Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
593 hozzászólás Oldal: 14 / 40
Előző 1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 40 Következő
fransis69 írta:
fransis69 írta:
SyMatE írta: Az Én fa födémem is a veszteségek 1/3-t 2/5-t produkálja? Tehát nagyságrendileg 33%-al csökkenhet a gázfogyasztásom? Vagy akár többel is mivel a fa födém szinte semmit nem szigetel?
Remélem semmit nem értettem félre. :)
Köszönöm a segítséget!

- Semmit sem tudok a fafödémedről. :( Vastagság, rétegrend, a gerendák között mi a csoda van, mi van a gerendák alatt (gipszkarton vagy nádas stukatúr)?...
- Van-e rajta, a gerendákon felül még valami "matyi"?...
De ezektől függetlenül, mivel ilyen drasztikus a 35m2-ed gázfogyasztása, valószínű, ide jók a műszaki becslések... ;)[/quote]
Ez az üveggyapotos "alászállás" városi legenda és a pihent ész kreálmánya. Ha ez igaz volna csak kicsit is, a falakon is átjönne a por és egyéb részecske, ha fúj a szél. Ugye ez egy nagy-nagy butaság lenne, elképzelni is?...[/quote]

Ha jól emlékszem így néz ki a fafödém alulról felfelé:
alul (fűrészporos tapéta), valamilyen vakolás, afölött nád, 17 cm-es gerendák, fogalmam sincs, hogy mennyire egymástól, azon pedig pallók. a pallók itt ott beszakadva, mivel volt kéményjavitás, tetőjavitás, a sitt 1 része valószínűleg ott van a pallók alatt (erre csak következtetünk).
Először amikor szóba jött a szigetelés úgy terveztük, hogy feltárjuk, kiszedünk minden sittet és a födémbe menjen a gyapot, de az újrapallózása 1 vagyon lett volna. És akkor még nem számoltunk arra, hogy itt-ott beszakadunk, lehet a szoba mennyezetét újra csinálni.. (full rendbe van rakva belülről a lakás).

Így talán átfogóbb képet kapsz a fömémemről. :)
SyMatE írta:
Ha jól emlékszem így néz ki a fafödém alulról felfelé:
alul (fűrészporos tapéta), valamilyen vakolás, afölött nád, 17 cm-es gerendák, fogalmam sincs, hogy mennyire egymástól, azon pedig pallók. a pallók itt ott beszakadva, mivel volt kéményjavitás, tetőjavitás, a sitt 1 része valószínűleg ott van a pallók alatt (erre csak következtetünk).
Így talán átfogóbb képet kapsz a fömémemről. :)

Ez a födém nem volt rossz 25 évvel ezelőtt, ma már tréfás a 150Ft/m3 gázzárra nézve, becsléssel, úgy 20-35%-kal "többet" tud a betontálcás födémnél, de az sem jó/ér semmit már a mai energia árakra, sajnos. De ezt tapasztalod is...
Én ezt tenném: Ki kel takarítani egy síkra. :(
Szerencsésebb a helyzeted, mert van mihez rögzíteni egy ritka borda rendszert, nem is nagy a felület, csak 35m2. A ritka bordarendszer alá legalább egybefüggő agrofólia kellene (megoldás lehetne a csomagoló fólia is, lehet kapni 4*25m-est úgy 4-5 eFt/csomag fekete vagy sötét szürek színű általában, de egymásután legalább 3réteg nagyon gondosan terítgetve mert vékonyka és sérülékeny), közé begurítani igen gondosan az előre egy nagy késsel félbe vágott gurigákat. Ebből az is kitűnik, a borda osztási javaslat 62cm körül kellene legyen. Arra geotextíliás páraáteresztő és erre az egészre a bordákra keresztben 70-75cm-ként (nyújtott lépés ritmus) valami ritkított, mondjuk 12-es colos deszka. Ezen a deszkán, ha szükséges, lehet járni, cserepet igazítani stb.
Úgy saccolom ennek az anyagigénye 35m2*1.500-1.700Ft. ;) Csak javasolni tudom, majd eldöntöd... :)
Üdv.: sby f. J. ép.mérn.-, ép.gépész-, vill-, ép.fiz.
Például:
padlasfodem-e.mester-80d.jpg
Egy lehetséges viszonylag költségkímélő házilagos kialakítás tetőlécből nem járó padlás födémre (akár salakos, akár fafödém)
padlasfodem-e.mester-80d.jpg (62.71 KiB) Megtekintve 9077 alkalommal.

