Kedves fórumozók, kedves olvasók!
Mivel sokan találnak meg a fórumról, és sokan érdeklődnek a rendszerrel kapcsolatban, fontosnak tartom, hogy itt bemutassam a saját lakásunkban beépített rendszer változásait.
Amikor belekezdtem a házi fűtésfelújítási projektbe, nem volt még váltószelepes verzió a Mikából, valamint nem gondoltam rá, hogy kiváltható lenne az átfolyós gázos vízmelegítő.
Az elmúlt években nagy megelégedettséggel használtuk a Mikát, és eljött az idő, hogy búcsút mondjunk az ingadozó vízhőmérsékletnek zuhanyzáskor.
Amire szükség volt, az átalakításhoz:
-Egy hőtároló,
-egy váltószelep,
-egy merülőhüvelyes termosztát,
-réz cső,
-réz vezeték,
-egy relé,
-kapcsoló óra,
-hőmérő
-visszacsapó szelep
-réz forraszidomok, gebó cső, menetes idomok, elzárók
A hőtároló választásakor az általam már jól ismert Tesy bojlerre esett a választásom. Egy 150literes kivitelt választottam, mert nagy a fürdőkád, és a jövőben a mosógépnek, és talán a mosogatógépek is meleg vizet szeretnék adni. Beépített fűtőszállal rendelkezik, így villanybojlerként is használható szükség esetén. Ára 72000.-
A váltószelep keresgélése sok időt vett igénybe, szerettem volna olyat keresni, amivel gyárilag is szerelik a Mikát, és nem szerettem volna túl sokat költeni rá. Szerencsére megtaláltam. Ennél nagyobb problémát okozott a bekötés kitalálása, de hosszas keresgélés után megtaláltam a váltószelep elektromos bekötését is, és megterveztem a vezérlést. Ára 16000.-
A merülőhüvelyes termosztát az első a vezérlési sorban, 230v-ot kapcsol egy relére, ami előnykapcsolást biztosít a fűtéssel szemben. Meleg víz készítés esetén a relé behúz, átkapcsolja a szelepet, és beindítja a kazánt is, a szobatermosztát jelen keresztül. A kapcsoló óra nem kötelező, de nem szeretném, hogy éjjel dolgozzon, mert a kazán a hálónkban van, és van egy alaphangja, ami nekem zavaró. Ezzel el tudom érni, hogy csak reggel 6-tól délig legyen bojlerfűtés, aztán fűtheti a kazán a lakást ha kell estig, este meg ráfűthet a bojlerre ha szükség van rá.
A fűtés természetesen éjjel sem megy, erről a programozható szobatermosztát gondoskodik. Ára (relé, óra, termosztát, rézvezeték, villásdugó) 12000.-
A hőmérőt csak ellenőrzési okokból tettem föl, hogy nyomon tudjam követni, mennyire pontos a termosztát.
A szerelési folyamat elején abba a problémába ütköztem, hogy a kiszemelt fal nem bírná el a bojlert. Konkréten a wc-be szerettem volna felrakni, így a wc, és a fürdő határoló falát néztem ki. Ezt a falat előbb meg kellett erősíteni, így bevéstem a falba egy 40x60 as zártszelvényt a fal teljes hosszában, hogy több falfelületre támaszkodjon, és több merőleges fal is fogja. Ezt előre volt fúrva, ezen keresztül készítettem a furatot a bojler megtartásához, és elég nagy csavarokkal átfogtam. Ez már biztosan tartja a 200kg körüli súlyt.
A wc-ben további munkák akadtak. Át kellett helyezni a felszerelt radiátort, hogy szépen el lehessen vezetni a hidegvíz betáplálást a bojlernek, valamint bekötni az abból kijövő meleg vizet is a lakás hálózatába. Itt bekerült egy rendes visszacsapó szelep a hidegvíz oldalra, mert a ház ingadozó víznyomásának hatására a bojlerhez adott alap, és egy külön vásárolt kombinált biztonsági és visszacsapó szelepen keresztül is a szomszéd wc lehúzásának hatására visszafelé kezdett áramlani a víz, a ház rendszere felé (konkrétan az én megtermelt meleg vizemmel húzta le a szomszéd a wc-t, a vízóra meg visszafelé forgott). Bekötöttem a melegvíz oldalt is a fürdőben. Ár 3000.-
A fürdőben kikötöttem a régi átfolyós gázbojlert, elektromosan bekötöttem a villanybojlert, és elkezdük használni egy pár napig, közben elkészítettem a csövezést a tároló indirekt fűtéséhez.
Egy 18mm csövet húztam az eddigi kettő mellé, takarékossági, és helyszűke okokból. Ez a cső az eddigi gerinccel párhuzamosan fut, és a meglévő visszatérő csövet használja. Miután ez is elkészült, és megérkezett a váltószelep, összeszereltem az alkatrészeket, úgy hogy elférjen a már látott parapet szekrényben. Csövek Ára 30000.-
Hibáim:
Úgy gondoltam, hogy nem kell több légtelenítő szelep, így a bojlerhez nem raktam, csak a Mikára szereltem föl a tervezettet az előremenő oldalra, de ez nem elegendő, hallani, hogy nem légtelenedett rendesen a rendszer. Ez még kijavításra vár.
A rendszer hibái:
Mivel közös a visszatérő hálózat, így a bojler fűtése esetén a radiátorok is melegednek, ami csak az átmeneti időszakban okozhat túlfűtést. Télen nem gond, nyárra meg el kell zárnom a radiátorokat. De lehet, hogy teszek be egy-két visszacsapó szelepet még.
További tervek:
A konyha felé elvinni a meleg vizet, mert ott csak egy kicsi Hajdú villanybojler készítené a mosogatáshoz a vizet, de nem használjuk és így hideg víz van csak. Ott még egy mosogatócsap csere is vár.
A Mikában kicserélni a keringető szivattyút egy Grundfoss Alpha 2 re, ami önszabályzós, mert egész más áramlási viszonyok vannak a fűtési, vagy a meleg víz készítési funkcióknak.
Tapasztalatok:
A zuhanyzás sokkal komfortosabb lett, nem megy el az idő fele a vízhőmérséklet beállítására, stabil meleg jön a csapból.
A 250 liter körüli kádunk megtöltve 40 fokos vízzel pont elég, utána kb 30 fokos a víz a tartályban, előtte pedig 45 körül volt.
És akkor egy pár kép az átalakításról:
Az áthelyezett radiátor, a kialakított csőhálózat, és a visszacsapó szelep.
A bojler bekötése.
A bojlertermosztát, és a hőmérő.
A váltószelep vezérlésének a bekötése.
A váltószelep elhelyezése az előremenő ágon, a parapetszekrényben.
A kazán, a szobatermosztát, és a kapcsoló órán keresztül a csőtermosztát áramellátása.
Az elektromos bekötés Mórickarajza.
Köszönöm, hogy elolvastátok, remélem lesz akit megihletek, kérdés, észrevétel esetén itt, vagy privátban is szívesen válaszolok!