a fürdőt, nem kell a fali sugárzó. Ha nem az lesz, nincs, nem lesz ami felmelegítse a fürdőt, amíg kifolyik a kád víz, ez is fontos lehet, mint írod, be sem kapcsolod a fali sugárzót (én sem használtam anno).
Ezeket a szempontokat és a döntést neked kell meghozni, a kétféle korszerűsítés várható nyűgjét és költségeit érdemes összevetni elsődlegesen. :)

A fali sugárzót leszerelve elfér egy fűtőtest, vagy egy szép törülközőszárítós fűtőtest. Az átépítés egy másik tészta. Ha találsz egy olyan szerelőt, aki tud tisztességesen dolgozni, nem fog nagy felfordulást csinálni. A MIKA felszerelése nem okoz gondot, még ha nem is a konvektor helyére kerül. A régi konvektorok kivezetőnyílását be kell falazni, ezeket a részeket ki kell javítani és festeni (zsákos vakolat helyben keverve, alatta letakarni a padlót). A csövezés és radiátorszerelés sem koszos munka, ha valaki tisztességesen dolgozik. Valószínűleg én rézcsővel készíttetném a fűtésrendszert, bár van ennél olcsóbb, de ezt lehet falon kívül szépen vezetni. A forrasztást nyom nélkül lehet végezni, a tartók felszerelése is csak kis porral jár, amit porszívóval a fúráskor el lehet szívni. Az ötrétegű csövek hajlékonyak, nem lehet szépen egyenesen vezetni. Műanyag csatornában vezetve nem látszik, de a müa. csatorna sem szép látvány.

Gondolom kiderült, én a MIKA-t preferálom a kényelme miatt (nekem mint ötlet is nagyon tetszik). A konvektoros fűtés után minőségi ugrás a központi fűtés, bár kissé drágább. Úgy tudom, mivel új készülék felszereléséről van szó, gáztervet mindenképp kell hozzá készíttetni, de ezt az átfolyós vízmelegítőhöz úgyis el kell készíttetni, így egy kalap alatt mehetne.

Csak elmesélem, hogy nem feltétlen kell félni egy ilyen mérvű átalakítástól. Régi lakásunkban a nagyszoba ablakát kiszedtük és kibontottuk az alatta lévő falrészt is. Ennek a helyére került egy kétszárnyas üveges teraszajtó, amivel közvetlen kijárásunk lett az udvarunkra (több lakásos kertes ház). Az ajtó nyitásával a radiátort is el kellett rakni, ezért a fűtésrendszert is át kellett alakítani. Régi vascsöves rendszert rézcsővel folytatták az új radiátoroknál. Volt itt flexelés, hegesztés, menetvágás, furkálás. A lényeg pedig az, hogy mindezt frissen egy nagy festés után (így jött ki :roll: ) és nem kellett semmit újra festeni.
Természetesen embertől függ, nekem sikerült egy nagyon alapos fűtésszerelőt kifognom ajánlás alapján. Ő mindent takart, nem sérült semmi. Az ajtócserét a volt szomszédommal együtt csináltuk - az ajtót is ő készítette - és egyszerűen vigyáztunk munka közben.

Természetesen nem akarlak semmire sem rábeszélni, a pénztárca az úr, de a kényelemért néha érdemes kicsit többet áldozni. Fransys szakember és üzletember, mindent számol, mérlegel, megtérülést figyel, én meg ha tehetem többet áldozom a komfortért, a kényelemért. Esendő ember vagyok. :wink:
Az utóbbi 10 évben - ha nem is folyamatosan - lakásfelújításban élek. Az előző lakásunk, majd utána a mostani. Néha nehéz elviselni a felújítással járó hercehurcát, de ha elkészül, hamar elfelejti az ember a nehézségeket, ha jól sikerült és élvezi az eredményét.
cpisti írta: Sziasztok!

