Szerző:
Plaszlo » szer. márc. 09, 2011 6:30 pm
fransis69 írta: A szálas szigetelés soha, de soha nem lehet fedetlen, ez tény és fizika.
A szálak légzárása "0", azt egy alig mozgó légáram is "kiszellőzteti" a fűtésre áldozott pénzemmel és a hőenergiával együtt.
Ezt a megoldást a Rockwool adta ki, nem én találtam ki:
http://guide.rockwool.hu/media/220711/3.1.06.13.pdfEnnek ellenére igazat adok, legalább a por ellen védeni kell.
fransis69 írta: - Járhatóság (értem a gondolatmenetedet, de mint statikus is ellenzem azt): egy hézagos fedés, a hézag mentén behajlik, ha akarom, ha nem. Nem igazán lesz járható illetve csak állandó figyelemmel, de az előbbi inkább a nagyobb baj...
A járhatóság alatt csak azt értem, hogy szükség esetén lehet közlekedni a tetőn ha valami miatt szükséges. Nem állandó, csak alkalmi használatra. Amit kifogásolsz, azt már a terhelhető kategóriába tenném, amikor a legfelső rétegnek már komolyabb súlyt, vagy állandó terhelést is ki kell bírnia.
Erre is találtam Rockwool mwgoldást:
http://guide.rockwool.hu/media/220655/3.1.06.12.pdffransis69 írta: A kicsapódás nem kizárólag a fagypont alatti hőmérsékletnek a feltétele. Gondol a nyárra. Este, éjjel lehűl a levegő és csupa víz minden pedig lehet, hogy 12-15 fok van pluszban. Ez pl. egy fürdő, háztartási helyiség feletti födémszakaszon tragikus is lehet, nem csak télen...
Gondoltam a nyárra. A tetőtérben az egész napos napsugárzás miatt tombol a meleg, legalább 40 C fok van. Óhatatlanul átmelegszik a szigetelés is, így a hűvösebb nyáresti szellő csupa felmelegedett, ki nem hűlt dolgot talál, itt nem tudom hol tud kicsapódni a pára. Az esti folyamatosan hűlő levegő természetesen hűti a padlásteret és a hőszigetelést, de az mindig egy kicsivel melegebb mint az egyre hűvösebb levegő. Hajnalban eléri a levegő a legalacsonyabb hőmérsékletét, de a hőszigetelésnek továbbra is melegebbnek kell lennie a környezeténél, mivel tetszik, nem tetszik azért átmelegszik elég mélyen és ez a hő elvileg még ilyenkor is távozik a szigetelőanyagból. Nekem egy évig a szabadban, de tető alatt volt a tetőszigeteléshez használt kőzetgyapot szigetelésem, de ha az eső nem csapott a tető alá viharos szél miatt, nem tapasztaltam nedvesedést rajta. Mivel ősszel építettem be egy részét különösen figyeltem erre, még véletlenül se legyen nedves.
A Rockwool által kifejlesztett kozetgyapot hoszigetelo anyagok teljes
keresztmetszetükben víztaszítóak. Ez azért fontos, mert a hoszigetelo
anyagok szigetelo képessége nedves állapotban lényegesen rosszabb,
mint szárazon. A beépítés elotti tárolás és a beépítés folyamán elo fordul,
hogy a kozetgyapotot például csapadék éri, ilyenkor a Rockwool
termékek felületérol a vízcseppek leperegnek, meggátolva az anyag
átnedvesedését.
Kifejtenéd részletesebben mikor jelentkezik ez a nedvesedés a hőszigetelésen? A kertben tényleg nem egyszer volt minden csupa víz a páralecsapódástól, kocsiról is folyt a víz, de a szaletli alatt száraz volt minden. A szomszédom (csak) tető alatt álló autója ilyenkor is száraz maradt.
Én sem kötekedni akarok, csak vitatkozom.
Most csak ennyi, mennem kell, este folytathatjuk.