Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
593 hozzászólás Oldal: 13 / 40
Előző 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 40 Következő
...bár nem a sarokpont > a "hideg sarok" polémiája a téma ezen az oldalunkon, de hasonló hőveszteségi jelenség van ott is.
Talán érdemes kicsit átnézni, néhány dolog érthetőbb lesz:
http://www.extramobilhazak.hu/mernoksze ... -info.html :)
Üdv.: sby f. J. ép.mérn.-, ép.gépész-, vill-, ép.fiz.
fransis69 írta: Ugye kedves "qwert2009", ez most egy viccc(!) :D

Nem viccnek szántam kedves fransis69,de ha jót nevettél rajta annak örülök :D Sajnos nem igazan értek hozza ezert érdeklődök és valaki ezt mondta.Gondoltam megosztom.

fransis69 írta: Eddig salakról, gerendákról beszéltél...

Igen,pontosabban a rétegződés alulról felfele vakolat,nádazat, deszkázat,akác kötőgerenda, deszkázat és salakbeton.
Szerinted az elképzelhetetlen,h ne legyen betonkoszorú?
berkaba írta: Gondolok én itt a súlyára, meg a tartósságára.
Köszönettel: berkaba

http://www.caleo.hu/2011/Aljzatkepzes/98/ :!: ezt nézze át, sematikus és nem kifejezetten a problémájáról szól, de onnan tovább lehet kutakodni a neten. Nekem sajnos most nincs erre időm, de javasolom a módszert...
Ezt az anyagot nem ismerem, de mivel gipsz alapú és nem cement, valószínű az adalék sem homok, inkább hasonlíthat a gipszkarton tömegéhez ami 1... 1,2 kg/m3 körüli.
Feltételezem, a súlya fele lehet vagy kicsit több a cementadalékos egyebektől.
Ez, ha árban "ehető", lehet, hogy járható út lenne kedves berkaba :)

kicsit bővebben > http://digitalbau.hu/index.php/20090217 ... olasa.html
http://www.proidea.hu/lasselsberger-kna ... ztrich.pdf

http://www.epitesimegoldasok.hu/index.p ... nyesztrich
Ezek alapján "berkaba" eljuthat a megoldásig... ;)
qwert2009 írta:
fransis69 írta: Szerinted az elképzelhetetlen,h ne legyen betonkoszorú?