Ha nem rácsos tartó lesz, hanem OSB_6 20cm-es sáv lemez a gerinc, kevésbé munkaigényes, a szigetelés begurítása is sokkal egyszerűbb. :D
A Knauf gurigát még a csomagolásában vágd ketté lent, úgy vidd fel fél gurigánként és akkor bontod amikor egy-egy sávot gurítasz vagy folytatod az előzőt. Két rétegben gurítod, 2*10cm lesz, mindenhol átlapolva... :)
Lehet félreértettél.:) Nemhiszem hogy jobb lenne a betonfödémnél, mert kb 100éves a ház. A ná d fel van rögzítve a gerendákra és folotte nincs semmi. Szóval a gerendák között 17cm-n csaknem süvít a szél. :) ès úgy van a gerenda tetején palló.
Így mennyi lehetne a megtakarításom? :)
Arra gondoltam hogy több lépcsőben csinálom meg. Mosz előszőr folia, arra rágurítom a gyapotot és a tetejére a geo páraàteresztő réteg. Persze a felulet sima lenne.Ez lenne az idei project..jövőre pedig gyapot fol es ez a bordarendszer amit javasoltál es persze a gyapot vissza.:) Jó elgondolás? :)
Kedves SyMatE
Bordarendszer nélkül képtelenség ezt rendesen elkészíteni, hidd el ezt nekem.
Az a borda dolog egy 5-8 órás szöszölés, én biztos "összeütném" 2-3 óra alatt... :)
A költsége sem egetverő. A többit meg akarod. Akkor?
Hívj egy havert a bordák feltételéhez/kiosztásához/a két-két szöges itt-ott leütéséhez, hogy ne mocorogjon amíg járkálsz rajta, a járó deszkák már tovább úgyis merevítik, az talán 1,5 személyes, de egyedül is menne, a többi már gyerekjáték...
Visszaszedni normálisan nem tudod/képtelenség és felesleges az egyszer biztos.

Fel kell vinni a "mókához" egy 20-as forgácslapot, mondjuk 60cm*80... -150cm-t, valamit, hogy legyen miről dolgozni, ez megoldja a most rossz állapotban levő vakpadlódon való "gyötrődést" és azt is amikor a bordákon kell majd dolgoznod (páraáteresztő szig. - a féltekercses begurítás, majd a járó deszkák felszegezése stb...)...
Én vagy 15 éve nem 35m2, 70-et egy nap alatt így "elintéztem", tök egyedül...

Ha süvít a szél, szerintem legalább a fele, de lehet , hogy több elmegy most a semmibe...
Üdv SyMatE!

A gerendák tetején lévő deszkát/pallót miért nem tudod úgy felszedni, hogy utána vissza lehessen tenni? Korhadtak? Mind??
Plaszlo írta: Üdv SyMatE!

A gerendák tetején lévő deszkát/pallót miért nem tudod úgy felszedni, hogy utána vissza lehessen tenni? Korhadtak? Mind??

Bocsi Laci, hogy beleszólok, de nem lenne szerintem sok értelme, sőt talán hiba is lenne.
Gondold csak át:
1./ a most fent levő valami, akármilyen állapotban van, azért sorolja összefogja a gerendákat. Ha azt "döngeted", alul meg rendben van már a belső, szinte biztos, hogy sérül a lakás mennyezete...
2. / mennyivel lenne előbbre a szigetelés?
3. / Irta is a "tulaj és ez is egy érv lehet" : - És akkor még nem számoltunk arra, hogy itt-ott beszakadunk, lehet a szoba mennyezetét újra csinálni.. (full rendbe van rakva belülről a lakás). -

Én úgy gondolom, jól van úgy ahogy van, én még azzal sem foglalkoznák, nincs miért, hogy itt-ott be van szakadva, nincs gyakorlati jelentősége, ha egy ilyesmi megoldást kap, amit egy rajzos skiccel illusztráltam.
Kicsit hasonló a probléma, mint Nálad is Laci: alul rendben van már a lakás, ezt a "rendet" meg kellene őrizni, vagy nem?
Szia Fransys!

Csak azért érdekelt, mert tudom mennyi megtakarítást hoz egy félmegoldás is, ha az embernek nincs pénze a teljesre. Én is "félmegoldással" üzemelek évek óta - ami a szemedben tragédia és a dilettantizmus netovábbja -, de működik és már sok gázt megspórolt nekem. A gerendák közének kitisztítását, majd kitöltését gondoltam első körben és a másodikban az egész leterítését még egy rétegben segédváz közé.
De igazad van, nem túl jó ez a megoldás, mert a gerendák közét ki kellene fóliázni (párazárás), és ezt elég körülményes terepüzemmódban végezni, meg a gerendák mint hőhidak sem túl célravezetők. :(

Tudod amióta egerekkel küzdök a pincében, minden zugot látni akarok. :evil:
Plaszlo írta: Szia Fransys!
A gerendák közének kitisztítását, majd kitöltését gondoltam első körben és a másodikban az egész leterítését még egy rétegben segédváz közé. De igazad van, nem túl jó ez a megoldás, mert a gerendák közét ki kellene fóliázni (párazárás), és ezt elég körülményes terepüzemmódban végezni, meg a gerendák mint hőhidak sem túl célravezetők. :(

kedves László és SyMatE
Jók a gondolatok, talán egy-két dologra felhívnám a figyelmet: :)
1. Amikor a további drasztikus hőszig. réteg tulajdonképpen a lényegi szigetelés a gerendák felett, a párazárás nyugodtan lehet annak az alján, nem kell, sőt talán TILOS is a gerendákat, gerenda közöket körbe kerülgetni/szigetelni. A fizikai tartalma az ennek, hogy a pára bemehet a rétegekbe és be is megy, de csak addig, amíg nem kerülhet harmatpontra.