Lakásfelújítás előtt állok.Tavasszal kezdem.Már cak a fűtési rendszert kellene véglegesíteni.de az nagyon képlékeny még számomra.Egy 60nm ház fűtésére kellene ötlet ill segítség.25 nm nappali abból két 11nm szoba meg fürdőszoba kis előtérrel a beosztás.Egy kandalló biztos hogy lesz.Én mellete még a MIKA 6-on gondolkodom.A fürdőszobai előtérbe kerülne a kazán.A nappaliba egy nagyobb a két szobába 1-1 kisebb ill. a fürdőbe egy törülköző szárítós radiátor kerülne.Szerintetek megoldhaó lenne-e a felszerelése.Ez a négy radiátor nem sok a kazánnak?Most van konvektoros fűtés.Azt teljesen meg szeretném szüntetni.Csak a MIKA és a kandalló maradna.Kell-e gáztervet készíteni ennek tudatában?Mindennemű segítséget elfogadok szóban ill.írásban is.Ha esetleg Szolnok megyéből van valaki akinek van már ilyen rendszere,azzal szívesen felvenném a kapcsolatot,akár személyesen is.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Szia.
Jó lenne egy kicsit írnál a házadról: miből épült, milyen belmagasságú, milyenek a nyílászárók, a tetőszerkezet, hol van és milyen hőszigetelés, tájolás, stb.
Picit visszaolvasol, láthatod, hogy hasonló méretű lakásban már valósítottak meg MIKA-val fűtésrendszert és szépen működik. Amennyiben a házad az átlagosnál nem rosszabb paraméterekkel rendelkezik, neked is elég lehet. Fransys, ha van adata a házadról, akkor kiszámolja konkrétan mire számíthatsz.
Tudomásom szerint nem úszod meg a gáztervet, csak a kéményseprői oldalt a MIKA-val.
A kandallót kisegítő fűtésként akarod használni rendszeresen, vagy csak alkalomadtán, ha olyan kedved kerekedik? A fűtéstervezésnél fontos lehet a radiátorok számításánál, a hőfokszabályozó elhelyezésénél.
Valóban változatos képet mutat egy gázkazán, kandalló együttese. Ha hozzáveszem (feltételezem), hogy a konyhában gáztűzhely van, és elszívót is szeretnének (esetleg kötelező), akkor előtérbe kerülhet a szellőzés. Az egész légtér egynek számít. Ha szabadna, felhívnám a figyelmet a légellátásra. Mind a gáztűzhelynek, mind a kandallónak szüksége van legalább az égéslevegőre. Szükség lesz légbevezetőkre, elvezető kürtőre. Érdemes ezt is a gépész tervezővel megbeszélni. Biztonság kedvéért egy CO érzékelő is jó lenne.
Üdv. Mindenkinek!

Gyakorlati tanácsokat, véleményeket szeretnék kérni fűtés kialakítással kapcsolatban! Hozzáteszem természetesen elkezdtem visszaolvasni a komplett fórumot, amiből jókat lehet okulni, mégis szükségességét érzem hogy összefoglalva leírjam hogy miről van szó, mivel "természetesen" minden eddig megkérdezett kivitelezőnek más és más ötletei voltak, szeretném kvázi leellenőrizni őket.

Tehát adott egy 67m2-es alapterületű társasházi lakás, 2,75m-re csökkentett belmagassággal, maga az épület 30 éves, tégla. A lakás a magas földszinten van, komplett felújításra kerül. A fűtésrendszer szempontjából fontos hogy nyílászárók is cserére kerülnek, illetve kap egy komplett aljzat szigetelést is.
Emiatt (is) a padlófűtés mellett döntöttem, mellé egy kondenzációs kazánnal, ezzel oldanám meg a melegvíz ellátást is.

Az első lényeges kérdés amiről több véleményt hallottam, az a hálószoba kialakítása, ugye az esetleges szálló por miatt. Írom miket hallottam eddig:
- nem kell vele foglalkozni, mehet oda a padlófűtés önmagában, úgyis takarítunk (ez utóbbi igaz is :) )
- a hálóban legyen csak radiátor (nem tudom ez esetben megfelelő hatásfokon üzemelne az a radiátor, vagy vmi külön egység szabályozza ilyenkor?)
- legyen a háló és a nappali is hibrid azaz padlófűtés is és radiátor is (ezt végképp nem teljesen értem)

A másik hogy milyen teljesítményű kazánt illik ide választani, ugyanis az az érzésem hogy abból is túltervezték.. pl: Viesmann Vitodens 100W. Szükségem van nekem 35kW-os kazánra pláne ha csak 8-ra tud lemenni?
Viszont jól gondolom hogy a melegvíz ellátás miatt a 24kW-os már szükséges, vagy az is sok?