Természetesen igen. A bet. koszorú "divatja" a betongerendákkal kezdődött. :)
Valami még mindig nem világos számodra kedves qwert2009. Minden sarokcsatlakozás "sarkával" szemben egy külső méretű megnövekedett felület néz szemben. Ettől hideg-sarok. ;)
Hogy ez a sarokszelvény beton vagy tégla vagy akármi, csak a hőveszteség mértékében tér el, de egy sarok mindig hidegebb marad, mint a környező felület, így a páralecsapódás veszélye is állandó (függ az évszaktól, függ a szellőztetés gyakoriságától, ugye ami mind-mind hőveszteség. :(
Ezért fontos, hogy a hőhidakat minimalizáljuk az ilyen átmeneteknél (mennyezet/koszorú, fal/fal sarok, áthídalók-, ablakkávák stb. környéke.
Ettől többet nem nagyon tudok már mondani. :(
Tisztelt Hozzáértők!
Végigolvastam a teljes fórumot, de az én dolgomra még nem tudtam összerakni a megfelelő megoldást.
Eljátszottam ugyanis a gondolattal, hogy még a tél előtt valami "gyors", de főleg jó árfekvésű megoldással, járatlannak (bírja ki a 3 évente 1xi cserépigazgatáskori taposást) leszigetelem a padlásfödémünket. Pontosabban javítok a födémszigetelésen. Az a fránya gázfogyasztás;))
No ebbe durrant bele a párazárás/átengedés taglalása. Totál tanácstalan lettem. A mi házunk is a 70-es években épült családi ház, 4 éve újíttattuk fel (nincs homlokzatszigetelés), de a padlást/tetőt kihagytuk. A padlás vasbeton gerendás, közte salakkal feltöltve, nem túl egyenletes, pár centis eltérések, mélyedések vannak, de a gerendák nem látszanak. Azaz olyan, mint a Szahara, csak a buckák alacsonyabbak. Számunkra a padlásnak nincs funkciója, a tető maga sem szigetelt, behordhat mindent a szél. Az átalakításkor egy lenyitható beépített feljárót tetettünk be a födémbe. Plusz ajtó/ablak csere volt, modern hőszigetelős fajtára, meg padló stb..
A kérdés, amihez nagyon szívesen venném a tanácsot az, hogy milyen megoldást lenne érdemes alkalmazni (ha egyáltalán érdemes) ennek a födémnek a bontás és piszkálás nélküli szigetelésére. Korábbi javaslat volt ugyanis, hogy ez a beton+salak kombináció "harmonikus", a 2 hozzáértő a korábbi kérdezőnek azt javasolta, hogy megtartaná.
Tehát nem akarok egy maxi profi, takra kiszámolt valamit, csak annyit, hogy egy bizonyos, még nem fáj befektetéssel
1. esetleg javuljon a ház hőmegtartása pár évre
2. ne bénázzam el a "beállt szárazságot", azaz rontsak a födém állapotán.
3. mit mire és hogyan tegyek, főként miből (persze nem pénzre gondolva)
Amúgy nagyon tetszik ez a fórum és főleg a 2 hozzáértő. Eddig 13 lapnyi a hozzászólás, de többet ért 13 lapnyi guglizás eredményénél. MÉg akkor is, ha nem mindent értettem, amiről olvastam. Ezért is regisztráltam és tettem fel a kérdésemet.
Kedves "berkaba"
Nem tudom történt-e előrehaladás. Egy könnyűszerkezetü kiegyenlítőréteg a födémre közben eszembe jutott. Árban sem "eget verő" és kivitelezni se bonyolult, sőt talán eddig a legegyszerűbb. A m2 súlya sem lenne több 7-8kg/m2-nél.
Ha még aktuális a dolog jelezze, szívesen közreadom. :)
MrPrakti írta: Tisztelt Hozzáértők!

A kérdés, amihez nagyon szívesen venném a tanácsot az, hogy milyen megoldást lenne érdemes alkalmazni (ha egyáltalán érdemes) ennek a födémnek a bontás és piszkálás nélküli szigetelésére. Korábbi javaslat volt ugyanis, hogy ez a beton+salak kombináció "harmonikus", a 2 hozzáértő a korábbi kérdezőnek azt javasolta, hogy megtartaná.
Tehát nem akarok egy maxi profi, takra kiszámolt valamit, csak annyit, hogy egy bizonyos, még nem fáj befektetéssel
1. esetleg javuljon a ház hőmegtartása pár évre
2. ne bénázzam el a "beállt szárazságot", azaz rontsak a födém állapotán.
3. mit mire és hogyan tegyek, főként miből (persze nem pénzre gondolva).

----------Szerző: SyMatE » vas. okt. 14, 2012 11:40 pm kedves kérdező, az ITT taglaltak neked is választ adnak szinte minden kérdésedre------

Kedves MrPrakti sajnos ilyen megoldás, hogy 2-3 évenkénti járkálás, meg ne fájjon, meg "seperc alatt" nincs.
:arrow: Ha szigetelsz és nincs alatta jól záró párazáró, biztos lesz párakicsapódás a szigetelésben.
:arrow: Ha nincs a szigetelésen geotextíliás páraáteresztő, a mégis átjutott pára annak az alján kicsapódik, ha akarod, ha nem és vissza csepeg a szigetelésre mielőtt átbújkálna a résein, hogy elszáradjon ismét, de a padlástér felé. Másik baj, ha ez nincs, a cserepeken befújt porhó megint csak eláztatja a szigetelést felülről lefelé.
:arrow: Szeretnél "járkálni is" cserépigazítás szintjén a padláson.
Ezek így együtt? Nem megy. :(
Most a mennyezeti födémed egy átlag januárban m2-ként a teljes hónapra számítva úgy 500-700Ft gázt "fogyaszt. Ez egy műszaki becslés egy ilyen födémre.
Hááát ennyi... :(
:idea: Ha mondjuk Knauf Insulation 0,044-es lambdájú 20cm-t felgurítanál, az nagyjából a mennyezeti gázfogyasztásodat megtizedelné :). Most egy ilyen 0,044-es guriga, ami 10 m2 körüli, 3500 - 4200Ft között kapható, most akciós is. 2-szeres vastagságban 20cm vtg. leterítve belőle kb. négyzetméterenként 7-900Ft/m2. De ugye nincs még a macerás salak girbe-gurba kiegyenlítés, a párazáró szigetelés a szig alatt, páraátersztő a szig. felett, a valamiféle járósávok kialakítása... :idea:

