Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
354 hozzászólás Oldal: 15 / 24
Előző 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24 Következő
Sziasztok! Egy családi ház gravitációs fűtését szeretném megvariálni egy puffertartállyal. Ezt azért tenném mert 100m2 területhez egy 45kw-os vegyes tüzelésű kazánom van, és nagyon nehéz egyenletesen fűteni. A kérdésem az lenne , hogy mekkora tartályt érdemes beépíteni? Arról már olvastam, hogy mi legyen a minimális méret (esetemben 2-2500 literes) de nekem van lehetőségem akár 10-15 m3 méretű elhelyezésére is. Azt is kiszámoltam, hogy kb 18 órányi fűtés alatt lehet fölmelegíteni ezzel a teljesítménnyel 10000 l vizet 10-ről 80 fokra, de azt nem tudom, hogy ezzel meddig tudnám a lakást fűteni? Tudna valaki ebben segíteni?
Üdv!

A puffernek az a lényege, hogy áthidalja a kazán teljesítménye és a lakás hőigénye közti különbséget, a felesleget elraktározza. Normális esetben 1-2 rakat elégetésével nagyjából 1 napra elegendő hőmennyiséget érdemes eltárolni (persze ez függ a kinti hőmérséklettől, a hőigénytől, a ház hőveszteségétől, stb.), Így nem kell egész nap felügyelned a kazánt, viszont amíg ég, addig jó hatásfokkal, nem visszafojtva üzemel.
Nem tudom mennyi ideig lehetne kifűteni a házadat 10-15 m3 puffertérfogattal, de ez csak akkor lenne érdekes, ha gyakran kell napokra egyedül hagyni a házadat télen, vagy nincs aki napokig tüzelni tudjon. Ökölszabály szerint a 2,5 m3-es puffer megfelel a célodnak.
bfeco írta: Szia Yocee!
...
Üdv.: Feco

Szia!

Biztosan lesz a 7-8 literes is. A szűrő azért kell, hogy az esetleges levált forrasztóón darabok ne okozzanak károsodást a szivattyúban. De annak nagyon örülök, hogy kezelted a vizet. Nekem 0,3 bar körül van az ingadozás, ha jól emlékszem.
Sziasztok!

Akit érdekelnek az építési beszámolók, és a Mika-6e fűtésrendszer, azok látogassanak el a http://www.facebook.com/konvektunehu oldalamra, ahol sok érdekességet, és leírást találtok a fűtéskorszerűsítéssel kapcsolatban.
Sziasztok!
Lakásunk fűtés korszerűsitése elött vagyunk. Mik 6 kazánnal lakás fűtendő alapterülete 60m2 220lég m3 két szoba konyha fürdőszoba előszoba. A negyedik válkozó ajállatán vagyunk túl. Ezek közül volt 1 aki azt mondta hogy nem válalja mert a Mika 6 nem tudja ezt a teljesítményt. A többieknél ez fel sem merült azt mondták hogy alkalmas a feladatra a rendszer. Szerintetek? Csak fűtés lenne hmv. nem. További kérdes hogy ha nem kell a gáz csatlakozást módosítani csak lecsavar vissza csavar kell e bejelenteni és gáz tervet készitetni engedéjeztetni. Ezt is csak 1 válalkozó vetette föl. A készülék garanciája miatt kell? A választ köszönöm!
Üdv!

A lakásodról több adat kell, mert elképzelhető, hogy elég lesz a MIKA teljesítménye, de látatlanban ennyi infóval lehetetlen megmondani.

Yocee (MIKAmester) szólítalak, válaszolnod kell !! :wink: 8)
Plaszlo írta: Üdv!

A lakásodról több adat kell, mert elképzelhető, hogy elég lesz a MIKA teljesítménye, de látatlanban ennyi infóval lehetetlen megmondani.

Yocee (MIKAmester) szólítalak, válaszolnod kell !! :wink: 8)

Üdv!
Milyen adatra lenne szükség? Arrol lehetne szó hogy felmérné es személyessen megbeszélnénk?
Üdv!

A MIKA kazán teljesítménye véges, hiszen nem lehet egy konvektor helyére hőerőművet bezsúfolni.
Legalább az alapvető adatokra lesz szükség:
- falak anyaga, vastagsága
- van-e hőszigetelés a házon
- lakás tájolása, elhelyezkedése - földszint, emelet, tetőtér
- szobák száma, mérete, belmagassága
- szomszédok hány oldalon vannak
- nyílászárók mérete, száma, típusa, anyaga
- hányan laktok benne

Ezekből már lehet következtetni a lakás hőigényére és, hogy elég lesz a MIKA kazán a kifűtéshez. Persze ezeket számítással ellenőrizni kell.