Úgy az egész rendszerrel kapcsolatban szívesen várok ötleteket, tanácsokat! :)
Szia Longman
Ahhoz, hogy tudjunk segíteni, néhány dolgot pontosítani kellene.
Ezek a következők:
Longman írta: Üdv. Mindenkinek!
67m2-es alapterületű társasházi lakás, 2,75m-re csökkentett belmagassággal < ez mit jelent? álmennyezet és egyébként magasabb? , maga az épület 30 éves, tégla. A lakás a magas földszinten van < pince? vagy földfeltöltés a magasföldszint? , komplett felújításra kerül. A fűtésrendszer szempontjából fontos hogy nyílászárók is cserére kerülnek < össz m2 tokkal vonóval? , illetve kap egy komplett aljzat szigetelést is.
Emiatt (is) a padlófűtés mellett döntöttem, mellé egy kondenzációs kazánnal, ezzel oldanám meg a melegvíz ellátást is.

Addig csak vagdalkozni lehet a számokkal, amíg a lakás hőveszteségét nem ismerjük a felújításod mélysége után, illetve a felújítás mit fog takarni hőszig. szempontjából (tervezett anyag lambdája és vastagsága, vagy nem is lesz esetleg, stb...?) .

Az első kiindulás, hogy lesz-e szigetelve a homlokzat és a lábazati fal, valamint válasz a fenti magasföldszintes rákérdésre...
Most egy kis számítás után, a leírt épületrész hővesztesége valahol a 7... 8kWóra körül van. Egy U érték 0,2 -re történő szigetelés hat... hetedeli ezt az értéket.
1. Kazán: kazánt választunk. A méretét a fenti hőveszteség diktálja + 60-100% az üzemszünet utáni gyors felfűtésre tartalék.
Ebből érezheted, ha 8kWh a hőveszteség, akkor min. 16kW-os kazán kell. Ha szigeteltél a 0,200W/m2K U értékre elg lenne a 2... 2,5kW-os kazán
2. Padló fűtés: ha nem szigetelsz 67m2 padló felület kevés egy szigeteletlen házhoz (túl kell fűteni a csőritmust), ha szigeteltél akkor rengeteg, illetve lehet méretezni helyiségenként a csőkiosztást.
3. Hálószoba - padlófűtés meg a por! :D
Ez egy megalapozatlan városi legenda és semmi egészségügyi alapja nincs, fizikai meg egyáltalán. :?
A helyes padlófűtésnél a padló átlag hőmérséklete egyéni kívánalmak alapján is max. 26,5... 27,5 °C. A mindenkori padló átlaghőmérséklete alatt lesz a levegő hőmérséklete cca. 2 fokkal (+-1°C). Ha kicsit utána gondolsz, hogy 2-3 fokos eltérésből származhat-e a porra nézve lebegés vagy felhajtó erő, akkor máris érted, hogy csupa-csupa butaság a szálló por legendája. (nekem 4km padlófűtésem van 22éve. Nem vagyok asztmás, de takarítani (értsd - portalanítani) is alig kell a lakást, igaz nem kicsi.)
- Egy laza példa: a tenyered 36°C körül van ugye, vegyél igen-igen finom szemcsés port a tenyeredre, fog az onnan elillanni? Csak akkor ha ráfújsz...
Ezek a bugyutaságok valószínű az elrontott padlófűtések miatt alakult ki. Ha nagyobb a hővesztesége egy épületnek, mint amit az említett padló max. élettanilag megengedett 26,5... 27,5 °C tudna, mit csinál a tulaj? Felcsavarja az előre menőt. Lesz a padló esetleg 35-38 is. Csakhogy ennek már semmi köze a padlófűtéshez, az már inkább radiátor lesz, meg tönkre is megy az ágyazó cement-esztrich, meg ha a cső mü.a. , akkor 15-20 év múlva tönkre is megy a túlfűtés okából...

Tehát:
- lesz-e szigetelve a külső fal, mivel, milyen vastagon?
- ablak kávák kapnak-e külön szigetelést, mivel, milyen vastagon?
- őssz nyílászárók mennyisége (m2)?
- a lakás 6 oldalából hány érintkezik kültérrel, melyik esik szomszédos fűtött oldallal stb...
- lábazati fal kap- e szigetelést, mivel, milyen vastagon?
- a padló fűtés alá szigetelést, mivel, milyen vastagon?
- ezekre adott válasz közben már a szükséges kazán teljesítményét is tudni fogod... :)
Ezek nélkül megbecsülni sem lehet, mi kell, hogy legyen és mi lesz a vége a dolognak... :( :D
Kedves Fransis!

