Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
593 hozzászólás Oldal: 21 / 40
Előző 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 40 Következő
szrnap írta: Kedves fransis69!

Hát elolvastam értelmeztem, nem semmi. :D Sajnos viszont a faanyag miatt, ez annyira drága lesz, hogy anyagilag nem fog beleférni, de kiszámolom.
Ezen kívül a kérdéseim:
Szegedi is jó, vagy ragaszkodsz a bajaihoz? :D < végül is mindkettőt szeretem, de a kettő között csak a házi hosszú metélt és a halfej a különbség a többi fényesítés
Bitugél helyett fólia? Mert a száradás miatt időigényes, és mert +5 fok felett lehet csak dolgozni vele. < gondoltam én is rá. Gondold át te is. cca. 30cm tüske vagy fésűfog áll felfelé rengeteg, a talp nem rögzíthető a fóliához sz.tem. Addig amíg a felső raszter nem kerül rá, az egész dolog igen ingatag lenne, hiszen még az éldeszkán kötéltáncolsz is a höszig. filcelés közben...
Ha jól értem a hőszigetelésnek össze kell érnie a homlokzatival, de a leírás szerint a talpszelemen belső oldalára kell tenni az osb lapot, tehát akkor kívűlről kel betömködnöm a többit? Miért kell teknőt készíteni? < érdekes az emberi agy, vagy legalább is az enyém. Egy üzleti tárgyalás közepette, szimultán dolgozott a tudatalattim. Ahogy elmentek, egy más változatot csatolok erre kérdésedre, nem is kellett gondolkoznom a t.alattim diktálta a vonalakat :D . A tudatalattim megsúgta azt is, hogy oda be sem lehet férni, tehát a teknős kérdésed alapja azonnal sztornó lett...
Szrnap

parkanyszeg-hoszig.reszlet.jpg
>
a cserépalatti összehozás vízszintesen és a csüngőeresz alsó síkja közötti amorf rész körkörösen megkíván egy lambda 0,032W/mK üveg vagy salakgyapotot. Ez majd akkor fixálódik technikailag véglegesen, ha úgy gondolod, hogy továbbra is foglalkozzak a teljes hőburokkal...
>
parkanyszeg-hoszig.reszlet.jpg (74.84 KiB) Megtekintve 6987 alkalommal.

Itt minden világos úgy hiszem, csak a "teknő" eltűnt. A többi része változatlan. Ahhoz, hogy korrekt módon szigetelhető legyen, egy-egy ütemet határozottan be kell fejezni, másként az átmenetek problémásak páratechnikailag.
A korábbi rajz érthető? Azon nincs talplemez a tüskén, fogazott az alja, az a része egy más födémre szól, azzal a résszel azon ne foglalkozz!
Üdv.: sby f. J. ép.mérn.-, ép.gépész-, vill-, ép.fiz.
Kedves fransis69!

Érthető minden, csak sokkolt az ára :?

Szrnap
Kedves szrnap
Faanyag, a kérdéses sík durván 17*15méter.
egy durva számítás:
- alsó raszter : 1" 15cm faig. > ( 17/1,2 + 1 ) * 15m > 228m
- felső raszter: 1" 15cm faig. > ( 17/0,6 + 1 ) * 15m > 440 m
(228+440)m*0,15*,025 > 2,5m3, most 70-72000 bruttó Ft egy m3, úgy 200-220eFt. a fenyő igény.
A jelzett lehetséges másik megoldás a fenyőszempontjából szerényebb igényű ugyan (900m 50*30-as bramac tetőléc igény slussz-passz), de a garázsos előkészítési munkái nagyobb pontosságot kívánnak és sokkal-sokkal munka igényesebb. Cserébe viszont fent jóval egyszerűbb, mert 1*6réteges és nem 2*3 réteges és ami igen fontos a munka végzés szempontjából, nincs a bordarendszeren táncika. Végig a betonról hőszigetelhető és minden egységesen félgurigás...
Ezt a , nevezzük "szembefordított dupla fésűnek", megnézheted néhány oldallal előbb a block50-nek adott receptnél, a rajza igen picike, de a lényege látszik, csak ott a tényleges hossza 4m körül van. A baja annak is a te esetedben, hogy le kellene rögzíteni becsülettel, mert az nem raszterben működik, Ott fafödém van, le lehet csavarozni! Nézd meg azt is ha gondolod.

