Szerző:
zutty » pén. dec. 19, 2014 7:59 pm
Kedves Ezermester!
Meglehetősen bonyolult problémával fordulok Hozzád. Van két Ép-lak márkájú kazánom (ősrégi hengeres szerkezetek). Az egyik több évtizede üzemelt, a másik (tartalék) nem volt rákötve a gázra és a központi fűtés vízcsöveire. Az üzemelő kazán az égéshez szükséges oxigént a kazánház (lakótértől külön pincehelyiség, gyakorlatilag külön épületrész) levegőjéből nyeri. A működő kazán szerelt alumínium kéményhez (kb 8-10 m magas) van csatlakoztatva. Tavasszal kezdődött a gond, az őrláng néha elaludt. Mivel fűtési szezon vége volt nem tulajdonítottam neki jelentőséget. Most ősszel beindítottam a fűtést, pár nap múlva megint elaludt az őrláng, beindítottam, megint elaludt. Megnéztem a lángtálcát, és azt láttam, hogy nem az összes fúvóka működik egyszerre, hanem a láng "imbolyog". Hívtam szerelőt, szemrevételezte a kazánt, valamit tett-vett, közölte, hogy szivárog a víz (elég rozsdás volt már az aktív kazán, ezért nem lepett meg). Közölte továbbá, hogy az őrláng rendbetételéhez milyen alkatrészeket kell beszerezni (halványan emlékszem: talán mágnespatront és hőérzékelőt). Miután a szerelő távozott elgondolkodtam, majd, felhívtam és közöltem, hogy szeretném megjavíttatni az őrlángot ÉS kicserélni a kazánt (tehát a tartalékot üzembehelyezni). Mindez meg is történt. Az újonnan kicserélt kazánból üzembehelyezést követően a kúpos fedőlemez (aminek a közepén a füstkivezetés van) szélénél füst (gőz?) távozik, egyidejűleg szúrós szagot lehetett érezni. Legnagyobb meglepetésemre a lángkép továbbra is imbolygott, és időnként -őrláng hiányában- leállt a kazán. Nem ragozom a dolgot, ezt követően a következő műveletekre került sor: lángtálca (a két kazánhoz összesen egy lángtálca volt már csak meg) kitisztÍtása sűrített levegővel, kazán hengeres rész tetejének szigetelése azbesztzsinortal ÉS szilikonos tömítőanyaggal, kúpos fedőlemez és hengeres rész találkozásának (ahonnan korábban láttam füstöt, gőzt távozni) szigetelése szilikonos tömítőanyaggal. Mindezek után a lángkép "imbolygó", nem meglepő, hogy az őrláng néha elalszik (amikor a láng "elimbolyog" tőle az őrláng is elalszik pár másodpercre, és ha ilyenkor kapcsolja le a hőtartó automatika a főlángot, akkor nincs őrláng), és szúrós szagot lehet érezni. A lényegi kérdés, hogy ez kazánprobléma vagy kéményprobléma? Amellett, hogy kazánprobléma, az szól, hogy a "régi" kazánnál nem lehetett szúrós szagot érezni, a másik két hibajelenség, mint írtam megvolt. Amellett, hogy kéményprobléma, az szól, hogy a füstcső a huzatmegszakító előtt meleg, fölötte alig langyos (néha kimondottan hideg) és a huzatmegszakító szélén nem érzek huzatot. A kémény optikailag átlátható.
Előre is köszönöm véleményedet.