Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
593 hozzászólás Oldal: 22 / 40
Előző 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 40 Következő
Kedves fransis69!

A kérdéseket nem feltétlen azért teszem fel, mert spórolni akarok, hanem mert meg akarom érteni, és érdekel a gondolatmenet. Elfogadom a tanácsokat, de szeretek mögé látni.

Egy utolsó kérdés a födémre:
Úgy 300db M6-os szögbelővés menne a felbetonba?
A dübel nem járható, mert egy jelentős szakaszán igen kevés a függ. magasság és az ütvefúró+fúróhegy vagy a harmadához hozzá sem fér (a készülék kb. 45-50cm +még a kezed, komoly erőkifejtéssel és függőlegesbe tartásával...
Ezt nem értem miért kérdezted, nem gondolta rá, mert kivitelezhetetlen.

Milyen minőségű az a felbeton, mivel összesen 4cm vtg a béléselemek felett?
C25 vagy C30 erre már nem emlékszem.
Az osb felfér, és szeretek sok emberrel dolgozni, 2-3 ember már elnavigálja, ha már van egy járda a félbevágott elemekből. :wink:
A szigetelésnél a kérdés pedig, hogy miért 3x5 cmmiért nem 1x15cm. könnyebb vele dolgozni, vagy a hosszúsága miatt jobban átfed?
A 15-15 értem, de 20-10 sokkal rosszabb ezek szerint. A panel, ami a linken látható, annak a bordáit ti gyártjátok?

Szrnap
szrnap írta: Kedves fransis69!

A kérdéseket nem feltétlen azért teszem fel, mert spórolni akarok, hanem mert meg akarom érteni, és érdekel a gondolatmenet. Elfogadom a tanácsokat, de szeretek mögé látni. < megértem és én is erre törekszem, mit látod is, azért irok ennyi know-how-ot... Sajnos , látszik, még így sem jÓóóó!

Egy utolsó kérdés a födémre:
Úgy 300db M6-os szögbelővés menne a felbetonba?
A dübel nem járható, mert egy jelentős szakaszán igen kevés a függ. magasság és az ütvefúró+fúróhegy vagy a harmadához hozzá sem fér (a készülék kb. 45-50cm +még a kezed, komoly erőkifejtéssel és függőlegesbe tartásával...
Ezt nem értem miért kérdezted, nem gondolta rá, < mert kivitelezhetetlen.

Milyen minőségű az a felbeton, mivel összesen 4cm vtg a béléselemek felett?
C25 vagy C30 erre már nem emlékszem.
< nem mond semmit. Ha nem takartátok, nem locsoltátok tisztességgel 6-8 napig, attól az lehet egy nagy nulla is!
:( :?

Az osb felfér, és szeretek sok emberrel dolgozni, 2-3 ember már elnavigálja, ha már van egy járda a félbevágott elemekből. :wink: < én biztos ketté vágatnám. Egy ilyen tagolt térben képtelenség teljes táblával megfelelően forgolódni, hidd el, de kapható 125*500cm is, azt még kevésbe kellene darabolni (ez csak fricska volt,) :D hihi...
A szigetelésnél a kérdés pedig, hogy miért 3x5 cmmiért nem 1x15cm. könnyebb vele dolgozni, vagy a hosszúsága miatt jobban átfed?
A 15-15 értem, de 20-15 sokkal rosszabb ezek szerint. A panel, ami a linken látható, annak a bordáit ti gyártjátok? http://www.extramobilhazak.hu/mernoksze ... nfo.html#1 < IGEN. Saját fejlesztés! A havi saját felhasználásunk 2-3 kilométer! a többi megy kifelé, De a többi aprósággal hívj fel!
_______________________________________________________________________________________________________________________________
belog-fodem.jpg
>
minden osztó borda, szemöldök és küszöb fa, a koszorú rendszer, a tetőszaru rendszer, a födémek hőhídszegény TJI vagy a saját SJI vékonygerinces vagy vékony palástú un. szekrényes tartókból állnak és LEGO rendszerűek. A legkisebb felár és opció nélküli 1/4-es LEGO méret 37cm és annak végtelen számú többszöröse!!!...
Az összeépítésük során a körkörös hőburok automatikusan beáll. Egy belső párazárás kell csak és egy külső homlokzati "valami" ízlés/igény szerint!
Az alsó lábazati koszorú rendszer is azonosan hőhídszegény és a padlófödémek is, telítve kiváló lambda értékű hőszigeteléssel. Így még a lábazattal sem kell "nyűglődni" energetikai szempontból...

