Sziasztok!
Sokat olvasgattam az interneten, többek közt itt is, mielőtt belevágtam volna a központi fűtés szerelésbe, ezért megosztanám veletek a tapasztalataimat.
Elöljáróban annyit, hogy 28 éves, vízszerelésben nem túl járatos, de alapvetően műszaki beállítottságú, és végzettségű ember vagyok.
Egy budapesti 50-60 éves ház 3. emeleti nagy belmagasságú 64nm-es lakásában lakunk. A fűtést eddig egy cserépkályhába szerelt Héra III, és egy parapetes FÉG konvektor látta el (mindkettő 30 éves kb), a melegvíz ellátást egy újabb Junkers átfolyós gázbojler.
A fűtéskorszerűsítést akkor döntöttem el, amikor rátaláltam a Mika-6e parapetes vízteres konvektorra, és nagyon megtetszett az ötlet. A sok érv, ami mellette szólt (nem kell kéménybélelés, nem kell gázterv, nem túl drága) számomra a moduláris építhetőség (akkor veszek radiátort, amikor pénzem van), és a többi készülék párhuzamos használata tetszett nagyon, így nem szorított az idő egyáltalán. A legnagyobb kérdés számomra az volt, hogy a Mika 6,5Kw teljesítménye a 64nm re vetítve ugyan elégnek tűnik, de 224 légköbméterre rossz szigetelés esetén 9-11Kw kellene. Mivel szerettem volna szakemberre bízni legalább a tervezést, több helyről kértem véleményt, de volt ahol nem akartak így segíteni, volt ahol a válasz olyan későn jött, hogy már a felénél jártam ez építésnek, így a leg racionálisabban próbáltam meg tervezni, a lehető leg kevesebb cső felhasználásával, és a Mika gyártójának (Technorgáz) a tippjei alapján. Végül tökéletesen elég lett a leadott hő, ezt bizonyította az elmúlt 2 hétben.
A Mikát a Cu-Techniktől vettem, ingyen házhoz hozták a munkahelyemre, a főnököm nem hitte el, hogy ekkora dobozba befér, neki a Remeha kazánhoz csak a szerelékek voltak ekkor csomagban a kazán mellé. A víz csatlakozások le voltak dugózva, ki volt próbálva, mielőtt elküldték, ennek örültem. Nem kapna a cucc ipari formatervezői díjat, de becsületes iparosmunka, mindene megvan, ami kell, szivattyú, tágulási tartály, termosztát, etc... A réz csövezést 18mm-es átmérőjű gerinccel építettem, a leágazásokat 15mm-essel. Összesen 50 méter csövet használtam fel, az 5 helyiség 5 radiátorához. (A kazántól indulva a radiátorok távolságai, és teljesítményei): 1méter 500w, 3 méter 2800w, 15 méter 1000w, 05 méter 1200w, 20 méter: 500w)
Sok helyen lehúzták a török radiátorokat, hogy nem olyan vastag anyagból készültek, és koszosabbak lehetnek belül, mint a magyarok, de a 10 év garancia, és a Baumaxos Januári akció meggyőzött, és Merox radiátorokat vettem főként. A hálóba, ahova a Mika is került a konvektor helyére, egy 40x60cm-es kerül, 11k- s, mert itt a minikazán is ad egy kis hőt, és a konvektort eddig sem használtuk, tehát máris több mint a semmi. A nagyszobába pontosan az ablak alá végig egy 160x60cm-es, a konyhába egy 100x60-as, a wc-be szintén egy 40x60 került, a fürdőbe pedig egy magyar gyártmányú 120x50-es törülközőszárító. A wc-be raktam még egy kombinált hő és nyomásmérő órát, mert bár a kazánon is van ilyen, eredetileg innen akartam megoldani a rendszer feltöltését, és ezért ide is vettem egyet. A radiátoroknál vegyesen barkácsárúházas, illetve Calefi alsó és felső elzáró szelepeket vettem, és csak a legnagyobb radiátorra tettem termosztetikusan vezérelhetőt a jövőre nézve, de egyelőre sima tekerős az is. Had szabadjon megjegyeznem, bár nem fizet érte senki, hogy a Baumaxban messze a legolcsóbbak a vízszerelési anyagok a többi áruháznál, és csak picivel drágább a nagykereskedéseknél, amit kompenzál az hogy vasárnap is vehetek rézcsövet(15mm rézscső a CuT. nél 5m 1225.- a Baumaxban 1380.- a Praktikerben 2000.-).
