Sziasztok! Egy családi ház gravitációs fűtését szeretném megvariálni egy puffertartállyal. Ezt azért tenném mert 100m2 területhez egy 45kw-os vegyes tüzelésű kazánom van, és nagyon nehéz egyenletesen fűteni. A kérdésem az lenne , hogy mekkora tartályt érdemes beépíteni? Arról már olvastam, hogy mi legyen a minimális méret (esetemben 2-2500 literes) de nekem van lehetőségem akár 10-15 m3 méretű elhelyezésére is. Azt is kiszámoltam, hogy kb 18 órányi fűtés alatt lehet fölmelegíteni ezzel a teljesítménnyel 10000 l vizet 10-ről 80 fokra, de azt nem tudom, hogy ezzel meddig tudnám a lakást fűteni? Tudna valaki ebben segíteni?
Üdv!
A puffernek az a lényege, hogy áthidalja a kazán teljesítménye és a lakás hőigénye közti különbséget, a felesleget elraktározza. Normális esetben 1-2 rakat elégetésével nagyjából 1 napra elegendő hőmennyiséget érdemes eltárolni (persze ez függ a kinti hőmérséklettől, a hőigénytől, a ház hőveszteségétől, stb.), Így nem kell egész nap felügyelned a kazánt, viszont amíg ég, addig jó hatásfokkal, nem visszafojtva üzemel.
Nem tudom mennyi ideig lehetne kifűteni a házadat 10-15 m3 puffertérfogattal, de ez csak akkor lenne érdekes, ha gyakran kell napokra egyedül hagyni a házadat télen, vagy nincs aki napokig tüzelni tudjon. Ökölszabály szerint a 2,5 m3-es puffer megfelel a célodnak.