Amire Te gondolsz, az csak néhány cm-es járulékos csináltam is valamit, meg nem is esetben érdekes (pl. csak 5-6 cm-t tettem be illetve rá és az sem Austrotherm Garafit_0,032 W/mK lambda, haha)

Ha van hely, most a Knauf 0,044W/mK a legolcsóbb megoldás, mert akciós is, néhány helyen 3500Ft egy guriga. Ez az ár nagyon jó, szinte verhetettlen, ha legalább és minimum 20cm-t teszek be belőle... Ha nincs 20cm hely vagy kevesebb, ezt el kell felejteni (de ÖRÖKRE, akkor jöhet az URSA_Platinum_0,032 amiből már 14cm is tudja ugyanazt)...
... - [2020-tól az EU-s direktíva födémekre U_födém 0,15W/m2K-t ír elő a tagországoknak, 2020 itt van a "kertek" alatt. Azt viszont 29-30cm Knauf_044 W/mK tudja csak, és 20cm URSA_Platinum_032 W/mK, ez is megfontolandó. Mindenképpen értéknövelő egy átgondolt a jövőt is figyelembe vevő hőszigetelés, de egy életre, ezt is gondoljátok át]

ˇˇ

Csatolmányok

Az előzőhöz kiegészítés
A fentebb javasolt födém dolog biztos, hogy U hőátbocsátás_többi_meglévővel_együtt_0,2 W/m2K alá fog javulni/esni...
Ezt kicsit számolgatva, egy átlag januárban, ha bent pl. 22°C van, négyzetméterenként és az egész január hónapra nézve a hőveszteség mindössze 3,2 kWóra/m2 körüli, gázra számítva cca. 0,34m3/m2/átlag_január.
3. Ha 50m2-ed van akkor akkor 50-szer annyi, ami 160 kWóra/január/födém körüli, még villamosfűtéssel sem egetverő...

1kWóra 3,6MJ, 1m3 gáz nagyjából meg 34MJ, azaz 17-18m3 gáz és annak a számlája egy átlag januárban, [2600-2700Ft/átlag_január/50m2fődém]
-
Hogy hangzik?

- Felteszem a kérdést: érdemes 'vadul' szigetelni? Naná, mondaná a törpike "okoska" :D
ˇˇ
http://www.extramobilhazak.hu/u-ertek_kalkulator.html [i]< itt lehet modellezgetni, sőt érdemes is, a beszúrt és aktuális fotó is onnan van...
:)
Hello fransis69 :)
fransis69 írta: Természetesen igen.

Gondolom itt nemet akartál írni,hogy nem elképzelhetetlen a dolog.Mert akkoriban tényleg nem lehetett divat a betonkoszorú mert a mi házunkon sincs (közben kiderült :) )
Tudom,hogy a tudatlanságom nem jogosít fel arra,hogy hülyeségeket kérdezzek, de ha egyszer nem értek hozzá (de szeretnék) :)

fransis69 írta: Minden sarokcsatlakozás "sarkával" szemben egy külső méretű megnövekedett felület néz szemben.

Itt a ház négy sarkara gondoltál, hogy ott penészedhet vagy ott fog a leghamarabb jelentkezni ha le lesz szigetelve a födém?
Szerinted jobb ötlet volna a padláson csinálni egy tartószerkezetet és beönteni a szigetelést mint a gerendák közé fújatni?
Vagy te mit csinálnál a helyemben?
Qwert2009,
hogy értsd a hidegsarok problémát. Nézd a képen a sarok belső felületének és a külső felületének nagyságát. Móricka ábra, de azt hiszem szemléletes.

Sarok.jpg
Sarok.jpg (21.17 KiB) Megtekintve 8996 alkalommal.
Ez tényleg nagyon jó rajz,ezzel meg a nálam butábbak is megértik (pedig az mar nagy szó) :)
Én értem a hideg sarok fogalmat, csak azt nem értem ,hogy miért csak nekem említitek a veszélyét.A többiek talán kör házban laknak? :D
qwert2009 írta: A többiek talán kör házban laknak? :D

A "körháznak" is van hideg sarka a lábazat és körfal, a födém és körfal találkozásánál. a gömbnek nincs, haha... :)
Ismerek olyan embert aki igen, de a többségnek ugyanúgy jelentkezik a probléma. Te kérdeztél..... :wink:
Fransys nagyon akkurátus szakember, segíteni akar neked, ne ess ebbe a hibába. Rengeteg ilyen hibát látott, talán ezért is ilyen "akaratos". 8)
Előző 1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 40 Következő
593 hozzászólás Oldal: 14 / 40