1. Hány m2 a padlás fal külsőtől - fal külsőig?
(x) méterszer (y) méter?
2. Mennyi max. ráfordíthatóság forintban?
3. Mihez értesz jó értelembe vett barkács szinten?

Az viszont tény, hogy az értelmes hőszigetelés ma a legjobb befektetés, de egy életre. Az energia ár 10 évenként duplázódott. Ahogy fogy a foszilis energia valószínű ez a duplázódás 5-7 évre rövidül. Amivel feleslegesen fűtöd az utcát, azt folyamatosan kidobod a pénztárcádból. ÖRÖKRE(!).

Nem túl régen olvastam, ma a fejlett világ 1 nap alatt annyi foszilis energiát használ fel, ami 100.000 év alatt keletkezett. És ez csak a fejlett világ, de ott van a feltörekvő további is. Így érthető a drágulás trendje is talán.
ismétlés volt, törölve
Üdv fransis69!
Kösz a választ! Mint írtam, csak eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha én...
A saccra közölt fődémveszteség számot meg külön köszönöm. Egy átlag januári jelenlegi 30-50.000 Ft-os gázszámlához képest "bakfitty", még akkor is, ha 2.000 Ft/hó. A várható min. 60-80 e Ft-os kisberuházás - a felfordulással meg a többi macerával együtt - legalább 5, de inkább 10 éves megtérülése annyira nem vonzó. Én speciel nagyobb veszteségre gondoltam.
A másik, hogy őszintén szólva nem érzek kiolthatatlan vágyat arra, hogy szigeteljek, ebben a válaszod megerősített. Meg egyáltalán, hogy nagyon belepiszkáljak valamibe is.
Mint említettem, egy elég komplex házfelújításunk volt. A legtöbb vackot kicseréltettük, és elkövettem azt a baklövést, hogy mindenben hallgattam a generálkivitelezőre. Ha hozzád hasonló módon legalább korrekt döntési szituba juttatott volna, minimum a költésünk negyedét másként oldottuk volna meg. Miközben nem versenytárgyalás alapján dolgozott nálunk!
Informálódtam, fórumokat böngésztem és természetesen kérdeztem, de a válaszok mindig arra jöttek, hogy ezt kellene még, meg azt lenne jó stb.
Mivel a tető átrakására és a homlokzat szigetelésére olyan horror összeget adott ajánlatnak, relatívan egyszerű volt a dolgom; ha kérem, megtérülés a következő életemben. Az időről nem is beszélve; május 23-án vonultak fel és kezdték az ablakcseréket, majd szeptember 2-án vonultak le. Közben itt laktunk.
Innentről kezdve az elmúlt 4 évben villanyszerelőn kívül egyéb építős nem nagyon járt nálunk. Az is csak azért, mert garanciában kellett 2 aljzatot kicserélnie. Tudom, tudom.. Eljön majd az az idő, amikor majd megbánom, hogy akkor...
Erre csak egy idézet jelenlegi nemzeti főgórénktól: arról gondolkodni, hogy hogyan fogunk átmenni egy hídon majd ráérünk akkor, ha odaértünk...
Vissza a témához: köszönöm mégegyszer a választ, ami megerősített abban, hogy nem piszkálom az egészet addig, ameddig valami egyszerű "csodamegoldás" nem születik.
MrPrakti írta: Üdv fransis69!
Kösz a választ! Mint írtam, csak eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha én...
A saccra közölt fődémveszteség számot meg külön köszönöm. Egy átlag januári jelenlegi 30-50.000 Ft-os gázszámlához képest "bakfitty", még akkor is, ha 2.000 Ft/hó. A várható min. 60-80 e Ft-os kisberuházás - a felfordulással meg a többi macerával együtt - legalább 5, de inkább 10 éves megtérülése annyira nem vonzó. Én speciel nagyobb veszteségre gondoltam.
A másik, hogy őszintén szólva nem érzek kiolthatatlan vágyat arra, hogy szigeteljek, ebben a válaszod megerősített. Meg egyáltalán, hogy nagyon belepiszkáljak valamibe is.