Igazán az OSB_12 a húzós ami cca. 3,1m3. Ha beszerzésre kerül a dolog, lehet, hogy lényegesen jobb áron, mint ah te szereznéd be, ilyen mennyiséget már mi is tudunk leszállítani...
Érthető minden, csak sokkolt az ára :?
Szrnap

Ha kisebb házad lenne, a költség is szerényebben alakulna.
A gazdaságossági számításom 140m2-re szólt és csak a 20 és 30cm különbségét elemezte, nem az egészet.
A valóságos feladat 78%-kal több, a 30éves megtakarítás is mai áron ennyivel több lesz, vagy nem?
Már megbocsáss, de vagy 250m2-ről beszélünk most, vagy nem?
"szrnap" részére
A másik megoldás, amire utaltam a 18. oldalon, kb. lefelé a 60%-nál megtekinthető. Egy színes nyeregtető metszet , az két kép, az alsót nézd meg. Ott van a tetőléces un. szembe fésű.

Hopp, valami dereng.
Ha ezzel a megoldással foglalkozunk, de a dupla fésűs mérnökszerkezet alá szélesebb talpakat szerelnénk az állékonyság érdekében (csak mi a csodával lehetne az elmozdulását megakadályozni), nem tudom, nem jó.
Mi van akkor, ha keresztben tetőlécet teszünk a dupla fésüs mr.szerk alá? az is további 450m, a fene vigye el. :?
Ebben az esetben elmaradhat a bitugél költsége és munkája. Igaz, akkor meg a tófólia költsége jelentkezik. :(
Fele Ft kell a tetőlécnek a fenyődeszkával szemben.
A többi ksg nem változik. :)
Nem tudom, neked be kellene állítani egy pénzverdét néhány másodpercre a garázsba... :D
Kedves fransis69!

Hát egy pénzverde jó lenne! :D
Az a bajom, hogy a szigetelés az össz kltsg 25% -a, a páraszigeteléssel együtt kb 50. A maradék félmillióért olyan tárolót építek, ami kacsalábon forog. :wink:
Mi van ha elfelejtem a járhatóságot, és csak egy járdát csinálok a kéményhez a kibúvó miatt, a többi meg nem járható? Mert tárolás miatt ez sok pénz, és munka, ha meg egyszer beépítem, akkor űgy is lesz egy csomó más dolog is, amire pénz kell, addigra beindul a verde is. :D

szrnap
Hát egy pénzverde jó lenne! :D
Az a bajom, hogy a szigetelés az össz kltsg 25% -a, a páraszigeteléssel együtt kb 50. A maradék félmillióért olyan tárolót építek, ami kacsalábon forog. :wink:
Mi van ha elfelejtem a járhatóságot, és csak egy járdát csinálok a kéményhez a kibúvó miatt, a többi meg nem járható? < ezek az anyagok csak bordák között időt állók. Ha csak leteszed, már 2-3 év múlva is totálkáros. Ha véletlen felkeveredik egy cica, vége az egésznek. itt valahol írtam is, hogy egyetlen macska miatt 600m2 30cm-t kellet kicserélnünk. Annak semmi értelmét nem látom. Amit letehetsz nyugodtan, annak m3-e nem 4000Ft, hanem 32000-34000.,

Ez van, de akkor még ott van, hogy a páravédelmet akkor is meg kell oldani.

Mert tárolás miatt ez sok pénz, és munka, ha meg egyszer beépítem, akkor űgy is lesz egy csomó más dolog is, amire pénz kell, addigra beindul a verde is. :D
szrnap

Ez azért messze nem így van, kicsit csőlátásod van, majd a többit kivesézem még...
Kedves fransis69!

értem, hogy kell a gerendázat, védelem, stb. De ha nem járható, akkor le lehet venni a méretekből, hisz "csak" a szigetelést védi.
Miért alkalmazol felül 600 osztást? Miért 5 cm hőszigetelőt írtál, miért nem 15 cm?

Szrnap
Fransis
Ha megígérem,h vigyázok és nem lyukasztom ki, akkor rakhatok agrofóliát? :D :D :D
Miért kell teljesen vízszintesnek lennie a deszkáknak?

fransis69 írta: Egy talány vagy. :D

Ezt bóknak veszem :D
fransis69 írta: Kezdetben arról beszéltél, hogy a salakterítés girbe-gurba. Kiderült, hogy betonos. :)

Nem emlékszem,h ezt írtam volna.Kezdetben azt írtam,h 2-3 cm malterborítás van amit később (miután megtudtam) helyesbítettem 6-7 cm salakbetonra :)
fransis69 írta: Kezdetben arról beszéltél, hogy a "ragalja" körül van téglázva. Kiderült, hogy nincs tégla. :)

Nem tudom mi az a ragalja,de biztos nem írtam,h körbe van téglázva. Max. a gerenda közöket írtam, de az jelen esetben nem érint. :)

Nem könnyű ennyi embernek nyomon követni a házát :)