A fenti vázlaton lévő modell, un. amerikai rendszerű függesztett födémes kialakítás. Azonnal megvan a falak bebillegetése után a térdfal, itt, így elmarad rögtön egy falakat záró költséges koszorú is, maga a falpanel túlnyúlása adja a térdfalat vagy még egy szint falazatát, statikailag egy végtelen merev kapcsolatott eredményez (hiszen nem különálló épületszerkezetekből áll), bele daruzható a LEGO elemes födém és jöhet rá az előre gyártott Bautec fedélszék.

-Ha tetőtérbeépítéses, a szarufák helyett min 30cm hősziges tetőfödémsor alkotja a tetősíkot. Azt követei a tetőhajlás függvényében egy 10-14cm-es ellen lécet helyettesítő zárléc ami konzolosan túlnyúlik, a kívánt kilógású csüngőereszt a szegélyt is azonnal megadja max. 1,20méterig a 10-14cm-es zárléc esetében.
- Lehet cserepezni másnap, harmadnap (méret kérdése) és lehet a belső gépészetet, burkolásokat kialakítani, majd 2-3 hét múlva beleköltözni!...

A nevünk is kötelez : Öko Bautechnik > tervezett, gazdaságos építéstechnika...
>
belog-fodem.jpg (59.78 KiB) Megtekintve 7560 alkalommal.

_______________________________________________________________________________________________________________________________
Szrnap

> itt olvasható a működési elvekről mélyebben: http://www.gyorshazak.extramobilhazak.h ... artok.html

Kérlek, írd össze magadnak azokat az apró kérdéseket, amik nyomasztanak. Hívj fel (30-as és 275 2235), azt látom, hogy hiába írom lépésről lépésre a tennivalókat és szerintem, mindenhol ott a válasz, nem az jön le amit érzékeltetek. Nem szeretnék ITT műszaki glosszát írogatni ezekről a kisebb részkérdésekről a továbbiakaban, telefonon "seperc" alatt helyre rakjuk a dilemmáidat. Kizárólag ezt látom értelmesnek ezekben a részletkérdésekben, de ahogy gondolod...
Járható a Skype internetes telefon is, a szkájp hívóm azonos az itteni nick nevemmel (fransis69)
Ha nincs, telepítsd http://www.extramobilhazak.hu/v-skype.m ... acion.html [i]< párperc az egész
, az ingyenes lesz, ott lehet linket bedobni, képet küldeni stb. és megmarad, vagy telefonálj. Okay?[/i]
Üdv.: sby f. J. ép.mérn.-, ép.gépész-, vill-, ép.fiz.
"Kedves szrnapé!"
__________________________________________________________________________________________________________________
parkanyszeg-hoszig.reszlet.jpg
>
egy járólap nélküli, ill. helyi járósávokkal tűzdelt
költségszegényebb változat
(Elnézést. Bizonyos meggondolásból töröltem).
- ez a második változatra, az un. dupla, de ritka fésűs tartóra épül, anyaga 2-2db bramac tetőléc 300mm külsőre széthúzva, kicsit analóg lesz a szakaszos szekrényes tartóval, a szekrény oldallemeze OSB_6 (400*300) 2-2 ép. lemez 80... 85cm tengellyel.
Megfejelve 80mm széles, rátűzött OSB_6 ép. lemezes fejlemezzel.