Köszi az eddigieket is!
Tehát:
- A belmagasságot gipszkarton álmennyezettel csökkentem 2,90-ről 2,75-re.
- A rétegelés úgy néz ki, hogy a jelenlegi padló borítás alatt 14 cm vastagságban van salakfeltöltés a födémig, az alatt pedig pince. A födém nem tudom milyen vastag ennél a háznál. (Tudom hogy a pince plafont lenne a legjobb szigetelni, de egyéb okokból az nem kivitelezhető.)
- nyílászárók össz m2: 11,92m2

A többi:
társasházi lakás lévén nem lesz szigetelve sem homlokzati, sem lábazati fal, a magasföldszintes kérdés fent megválaszolva

A port akkor hagyjuk ki a dologból, számoljunk azzal hogy mindenhol az lesz. Mármint padlófűtés.
Tehát:
- lesz-e szigetelve a külső fal, mivel, milyen vastagon? - tehát nem
- ablak kávák kapnak-e külön szigetelést, mivel, milyen vastagon? ablak káva nem lesz külön szigetelve, illetve annyi lesz hogy a jelenlegi 2 nagyméretű ablak fölött, a régi típusú redőny tokja lesz leszigetelve mert ott borzasztóan jön a hideg
- őssz nyílászárók mennyisége (m2)? 11,92m2
- a lakás 6 oldalából hány érintkezik kültérrel, melyik esik szomszédos fűtött oldallal stb... 1 oldal 23m2-nyi fal néz utcára melyen 8,82m2-nyi ablak van, másik oldal 26,98m2 össz. felületű fal, melyen összesen 3,1m-nyi ablak van szintén kültérre néz, a 3 oldal 21,95m2, ez a szomszédos fal, 4. oldal 17,47m2 lépcsőházzal szomszédos, 67m2 a plafon, felettünk szomszéd, alul pince, de a már említett szigeteléssel
- lábazati fal kap- e szigetelést, mivel, milyen vastagon? nem
- a padló fűtés alá szigetelést, mivel, milyen vastagon? igen kap, ez elsődleges volt, kompletten fel lesz vakarva a lakás aljzata födémig. a jelenlegi szint és a födém között 14cm mélység van, így 8-10cm szigeteléssel számoltunk
- ezekre adott válasz közben már a szükséges kazán teljesítményét is tudni fogod... én még mindig nem tudom.. :)
Longman írta: Kedves Fransis!

Köszi az eddigieket is!
Tehát:
- A belmagasságot gipszkarton álmennyezettel csökkentem 2,90-ről 2,75-re. < ez miért szükséges? p.fűtésnél nincs jelentősége semmi, egy hatalmas munka, sok hűhó "semmiért"... Javasolnám, az számítana valamit, hogy a kereskedelembe kapható 50*50*0,8... 1cm vtg habanyagú burk. elemeket egy félnehéz tapéta ragasztóval mindenhol ellátnád (mennyezeti síkok).
Egyszerű is, meg néhány dolgon sokat javít is.
Ha a sarkok ívesek, egy 5-6 cm-t elhagysz körbe, un. tükör mennyezetet alkot akkor. Az álmennyezeti elképzelésed ennek kb. a felét tudja és sokkal munkásabb, költségesebb is.

(Nekem van úgy 90-100m2-nyi rész a Nappalimba, ahol fent galéria is van (40m2), ott a mennyezeti sík sik 7,5m-en van. A padlófűtés ezt sem érzékeli, ez az egyik nagysága pl.)
- A rétegelés úgy néz ki, hogy a jelenlegi padló borítás alatt 14 cm vastagságban van salakfeltöltés a födémig, az alatt pedig pince. A födém nem tudom milyen vastag ennél a háznál. (Tudom hogy a pince plafont lenne a legjobb szigetelni, de egyéb okokból az nem kivitelezhető.) < nézzük a rétegeket:
1. padlóburkolat: telibe ragacsolt kerámialap < kb. 0,9... 1,1cm < ez legyen mindenhol :!:
2. p.cső cement eszrich ágyazóba < 6cm
3. austrotherm Grafit Lambda 0,032 < kérdés: erre akkor mennyi marad? milyen vastag lehet, tekintve, hogy az alagsort nem akarod fűteni? Úgy sok elveszik ott, mivel a koszorúkra a födém kiviszi a pénzed egy jelentős részét ami a lábazaton meg az alagsorba "köddé válik"....