Yocee nagy szakértője a témának, erre specializálódott (tervezés, kivitelezés), vele kell megbeszélned a kiszállást (ha majd jelentkezik itt)
Köszönöm, várom a mestert!
KeresemYoceet!
Itt vagyok uraim!

A felvetett kérdések a lakás paramétereiről engem is érdekelnek. Nálam itthon 230-at fűt, rossz ablakokkal, rossz ajtóval, 3. emeleten.
Megfelelő méretezésű radiátorokkal, jól elosztva ki kell, hogy fűtse a lakást tökéletetesen.
Gázterv nem kell, készülékcserének minősül, be kellene jelenteni. Szívesen segítek, ha van kérdés, Budapesten személyesen is találkozhatunk, át is lehet jönni megnézni, hogy működik nálam.
Hatalmasat durran a kazanom reggel az elso begyujtasnal. Hogyan lehetne ezt megszuntetni? Korulmenyek :15 eves Vailant VK41, evente szakszerviz altal felulvizsgalva, kemeny minden evben ellenoriztetve. Ketszintes csaladi haz , nyitott lepcsohaz pince szintjen van beepitve. Ide egy falon atvezetett 110mm-es cso biztosit allando friss legaramot. Mit lehetne tenni? Nagyon koszonom elore is a tanacsokat. Udv P
Sziasztok!
Fűtéskorszerűsítés előtt állunk párommal és lenne egy pár kérdésem ezzel kapcsolatban! Először is, most még konvektorok vannak fenn és annak a leszereléséről szeretném kérdezni, hogy be kell-e jelenteni vagy milyen teendők vannak ezzel kapcsolatban, ami lenne helyette az központi fűtés(csak vegyes tüzelésű kazánnal) és ahhoz kell-e valami engedély vagy bejelentés? Még annyi, hogy a későbbiekben szeretnénk gázkazánt és ahhoz a meglévő gázvezetékekről(ami megmarad a konvektorok után) kellene elvinni egy gázcsövet akkor ehhez is kell egy komplett gázterv vagy ez hogyan működik?
A válaszokat előre is köszönöm!
üdv.

Szeretném a vèleményüket kikèrni a vègső megvalositas elött. Központi fűtés bevezetése melett terveztunk. Az ingatlanunk egy Tarsashaz teglaepitesu Földszinti 53 nm lakas Sarki.4 radiatort terveztek meg a helyi szolgaltato munkatarsai" akik szerelni figjak". dupla rezcsoves egyedi merooras es szabalyozhato lessz. Nagyon rossz alapotban van a tomb kulso homlokzata... a lakasunk alat pince van amitol nagyon hideg az ajzat( jarolap ). Eddig faval tuzeltun de nemvolt megfelelo folyamatos futes igy minden evben peneszesedtunk. Nemtudom eldonteni hogy valoban ahogy az uriember allitja hogy a csovet fent a mennyezettol kb 35-45 cm vezessunk el s ne lent. En ugy tudom hogy a meleg levego lentrol felfele szall s nem forditva. illetve joobb lenne szerintem lenn hisz akkor az ajzatis valamivel melegebb lenne..!
Önök szerint mi lenne a leghatekonyabb kivitelezes.
Meg egy kerdesem lenne. a lakasunk utca fronti falreszet" ami L alaku" 3 cm nikecellel lehet e szigetelni vagy esetleg massal?. Ablakaink ujjak muanyag..! Köszönöm a Vâlaszukat. Üdvv. Edina
Üdv!
Én továbbra is a lent vezetett csövek mellett rakom le a voksomat. Fent csak akkor érdemes vezetni, ha az ajtók miatt a lenti elvezetés nagyon bonyolult lenne. A lent vezetett csövek hővesztesége is a szobát fűti, nem a plafont, viszont ezzel sem lesz melegebb az aljzat, azt hőszigetelni kellene.
A penészesedést a műanyag ablakok is okozhatják, mivel jó záródásukkal a lakás természetes szellőzését gátolják meg, amitől a levegő páratartalma is megnőhet ami elősegíti a páralecsapódást a hidegebb felületeken.
A 3 cm-es külső hőszigetelés majdnem pénzkidobás, az árához képest elenyésző lesz a hatása. Szerintem 5 cm alatt kár nekifogni, de ez is nagyon kevés. Pergő, rossz állapotú vakolatra nem szabad szigetelőanyagot építeni, mert nagy valószínűséggel le fogja dobni a szigetelőanyagot. A pergő, rossz vakolatot előtte le kell verni, vagy ki kell javítani és csak utána szigetelni.
Előző 1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 24 Következő
354 hozzászólás Oldal: 15 / 24