- ideiglenes takarása Silverflex székesfehérvári páradiff. fólia (1,50*50m tekercs > 75m2, 94-103Ft/m2 között)

- a kéményseprő járósáv vagy járda kialakítás a kéményhez 5*15-20-as fenyőpalló kiemelve 5cm-re a szig. fölé
ebben a verzióban, ha később szükséges a teljes, vagy akár csak részleges tároló felület, sajnos alá kell ritkított deszkázni a 124cm-es alátámasztási fesztáv okából.
>
parkanyszeg-hoszig.reszlet.jpg (74.84 KiB) Megtekintve 7311 alkalommal.

__________________________________________________________________________________________________________________
kedves fransis!

Pont akartam írni, hogy nagyjából kiveséztük a födémet, erre megjelent az utolsó hozászolásod, a 2 verzióval, amit most nem értek, mert kicsit tül tömör a leírás :?
Kifejtenéd bővebben?

Szrnap
Rendben szrnapé. Holnap, kedd reggel, kérlek hívjál 8:00 - 8:30 között, várom...
Kedves fransis69!

Bocs, de erről már lecsúsztam. :( Megbeszélkésem volt reggel, este meg már nem láttam az üzit.
Ma szerda van :wink: , de délután tudlak hívni valamikor.

szrnap
Kedves fransis69!

Nem akarlak zavarni, írtam a Skypeon, hogy írj pár időpontot, mikor hívhatlak.

szrnap
szrnap írta: Kedves fransis69!
Nem akarlak zavarni, írtam a Skypeon, hogy írj pár időpontot, mikor hívhatlak.
szrnap

Meglehetősen elfoglalt vagyok/lettem ismét. A 2013 a mai nappal indult nálunk!
Ha igazán fontos számodra a munkám, levélben jelöltem egy időpontot. Igazold vissza kérlek, feltétlen egy SMS-sel!
Skype üzit viszont nem kaptam valamiért, fel kell venned partnerként, majd én is azt teszem veled, ha rád találok... :( :D
Szia

Nálunk is most indult be minden, de szabaddá teszem magam, és hívlak. a skypeon már felvettelek partnerként.

szrnap
fransis69 írta: Az első rácsbordát ki kell hézagolni egyenesre is, meg a tetejét vízszintbe is kell állítani!

Ezért kérdeztem,hogy miért kell teljesen vízszintesnek lennie a deszkáknak?

Miért csak ideiglenesen lehet takarni a Silverflex székesfehérvári páradiff. fóliával?
Lefedhetem OSB-vel,h a por ne szálljon rá a páraáteresztő fóliára?
Miért nem jó ha a felső deszka is 120-ra van?Túl nagy volna a fesztáv?

Miért nem lehet ragasztani az agrofóliát a toldásoknál?
qwert2009 írta:
fransis69 írta: Az első rácsbordát ki kell hézagolni egyenesre is, meg a tetejét vízszintbe is kell állítani!

Ezért kérdeztem,hogy miért kell teljesen vízszintesnek lennie a deszkáknak? < gondolt csak át. Két éldeszkán keresztben egy másik,
két ponton biztos fekszik és átadja a terhelést.
Itt viszont 4... 5alátámaszása lesz.
- Ha nincs síkban vagy nincs a metszéspont között kihézagolás az 1-1 csavar mintha ott sem volna, eltaposod még munkaközben
:(

Miért csak ideiglenesen lehet takarni a Silverflex székesfehérvári páradiff. fóliával? < ezt nem neked írtam, az csak addig ideiglenes és csak ott ahol később mégis lefeded.

