MrPrakti írta: Üdv fransis69!
Kösz a választ! Mint írtam, csak eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha én...
A saccra közölt fődémveszteség számot meg külön köszönöm. Egy átlag januári jelenlegi 30-50.000 Ft-os gázszámlához képest "bakfitty", még akkor is, ha 2.000 Ft/hó. A várható min. 60-80 e Ft-os kisberuházás - a felfordulással meg a többi macerával együtt - legalább 5, de inkább 10 éves megtérülése annyira nem vonzó. Én speciel nagyobb veszteségre gondoltam.
A másik, hogy őszintén szólva nem érzek kiolthatatlan vágyat arra, hogy szigeteljek, ebben a válaszod megerősített. Meg egyáltalán, hogy nagyon belepiszkáljak valamibe is.
Valami nagyon/alaposan elértettél kedves
"miszter".
Egy ilyen födém, ami Neked van a veszteségek 1/3-át - 2/5-ét vagy többet produkálja (télen kifelé, nyáron meg befelé, de többet).
- Ha kiszámolod az össz falad és a födém arányát
( a födémet nem a hasznos belsőre, hanem a külső méretekre kell számolni), annyi veszik el ott most, mínusz az ablakaid mérete.
Ha így értékeled, idézlek:
"Egy átlag januári jelenlegi 30-50.000 Ft-os gázszámlához képest "bakfitty", még akkor is, ha 2.000 Ft/hó", az messze nem 2000Ft/január, inkább 12-18.000Ft/január, és ez csak a január, hol van a többi 5-6 hónap.
Ugyan így igaz a nyári felmelegedésre. Ha szigetelsz, nyáron sem lesz dög meleg a házikódban, mert nem melegszik fel a födém annyira mint most és egy esti szellőztetés ezért hatékonyabb. Ez sem mellékes, hiszen a nyári "kínunk" is vagy 2 hónap...
Amit most írok, elég "
eretnek" lesz egy ép. gépész, ép. fizikus tollából, de én a nagyszámú számítógépes modellezésből + a szakmai fizikai jelenségek ismeretéből az alábbi állásponton vagyok:
- érdekes módon mindenkit megetetnek az ablakcserékkel (ez akkor indokolt, ha mindenhol, de mindenhol > -tető-, tetőfödém-, födémek-, falak lábazat azaz mindenhol egy hatékony és
NEM 8-10cm és az is a leggyengébb szigetelésen esik át, vagy annyira rosszak/vetemedettek, hogy elkerülhetetlen, de ez többnyire nem így van).
Általában a nyílászárok az össz hőveszteséges falfelületnek csak 8-12%-a, de csak a falra nézve(!), Hol van még a födémek-, lábazatok-, padlók-, áthidalók- koszorúk stb. négyzetmétere?...
Erre hatalmas összegeket költünk, azt is rosszul végzik el, mert pont a káváknál nem szigetelnek vagy csak immel-ámmal, ami körkörösen lerontja a falak un. hőegyensúlyát (ezt feltétlen olvasd el és mindent megértesz MIÉRT:
http://www.extramobilhazak.hu/m-ablakozas.html ), ez egy látványos,
de hőtechnikailag tüneti kezelés...Pont azok a felületek, ami a párakicsapódás, penészedés és a legnagyobb hőveszteségért felelős, azzal nem törődik sem az utólagos hőszigetelés, sem az új építés (sajnos).
Ez a felső szakképzés hibája nem csak nálunk, ez még világ jelenség, amit így az un. "mesteremberek" sem tudnak, csak gondolnak és az messze nem egyenlő azzal amit a fizikai törvényszerűségek diktálnak.
A fizikával nem lehet szembe menni, az teszi a dolgát (ugye széllel szemben sem lehet pisilni, haha
)
Ezek a kérdések ma még nem tradicionálisak. Az úgymond "szakik, mesteremberek" "tudománya" még nem apáról fiúra szál, ez még újdonság a világnak, ahogy előtérbe került a drága energia miatt a hőszigetelés fontossága/kényszere....
Tehát a megtérülés egy házilagos kivitelnél nem 5-10év, sokkal inkább 2-3. Egy emberöltőre nézve meg legalább 15-20-szoros, de a mai áron számolva ami nem igaz, lesz az energia ár a mainak többszöröse is, és még akkor élünk vagy a gyerekeink szenvednek majd tőle.
Összefoglalva: Ne söpörd a szőnyeg alá a dolgot, mert nincs igazad.
üdv.. sby f j