- nyílászárók össz m2: 11,92m2

A többi:
társasházi lakás lévén nem lesz szigetelve sem homlokzati, sem lábazati fal, a magasföldszintes kérdés fent megválaszolva

Tehát:
- lesz-e szigetelve a külső fal, mivel, milyen vastagon? - tehát nem
- ablak kávák kapnak-e külön szigetelést, mivel, milyen vastagon? ablak káva nem lesz külön szigetelve, illetve annyi lesz hogy a jelenlegi 2 nagyméretű ablak fölött, a régi típusú redőny tokja lesz leszigetelve mert ott borzasztóan jön a hideg
< ez nagyon átgondolandó, mert űberelheti a padlófűtés alkalmazhatóságát, mivel a falakkal nem történik semmi, határon érzem a dolgot, de a további kis számítás lesz a döntő...
- Az ablakok milyen mélyen ülnek a külső falsíktól nézve befelé?
:)

- őssz nyílászárók mennyisége (m2)? 11,92m2

- a lakás 6 oldalából hány érintkezik kültérrel, melyik esik szomszédos fűtött oldallal stb... 1 oldal 23m2-nyi fal néz utcára melyen 8,82m2-nyi ablak van, másik oldal 26,98m2 össz. felületű fal, melyen összesen 3,1m-nyi ablak van szintén kültérre néz, a 3 oldal 21,95m2, ez a szomszédos fal, 4. oldal 17,47m2 lépcsőházzal szomszédos, 67m2 a plafon, felettünk szomszéd, alul pince, de a már említett szigeteléssel
- lábazati fal kap- e szigetelést, mivel, milyen vastagon? nem
- a padló fűtés alá szigetelést, mivel, milyen vastagon? igen kap, ez elsődleges volt, kompletten fel lesz vakarva a lakás aljzata födémig. a jelenlegi szint és a födém között 14cm mélység van, így 8-10cm szigeteléssel számoltunk
- ezekre adott válasz közben már a szükséges kazán teljesítményét is tudni fogod... én még mindig nem tudom.. :) < ha meglesz a várható hővszeteséged, ill. hőigényed, ezt is tudni fogod :D

- ha lesz ablak csere, mire? , ha nem, akkor most mi van?
Az álmennyezetnek más okból is szerepe van, az ilyen szempontból mindegy is, az lesz, és 2,75-re csökkenti a belmagasságot.

A padlószigetelést rosszul írtam. Van 14 cm mélységünk födémig, ebből 6cm lesz lépésálló polisztirol, a többi az esztrih beton, háló, padlófűtés, párazáró, burkolat. Éppen hogy elég a 14cm..

Az ablak szemöldökök melyekben most a régi típusú redőny lakik, az lesz szigetelve, gipszkartonozva.
Az összes nyílászáró cserélve lesz természetesen, 6 légkamra, 4-16 argon-4 Low-e 1,0 üveggel, kb. 5cm mélyen befelé a falsíktól.
Longman írta: Az álmennyezetnek más okból is szerepe van, az ilyen szempontból mindegy is, az lesz, és 2,75-re csökkenti a belmagasságot. < Te tudod, én nem bántanám...

A padlószigetelést rosszul írtam. Van 14 cm mélységünk födémig, ebből 6cm lesz lépésálló polisztirol, a többi az esztrih beton, háló, padlófűtés, párazáró, burkolat. Éppen hogy elég a 14cm... < nagyon sok a megmaradó vonalas hőhíd (körbe a koszorú, a válaszfalak és a födém kapcsolatok stb.) Javasolom, hogy kövesd amit írtam, a 6cm hőszig biztos nem elég, de egyébként is a lambda érték nélkül a cm nem sokat mond, a kettő együtt értékelhető csak, ezek sziámi IKREK :lol: , és ne XPS legyen, mert azok között én még nem láttam 0,032 lambdást vagy kevesebbet, SOKKAL inkább 8cm PIR mellett kellene döntened (van PIR, ami 50... 56%-kal jobb HŐSZIGETELŐ az XPS-nél), még akkor is ha jelentősen drágább, mert megtérül hamar, de a PIR között találsz 0,025... 0,026 W/mK lambdásat! A falak mentén is a "fűtés magot" min. 3... 4cm függőleges csíkkal határolva.)