Lefedhetem OSB-vel,h a por ne szálljon rá a páraáteresztő fóliára? < SŐŐŐT ez lenne a kívánatos, de fél-fél tábla OSB_10... 12-vel, akkor viszont nincs értelme a SILVER Flex-nek, nem kell(!) :D

Miért nem jó ha a felső deszka is 120-ra van?Túl nagy volna a fesztáv? < az alsó sáv is problémás, hacsak nincs teleszkópos karod, de ott még többnyire a párazárós betonról hőszigetelsz. A második keresztsoron viszont a feles távon egyensúlyozol, "kötéltáncolsz", a dupla kivitelezhetetlen :( :?

Miért nem lehet ragasztani az agrofóliát a toldásoknál? < a fóliához semmi nem ragad tisztességesen, még akkor sem, ha előtte zsírtalanítod csak ideig óráid. Ennek meg évtizedekig kellene zárni/működnie(!).
- Mondtam, hogy az agrofólia felejtős.

Egyébként tudod milyen vastagság az a 0,12 mikron(?), sajnos, ez az agrofólia vastagsága(!)

- Ha egy udvari betont akarnánk leteríteni, ahol azon kívül állunk, de toldások átfedések nélkül egy darabban és két soron, csak, csak. Itt rajta állsz miközben igazítani kellene. Ha viszont légiessé válsz, legyőzöd a gravitációt, a súlytalanság állapotába kerülsz valahogy [[[NEM. Nem a láda sörtől, persze :) ]]], akkor egye-fene
:lol:

Javasolom neked, hogy olvasd el ezt a 3 hozzászólásom, akár többször is. Az Neked is szólt :D
csak még nem vetted észre :( :? :

1. viewtopic.php?f=8&t=448&start=285#p7740
2. viewtopic.php?f=8&t=448&start=285#p7741
3. viewtopic.php?f=8&t=448&start=285#p7742 és ebből azt a részt, ami a Te problémádra/technikádra vonatkozó
Okay?
szrnap írta: Szia Nálunk is most indult be minden, de szabaddá teszem magam, és hívlak. a skypeon már felvettelek partnerként. szrnap

Sok mindent átbeszéltünk Péter szkájpon.
A garázs, valamint a külső falak, a hőburok folytonossága volt az ami csak érintőleges maradt. Volt egy kis időm, meg így lesz kerek a dolog, ITT most a garázs és a lakórész "hatalmas és csupa hőhíd" kapcsolata hőtechnikai szempontjából, az ami nagyító alá került.

Két jelentős helyzetet kell figyelembe venni erőteljesen.
Ez eldönti majd a hőszig. kivitelét, ésszerűségét, en. takarékos voltát egy életre a családodnak:
1.
a garázs a "végtelen idejű" fennállása alatt mindig temperált lesz, mindig lesz rá a "konyhapénzből" fedezet!
2. mindig adódhat olyan élethelyzet, hogy a közel 70m2-es garázs nem lesz fűtve, mert értelmetlen, mert nem fér majd bele a "nyögdíjba," nem biztos, hogy fűtött lesz mindig...

Alaprajz, garázs rész ˘˘
Garage-dilemmak.jpg
_______________________________________________________________________________________________________
- fent, a jobb szegély alatt összegezve van a külső fal + párkányszegély + lábazat hőszigetelésre váró hőveszteséges felülete...
- lent az alaprajz alatt 1... -7 pontban a problémás lakórész/garázs átmenetek veszteséges felülete cca. 200m2
_______________________________________________________________________________________________________
Garage-dilemmak.jpg (172.44 KiB) Megtekintve 7217 alkalommal.

A két állapot merőben eltér egymástól, a megoldása is némileg különbözik.
- Még az első esetben a lakótér és a garázson belüli teljes garázs felület (falak, födém, padló és az en. faló 5m*(2,6... -3)m szemöldökkel növelt garázskapu felületek között egy átlag januárban a hőfok különbség 10-12 fok (temperált garázs),
- a második esetben ugyanez egy átlagos január hónapban már 25-27 fok (fűtetlen garázs). Ebből eredőn a hővesztesége is lakásnak több, mint duplája a garázs irányában. Ha méretezési szabványt nézném, akkor meg 40 fok lenne a különbség.
A rajzon, alul ez a garázs + belső felülete jól összegezhető. Szinte, a külső határoló felületet közelíti, tehát nem szabad a szőnyeg alá söpörni a jelentőségét. Különösen a garázsajtó nyitogatása és annak az igen rossz Ug értéke (fajta jelleg) az ami kicsit meghatározó is a döntést illetően.