Valami nagyon/alaposan elértettél kedves "miszter".
Egy ilyen födém, ami Neked van a veszteségek 1/3-át - 2/5-ét vagy többet produkálja (télen kifelé, nyáron meg befelé, de többet).
- Ha kiszámolod az össz falad és a födém arányát ( a födémet nem a hasznos belsőre, hanem a külső méretekre kell számolni), annyi veszik el ott most, mínusz az ablakaid mérete. :(
Ha így értékeled, idézlek: "Egy átlag januári jelenlegi 30-50.000 Ft-os gázszámlához képest "bakfitty", még akkor is, ha 2.000 Ft/hó", az messze nem 2000Ft/január, inkább 12-18.000Ft/január, és ez csak a január, hol van a többi 5-6 hónap.
Ugyan így igaz a nyári felmelegedésre. Ha szigetelsz, nyáron sem lesz dög meleg a házikódban, mert nem melegszik fel a födém annyira mint most és egy esti szellőztetés ezért hatékonyabb. Ez sem mellékes, hiszen a nyári "kínunk" is vagy 2 hónap... :)

Amit most írok, elég "eretnek" lesz egy ép. gépész, ép. fizikus tollából, de én a nagyszámú számítógépes modellezésből + a szakmai fizikai jelenségek ismeretéből az alábbi állásponton vagyok:
- érdekes módon mindenkit megetetnek az ablakcserékkel (ez akkor indokolt, ha mindenhol, de mindenhol > -tető-, tetőfödém-, födémek-, falak lábazat azaz mindenhol egy hatékony és NEM 8-10cm és az is a leggyengébb szigetelésen esik át, vagy annyira rosszak/vetemedettek, hogy elkerülhetetlen, de ez többnyire nem így van).
Általában a nyílászárok az össz hőveszteséges falfelületnek csak 8-12%-a, de csak a falra nézve(!), Hol van még a födémek-, lábazatok-, padlók-, áthidalók- koszorúk stb. négyzetmétere?...
Erre hatalmas összegeket költünk, azt is rosszul végzik el, mert pont a káváknál nem szigetelnek vagy csak immel-ámmal, ami körkörösen lerontja a falak un. hőegyensúlyát (ezt feltétlen olvasd el és mindent megértesz MIÉRT: http://www.extramobilhazak.hu/m-ablakozas.html ), ez egy látványos, de hőtechnikailag tüneti kezelés...
Pont azok a felületek, ami a párakicsapódás, penészedés és a legnagyobb hőveszteségért felelős, azzal nem törődik sem az utólagos hőszigetelés, sem az új építés (sajnos).
Ez a felső szakképzés hibája nem csak nálunk, ez még világ jelenség, amit így az un. "mesteremberek" sem tudnak, csak gondolnak és az messze nem egyenlő azzal amit a fizikai törvényszerűségek diktálnak.
A fizikával nem lehet szembe menni, az teszi a dolgát (ugye széllel szemben sem lehet pisilni, haha :) )
Ezek a kérdések ma még nem tradicionálisak. Az úgymond "szakik, mesteremberek" "tudománya" még nem apáról fiúra szál, ez még újdonság a világnak, ahogy előtérbe került a drága energia miatt a hőszigetelés fontossága/kényszere....

Tehát a megtérülés egy házilagos kivitelnél nem 5-10év, sokkal inkább 2-3. Egy emberöltőre nézve meg legalább 15-20-szoros, de a mai áron számolva ami nem igaz, lesz az energia ár a mainak többszöröse is, és még akkor élünk vagy a gyerekeink szenvednek majd tőle.
Összefoglalva: Ne söpörd a szőnyeg alá a dolgot, mert nincs igazad.
üdv.. sby f j
Sziasztok!

Végigolvastam a fórumot és nem találkoztam pontosan ilyen problémával mint az enyém. Így segítségeteket kérném.