Azért a rézcsövet választottam, mert a Magyar Rézpiaci Központnak egy nagyon jó tankönyve tölthető le ingyen. Ebből nem tűnt ördöngösségnek a szerelés, és bár először 5 rétegű műanyag csöves megoldást szerettem volna, a végösszeg pont ugyan annyi lett volna a drága préselős idomok, és a gépkölcsönzés miatt, arról nem is beszélve, hogy a gázlámpát bármikor elővehetem a gépet meg kölcsönözni kellett volna, és a rugalmas időbeosztás fő szempont volt. Szempont volt még hogy a cső egyenesen fusson a falon, ami az 5 rétegűvel nem sikerült volna, bár ezt meg lehetett volna oldani ha nagy kábelcsatornába viszem a csöveket, és akkor nem látszik, hogy nem egyenes. Egyedül a fúrásban kértem külső segítséget, mert 32mm átmérőjű fúrószárat nem tartok itthon, és ekkora fúrógépet nem is láttam még, valamint fúrni se szeretek. A lyukakba villanyszerelési csövet raktam, purhabbal fixáltam, gipszel javítottam vissza, és ezen a csövön vezettem át a rézcsöveket. Festés után csőrozettát is kapnak majd.
A kazánt Január 7.-én vettem, nyugodt tempóban haladtam, de Január 29.-én már teszt jelleggel működött a rendszer. Kompresszorral először nyomáspróbát végeztem, majd javítottam a helytelen forrasztásokat (volt ahol el is felejtettem megforrasztani). Nem volt tökéletes, de meguntam a kompresszor kerregését, így elkezdem vízzel feltölteni, ha más nem, klassz szobaszökőkutunk lesz. Folyamatos csapvizes átmosással, többszöri leürítéssel kimostam a csöveket, és a radiátorokat. Tényleg elég olajos szaga volt a víznek, és egész sok rézforgács jött ki. 2 helyen még mindig szivárgott, sajnos pont a legrosszabbakon, így ideiglenesen epoxy gyurmával javítottam. A kazán ekkor még nem volt rákötve a rendszerre, hogy a légnyomással ne tegyem tönkre, illetve ne nyomjam a koszt a szivattyúba, így az utolsó átmosás után leszedtem a rövidre záró csövet, és bekötöttem őt is, méretre készítetett flexibilis rozsdamentes csővel. 1 órával később már melegek voltak a radiátorok, ahogy mindenhol megszüntettem a légzsákokat, és mindent légtelenítettem, bár a légtelenítés nagyját gondolom elvégezte a 2 légtelenítő szelep, amik a csövezés legmagasabb pontján találhatóak.
Pár nappal később megérkezett a Computherm Q7RF vezeték nélküli programozható szobatermosztát, majd a szivárgások javítására töltöttem a rendszerbe szivárgásgátló adalékanyagot. Ezt szerencsére találtam kimérve, nem kellett megvennem az egész dobozzal, mert az én kb 46 literes rendszeremhez ( csövek: 8 liter, radiátorok 38 ) elég volt 5 deci ebből a szerből, és decije 1000.- + áfa. A vizet 4 héttel a betöltés után le kell cserélni, akkor a Spirotherm x100-as inhibítorral fogom kezelni a vizet, és teljesen kész a fűtés.
Az árak:
Mindent pontosan vezettem, a nagyjából megállapított 350 ezer forintos keretbe belefértem.
Kazán: 122000.-
termosztát: 10000.-
radiátorok: 68000.-
szelepek: 12000.-
csövek: 70000.-
folyadékok: 17000.-
És még egy csomó apróság…..
A fogyasztásról nem tudok összehasonlító adatokkal szolgálni, a gyártó akár 30% os takarékoskodást ígér, de a komfort, hogy a fűtetlen helyiségeket is fűtjük ezután biztos többlet fogyasztást fog eredményezni, amit remélem mérsékel a programozott fűtés. De 1 adattal szolgálhatok, 1 hét alatt, úgy hogy a napi hőmérséklet nem haladta meg a 0 fokot és az átfolyós bojlert is használjuk, 52köbméter gáz fogyott.
Köszönöm, hogy elolvastátok!
Linkgyűjtemény:
Mika-6e:
http://www.cu-technik.hu/index.php?nelement_id=10&product_id=418&nodelete=trueComputherm Q7:
http://www.cu-technik.hu/index.php?nelement_id=10&product_id=444Bcg 24 szivárgásgátló:
http://www.pf-epuletgepeszbolt.hu/futestechnika/szerelvenyek/iszap-es-leglevalasztok/bcg-24-tomito-folyadek-2-5-l-30l-nap.htmlSentinel x100:
http://www.pf-epuletgepeszbolt.hu/spirovent-sentinel-x100-korr-zi-v-d-1l.htmlMerox radiátorok:
http://baumax.hu//flyer/2012/HU-FLYER-02aaa/index.html#/14/