A magam részéről, kizárólag a 2. helyzetet preferálnám, az áll legközelebb a valós élethez.
Pl. átmeneti időben napokkal, héttel előbb kell fűteni és napokkal, héttel tovább (késő ősz - kora tavasz), és csak kizárólag azért, mert a garázs hővesztesége miatt muszáj...

Gondold át, beszéljük meg melyikkel foglalkozzunk.
Magam is meglepődtem az összegzett problémás felületek nagyságán, az mintegy 200m2, ezzel, egyszerűen muszáj foglalkozni(!).
A lakásfödém vonalas hőhidassága, különösen ijesztő méretű a garázs felé, majd, annak az alsó felületének 66m2-es nagysága, mivel, sajnos megszakítás nélkül egyben van, mindössze 21cm vtg. és zömében vasalt beton ill. vasalt koszorúk együttese, de ettől függetlenül a falak felülete és a szintkülönbség miatti belső lábazati falak sem kevés.
A rontó hatását már nem lehet szőnyeg alá söpörni.
Kedves fransis69!

Természetesen az egészet szigetelném. Már csak a homlokzati rész maradt hátra, de ahogy írtad is ezt is érintettük, de ez egy kicsit később fog megvalósulni, ha lesz rá pénz. Addig is nézegettem az árakat, illetve kiszámoltam, hogy 150 nm a homlokzat, a lábazat 20 nm, ebből lehet kalkulálni, hogy milyen variáció az amelyik ár/érték illetve munka alapján megéri. Erről még beszélünk, csak jelenleg beteg lettem:(
szrnap
Fransis
Olvasgattam tervezgettem és közben felmerült egy-két kérdés.

Azt javasoltad,h a szigetelés fusson ki teljesen a fal külsőig.Ezzel csak annyi a problémám,hogy nálam a falak felett van egy 6cm-es(kisméretű tégla) ugrás ugyanis ezzel "zsaluzták" körbe a salakbetont,de sajnos nem tették ki a fal külsőig hanem kb 15 cm-rel beljebb .Tegyek oda téglákat,h egy szintben legyen a magasság és ne legyen benne lépcső?

A másik problémám,h a székállás oszlopai alatt vannak vízszintes gerendák amik sajnos feljebb vannak mint a beton teteje 2-6cm-rel ami a fóliázásnál okozhat problémát.Vágjam körbe a fóliát ott és aztán kenjem körbe bitugéllel?

Sajnos a beton sincs elhúzva vízszintesre, néhol van 2-3cm-es mélyedés.Miután kiszintezem az első sor deszkákat,fel tudom majd rázni annyira a szigetelést,fog engedni majd ennyit?Ezek nem 2x5 hanem 1x10 cm-esek.
qwert2009 írta: Fransis
Azt javasoltad,h a szigetelés fusson ki teljesen a fal külsőig.Ezzel csak annyi a problémám,hogy nálam a falak felett van egy 6cm-es(kisméretű tégla) ugrás ugyanis ezzel "zsaluzták" körbe a salakbetont,de sajnos nem tették ki a fal külsőig hanem kb 15 cm-rel beljebb .Tegyek oda téglákat,h egy szintben legyen a magasság és ne legyen benne lépcső? < valami fotó kellene a problémás helyekről (a tégládról, a betonból kiálló gerendádról, a rá csatlakozó oszlopról, ahol "bánatod" van stb.).