Az ablak szemöldökök melyekben most a régi típusú redőny lakik, az lesz szigetelve, gipszkartonozva. < ha egyébként jól zárnak/működnek az ablakaid, az igazi hőveszteség most a szigeteletlen kávákon folyik el (és a csere után is, sajnos :( ). Olvasd el kérlek ezt az eszme-futtatásom és közelebb kerülsz a témához http://www.gyorshazak.extramobilhazak.h ... ml#ablakok <<< Itt megérted miért is froclizom annyira a káva szigetelést, mert nagyon határon állsz a helyes padlófűtés realitásával, minden apró, de elveszett energia morzsa sajnos számít itt, mivel nem lesz körkörös hőburok
Az összes nyílászáró cserélve lesz természetesen, 6 légkamra, 4-16 argon-4 Low-e 1,0 üveggel, kb. 5cm mélyen befelé a falsíktól. < a káva szigetelés nélkül, csak néhány % lesz a hőnyereséged

Problémáim:
ha ez egy egy önálló és szabadon álló családi ház, aránylag elég pontosan behatárolható láttatlanba is a hőveszteség. :D
Mivel nem az, többféle és tagolt más-más felületek vannak (pl. alagsor, válaszfalak és azok vonalas hőhídja lefelé is felfelé is), a pontos vagy pontosabb műszaki becslésekhez sokat segítenél, ha egy +-10cm pontosságú alaprajzi skiccet ide tennél az ablakok méretének jelölésével együtt.
:(
Ez nélkül, bármennyire is szeretném,
nem tudok érdemleges javaslatot összehozni, sok a bizonytalansági tényező, nagyokat lehetne mellé fogni... :)
Huhh, jó régen jártam erre, azóta sok okos dolog leíródott, amit nem olvastam, és 1 oltári nagy félretájékoztatás is, miszerint:
"A konvektor csere viszonylag egyszerű és kevés felfordulással jár, pl. nem kell újra festeni, ez nem mondható el a radiátoros MIKA rendszerről és gázterv is kell a szolgáltató felé.
Ebben nehéz tanácsot adni, úgy gondolom a költség oldalát és a komfort változást kellene elsősorban mérlegelni ("megéri-nem éri"), mivel a várható hatásfok különbségek és gázfogyasztások különbsége nem túl nagy."

Nem, nem kell gázterv!

Amíg nem nyúlunk a gázcsőhöz, nem helyezzük át, nem rövidítjük meg, nem toldunk hozzá, nem kell gázterv, nem kell engedélyeztetni senkivel.
Csak készülékcsere bejelentési kötelezettség van, és csak azonos, vagy kisebb teljesítményűre cserélhetjük, ezért akkora a mika telljesítménye, amekkora, mert ekkorák a konvektorok is.

Mint már leírtam, a szerelési munkák, és a készülékbeszerzés után csak a beszabályzás ára (10000.-) és a bejelentés ára (kb 2000-6000.-)

Egyébként készen van, és tökéletesen üzemel a 2. általam telepített rendszer is, amiről már írtam nektek, közben megszületett a család gyermeke is, semmi panaszuk a hőmérsékletekre, mindíg van melegvíz is, amit hőtárolón keresztül a Mika állít elő.

A konvekpró egy zseniális ötlet, szintén magyar szabadalom, de csak félmegoldás. 4 konvektorhoz 4 konvekpro kell, és 1 bonyolultabb termosztát, vagy sok vezeték, vagy minden szobába 1 termosztát. Ez már 80-100e ft önmagában.
Yocee írta: Egyébként készen van, és tökéletesen üzemel a 2. általam telepített rendszer is, amiről már írtam nektek, közben megszületett a család gyermeke is, semmi panaszuk a hőmérsékletekre, mindíg van melegvíz is, amit hőtárolón keresztül a Mika állít elő.

Ügyes vagy Yocee , csak gratulálhatok hozzá :)
Egyébként Ha az ember kicsit többet szán rá, és van lehetősége a kéményre, vagy a különböző szabályok megengedik a kondenzációs készülékek beépítését, akkor a Remeha Tzerra nevű új terméke egy igazán jó választás lesz. Mostanság lesz majd kapható, nagyon kicsi, csöndes, nagyon jól karban tartható, javítható.
Előző 1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 24 Következő
354 hozzászólás Oldal: 11 / 24