Pesten van 1 kis lakásom/házrészem. 35m2. Alatta pince, fölötte padlás teljes alapterületén. 1 oldalról fűtenek csak. Fafödém, kb semmilyen szigeteléssel. Régi fa nyílászáró szigetelőcsíkkal, redőnnyel nem valami jó a hatásfoka, de nem süvít a szél.
Eddig ki volt adva, a gázszámlák irreálisan magasak voltak. Téli hónapokban 35-40.000 Ft volt, úgy, hogy a gázkészülékek néhány évesek. (ebben benne volt az átfolyós gázbojler is, ami a többi hónapban a gáztűzhellyel kb 6.000 Ft szokott lenni). Tehát a fűtésem a legkeményebb hónapban kb 35.000 lesz, ha így maradnak a dolgok.

Persze tudom, hogy hosszú távon a legjobb megoldás lenne a teljes szigetelés, nyílászáró csere stb. de jelenleg nem tudok ennyit rá szánni.

Számításaim szerint üveggyapotos szigeteléssel 30-40.000-be kerülne a födém szigetelése, mert egyértelműen ott szökik el a legtöbb hő. Ebből a 35m2-ből kb 5 m2 1 sor tégla, mert 1 melléképületből lett kialakítva (itt már az egyik elődöm legurított 20cm üveggyapotot.) Úgy gondoltam, hogy nem bontom meg a födémet, csak legurítom a tetején.

Az Én esetemben milyen fóliákra stb. lenne szükség, ha a cserepek alatt nincs fólia a padlástérben? Nem lenne nagyon lenne rálépve.
Eőreláthatólag, nagyságrendileg mennyivel csökkenhet a gázszámlám?

Előre is köszönöm a segítséget
Máté
SyMatE írta: Sziasztok!

Végigolvastam a fórumot és nem találkoztam pontosan ilyen problémával mint az enyém. Így segítségeteket kérném.
Máté

Kérlek olvasd el az előző hozzászólásaimat 4-gyel feljebb. Szinte mindenre választ kaphatsz.
fransis69 írta:
SyMatE írta: Sziasztok!

Máté

Kérlek olvasd el az előző hozzászólásaimat 4-gyel feljebb. Szinte mindenre választ kaphatsz.

Gondoltam Rám más "konstrukció vonatkozik, mivel nem salak, hanem fa szerkezetű födémem van.
Tehát akkor kéne alá párazáró fólia, illetve a tetejére geotextíliás páraáteresztő. (Valakitől azt hallottam, hogy az üveggyapot leszállhat a lakótérbe, és károsíthatja az egészséget, a geotextíliás páraáteresztő ezt is megakadályozza?)

Az Én fa födémem is a veszteségek 1/3-t 2/5-t produkálja? Tehát nagyságrendileg 33%-al csökkenhet a gázfogyasztásom? Vagy akár többel is mivel a fa födém szinte semmit nem szigetel?

Remélem semmit nem értettem félre. :)
Köszönöm a segítséget!
"SyMatE"]
Hiba
fransis69 írta:
SyMatE írta: Az Én fa födémem is a veszteségek 1/3-t 2/5-t produkálja? Tehát nagyságrendileg 33%-al csökkenhet a gázfogyasztásom? Vagy akár többel is mivel a fa födém szinte semmit nem szigetel?
Remélem semmit nem értettem félre. :)
Köszönöm a segítséget!
[/quote]
- Semmit sem tudok a fafödémedről. :( Vastagság, rétegrend, a gerendák között mi a csoda van, mi van a gerendák alatt (gipszkarton vagy nádas stukatúr)?...
- Van-e rajta, a gerendákon felül még valami "matyi"?...
De ezektől függetlenül, mivel ilyen drasztikus a 35m2-ed gázfogyasztása, valószínű, ide jók a műszaki becslések... ;)[/quote]
Ez az üveggyapotos "alászállás" városi legenda és a pihent ész kreálmánya. Ha ez igaz volna csak kicsit is, a falakon is átjönne a por és egyéb részecske, ha fúj a szél. Ugye ez egy nagy-nagy butaság lenne, elképzelni is?...
Előző 1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 40 Következő
593 hozzászólás Oldal: 13 / 40