Így vakon nagyon nehéz ezt vagy azt javasolni, az csak vagdalkozás, műszaki megoldás van ezer, gazdaságos, optimális meg néhány, mondogatom eleget :? :D

A másik problémám,h a székállás oszlopai alatt vannak vízszintes gerendák amik sajnos feljebb vannak mint a beton teteje 2-6cm-rel ami a fóliázásnál okozhat problémát.Vágjam körbe a fóliát ott és aztán kenjem körbe bitugéllel? < a bitugél szerintem nem ragad a fóliára, főként nem évtizedekig.
- A másik, hogy milyen fólia mellett döntöttél? Az agrofólia számomra nem építőanyag, ahhoz nem tudok hozzászólni semmit, nem is akarok.
- A vízszintes gerendák tetején is át kell futtatni folyamatosan a párazárót (vagy azon, ott hegesztve toldani) és csak ott kell valamit kitalálni, ahol a székállás oszlopai letalpalnak. Ott külön el kell készíteni egy többtenyérnyi "gallért", ahhoz már lehet csatlakozni körkörösen a hegesztéssel.

Sajnos a beton sincs elhúzva vízszintesre, néhol van 2-3cm-es mélyedés.Miután kiszintezem az első sor deszkákat,fel tudom majd rázni annyira a szigetelést,fog engedni majd ennyit?Ezek nem 2x5 hanem 1x10 cm-esek. < IGEN. A 2*10 cm legalább 2*3... 5cm felrázást megenged és úgy is marad, ha legalább 2cm-rel-rel mezőnként szélesebb gurigát teszel be és utána gondosan eligazgatod és alaposan fel rázogatod(!)

Megjegyzés:
Megfigyeltem, hogy a 10cm-es gyapot, ha áll 4-5 hónapot kigurítva, magától is kirugózik úgy 12-13cm re, erre "emlékszik" az elemi szál rugalmassága, de a kicsomagoláskor, helyenként még néha talán 6cm sincs másnap sem, ezt a remanenciát kell felgyorsítani a hegyes késes beszurkálásos felrázogatással, Okay?

* Ne tarts a dologtól, az első 1-2 méteren rá fogsz érezni a technikára. Ez a beszurkálásos rázogatás, úgy lehet több idő, mint az egész hajcihő, sajnos, de ez a lelke a jÓóó munkának, EZT vésd nagyon a fejedbe :) (!)...

Két dolog nagyon lényeges, ezt eleget hangsúlyozom neked is, másoknak is:
1. ahol lyuk és rés marad a párazáron, a pára, mivel úgy viselkedik, mint minden gáz, ott átmegy és a harmatponton biztos kicsapódik annak a környezetében, ezt nem lehet kivédeni csak úgy, hogy ne tudjon átmenni
2. ahol a szigetelés eláll, ott nem 20cm aktív szigetelésed lesz, hanem csak cm-kel kevesebb. Ebből eredően azokon a foltokon, sávokon alul, biztos lesz harmatponti kicsapódás és az csak a nyárelőn fog évenként eltávozni. Addig bomlasztja a szerkezetedet évenként...
Mindenki azt hiszi, hogy valamit "lazán" begurít, már kész is a hőszigetelése, az nem kész csak félkész vagy az se, és 1000 problémára számíthat és csak ámul, hogy mit rontott el amikor megette a fene a szerkezetét, pedig csak trehány munkát végzett...
Ami azonnal kész, az a 8... 10-szer drágább lépésálló táblás hőszigetelő, az valóban kész, az arra készül, hogy leteszem és OK.
:
- (Ezek a laza szálas anyagok pont azért olcsók, gyártani is egyszerűbbek, mert olyan amilyenek.)
Önállóan, CSAK begurítva néhány évet sem tudnak, nem is ajánlják a gyártók, csak bordarendszerek közé, ott viszont megfelelőek, de csak ott is kizárólag a fenti kitételekkel.
Előző 1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 40 Következő
593 hozzászólás Oldal: 22 / 40