Szerző:
Plaszlo » szer. dec. 07, 2011 2:06 pm
Megint tanultam valamit.
Ilyen kazánról még nem is hallottam, de utána kerestem a neten és érdekes egy szerkezet.
Számolgatni kellene a pontos meghatározáshoz, mekkora tömegáramra és hőmérsékletre van szüksége a radiátoroknak a teljesítményük leadásához, majd a tömegáram meghatározása után lehet választani csövezési módot, méreteket.
Nem vagyok fűtésszerelő, így csak vitaindítónak írom, mert még senki sem reagált rá. Az általad felvetett csőátmérőket figyelembe véve, a 20-as csővel mennék az első két radiátorig 16-os leágazásokkal, majd a 2. radiátor után 20/16-os szűkítővel és 16-os csővel vinném tovább a legnagyobb radiátorig. Nem túl szerencsés helyzet, hogy a legnagyobb teljesítményű radiátor lesz a legmesszebb a kazántól, de a kis radiátorok alsó torlószelepével be tudod állítani, hogy minden radiátor a neki megfelelő vízmennyiséget kapja és megfelelően fűtsön.
Ha azt veszem, hogy nálunk 15-ös rézcsővel csinálták meg a fűtési rendszert végig és működik, akkor ennek is működnie kell. Igaz be kellett állítani a radiátorokhoz menő vízmennyíséget egyenként. Szóval szerintem ezzel nem lehet nagy bakot lőni, de jó volna ha hozzáértő is véleményt nyilvánítana.
Jókat olvastam a kazánról, 100 m2-es házat is ki tudott fűteni, de a kisebb lakásokat gond nélkül. A feltöltés és légtelenítés menetét a kazán gépkönyvében megtalálod, a nyomásértékekkel együtt.