Azt mondtad,h ez a jobb ezért a Knauf classic 039-et vettem :)
qwert2009 írta: Fransis
Ha megígérem,h vigyázok és nem lyukasztom ki, akkor rakhatok agrofóliát? :D :D :D < nem értek vele egyet, ezt már hangsúlyoztam, az fólia sátorra való. Nem lehet az átfedéseket se ragasztani, se hegeszteni, ez az igazi gondja. ha mégis ilyet használnék, biztos két réteget tennék, de nem használok. Ebből már "megjöttem" vagy 20 évvel ezelőtt. Az agrofóliázás csak egy ideiglenes megoldás lehet, az nem szólhat egy végleges sok tíz évre szóló történetre, de ahogy gondolod. A véleményem kérted. Kérlek, ne várj tőlem olyat, amit én sem tartok jó megoldásnak. :) :(
Miért kell teljesen vízszintesnek lennie a deszkáknak? < ezt nem értem! :(
Azt mondtad,h ez a jobb ezért a Knauf classic 039-et vettem :)

Valóban így van, Jól tetted. A két minőség lambda különbsége 0,044/0,039 < 13%. De azt is írtam, hogy az, vagy 25-30%-kal drágább...
Már csak azt várom, hogy el is készítsd és beszámolj róla a 3-asba történő láda sörözés mellett, hogy milyen remek is lett! :D :) :wink:
Kedves fransis69!

Este elolvastam még egyszer, hogy mindent jól értettem, vagy sem. A talpas tüskét nem vágom, hogy az csak oldalirányba tart?
Aztán miért vágod ketté az osb lapot, miért nem megy egybe fel? Miért 15-15 cm a két réteg elosztása?
Ha nem járható, más takarás az kevés? Láttam itt pár oldallal korábban fóliatakarást is, bár az nem véd macska ellen.

szrnap
Kedves fransis69!

A hideg miatt a Bitugél nem megy, helyette milyen fóliát tennél, vagy más anyagot?

szrnap

értem, hogy kell a gerendázat, védelem, stb. De ha nem járható, akkor le lehet venni a méretekből, hisz "csak" a szigetelést védi.
Miért alkalmazol felül 600 osztást?
Miért 5 cm hőszigetelőt írtál, miért nem 15 cm? [b]< ezt nem értem[/b]
Szrnap

Látom, a Garden Party-k fénye/lehetősége szépen lenullázódik :( :? .

Most már csak néhány gondolat: :wink:
Te is műszaki ember vagy erősen! Amiket sorolsz 100.000-150.000Ft-on belüli költség csökkenés, (értem én, nincs), de az eredménye egy "kártyavár".
Építettél egy nagyszerű házat, ahogy írtad, sk. :D
Elköltöttél egy vagyont a technikára (földhő szonda+technika, vízjogi engedélyek meg csak te tudod költségek, (ez 2,5-3,5MFt között lehet, vagy több). Most jössz a "kacsalábas" tárolóval, ez butaság, egy újabb "kacat", amire egyáltalán nincs szükség egy rendes hőburok mellet.
A COP számod most elég tréfás lehet, valahol a 2,8-3,5 között, de lehet, hogy tévedek és még gagyibb. Túl nagy a hőfokesés a kútszondád két oldalán. Nincs meg a geotermikus gradiens sem a 100m-re, ez is zavar rettenetese. Amit most "produkál", 3-4 föld kollektor (földkosár kollektor) is tudná, csak 1/4 beruh. ksg.-vel, 1/4 technikai beruh. ksg.-vel. Ugye írtam, van egy nagyszerű/csodás épület, csak a torka véres...
Ez sem annyira sikeres. Ezt akarod még a "kacsalábas" tárolóval tovább rongálni.
A végén oda jutsz, hogy annyi villamos en. kell befelé, mint amit kapsz a földhőből, pedig én azon mesterkednék, hogy a COP számot felhúzzuk a maximum közelében. Mint mindenhol, az energetikában is, minden összefügg mindennel. Ami nagy "baj" karbantartási költségekkel, az elhasználódással is.
Erre írtam, hogy "csőlátásod" van, hihi...
Ugye írtam is, lehet, hogy feleslegesen vagy sértően, van egy nagyszerű/csodás épület, csak a torka véres...
Mint műszaki figyelmen kívül hagyod, hogy minden berendezésnek, azon belül az elektronikának meg van az un. (Bi)-je.
A kapcsolóknál, elektromos szelepeknél-, stb. az 10-a harmadokon, 10-a negyediken. A villamos motoroknál 15-25ezer üzemóra (egy évben cca. összesen 8700óra van!) , és sorolhatom a többi "kütyü"-re is.
Ha azok élettartamát, mert magas üzemórával járnak, elhasználod 8-12 év alatt, utána kidobhatod, mert a technika tovább ment és nem kapsz hozzá már se hozzáértőt, se alkatrészt, lehet kicserélni vagy "buherálni". :?:
:idea: :idea: :idea: Ha hallgatsz rám és ez majd 30-40 év múlva következik be, mert igen alacsony az üzemóraszám, talán még meg is térül a méregdrága technikád.
Nem írtál semmit a szellőztetésről vagy nem figyeltem rá. Az is egy fontos pontja lehet a témának.
:| Nem tu. mennyi idős vagy. Most egy olyan hőháztartást kellene kialakítani, amit majd a nyugdíjadból is, ha lesz még akkor ez a fogalom :( , játszva fent tudtok tartani. Ne keljen az idősek otthonát, mint alternatívát számba venni.
De te tudod, ha tudod... (Ufff. - Ufff < szólt a néma indián...)
A hideg miatt a Bitugél nem megy, helyette milyen fóliát tennél, vagy más anyagot? < a hidegben a fólia sem megy. A hegesztésnél annyira behullámosodik, ráncosodik, hogy ihaj..., jó időben, mert a fólia "emlékező anyag", néhány nap alatt teljesen kisimul és ráfekszik a felületre. Hidegben "nem emlékezik, "buta marad"...
szrnap

Este elolvastam még egyszer, hogy mindent jól értettem, vagy sem. < ez jó is,
mert, ha kiegészítem azt napokkal később, nem szoktam írni új levelet, csak a régi bejegyzést korrigálom!!!

Erre figyelj is ki vagy értelmetlenné válik a jó szándékú segítségem :D

Aztán miért vágod ketté az osb lapot, miért nem megy egybe fel? < egy OSB_12 építőlemez (3,125m*0,012m*640kg , azaz kb. 24kg). 125cm széles, 250cm hosszú, ez nem fér be valószínű a lépcsőfeljáróba sem, a szaruközök között sem, miközben 3,125m2 és 24 kg... De, aha ez neked nem gond :D , hogy az alacsony héjalás alatt, néhol néhány cm-ben, ekkora táblával forgolódj, nem kell ketté vágni, csak (2*60) 120cm-re leszabni a raszterhez. :lol:

A talpas tüskét nem vágom, hogy az csak oldalirányba tart?
Miért 15-15 cm a két réteg elosztása? < megírtam, csak nem figyelted. Ha raszterben van az elhelyezés (négyszög háló), a tüskék oldalirányú "tartása" addig dolgozik, amíg bekínylódod az első 15cm-t. Amint rákerül a második keresztben, csak a függ.terhet hordja. Statikailag határozott lesz. < a másik: a vonalmenti hőhíd ebben az esetben minimalizálódik. Nagy a felület, sok vonalas fenyődeszka kell bele.
Ennek a problémájáról röviden itt olvashatsz.
http://www.gyorshazak.extramobilhazak.h ... nfo.html#1
Nálad is ugyanez a fizikai jelenség lenne, csak mivel a deszka "vékonyabb", így a keletkező veszteség is feleződik...
Ha így készülne 120*60cm raszterben, a számított U érték cca. 3-5%-ot csökkenne. Ha ugyanez de egyszer 30cm réteg, részben igen merev tüskézés kellene és másként, másrészt az átlagos U érték cca. meg 150... 200%-ot nőne, sajnos...
Ha nem járható, más takarás az kevés? Láttam itt pár oldallal korábban fóliatakarást is, bár az nem véd macska ellen. < milyen fólia? , melyik oldalon, kinél?
baudoku-hagy.teto-hoveszt.jpg
>
ez ugyan egy tetőszelvény, de a görbe lefutása hasonló a farészek vonatkozásban.
jól látható, hogy fent mennyire szétnyílik, pedig csak a felső 3/5-ben van tömör fa!
vetítsd fel a centimétereket az x-tengelyről és ÁJULDOZZ, nem én mondom, sajnos ez van!
>
baudoku-hagy.teto-hoveszt.jpg (43.09 KiB) Megtekintve 6575 alkalommal.

____________________________________________________________________________________________________
szrnap

Egy utolsó kérdés a födémre:
Úgy 300db M6-os szögbelővés menne a felbetonba?
A dübel nem járható, mert egy jelentős szakaszán igen kevés a függ. magasság és az ütvefúró+fúróhegy vagy a harmadához hozzá sem fér (a készülék kb. 45-50cm +még a kezed, komoly erőkifejtéssel és függőlegesbe tartásával...
Ráadásul tele van vassal is!!!
Milyen minőségű az a felbeton, mivel összesen 4cm vtg a béléselemek felett?
Előző 1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 40 Következő
593 hozzászólás Oldal: 21 / 40