Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
593 hozzászólás Oldal: 23 / 40
Előző 1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 40 Következő
Remélem kivehető a képekből,h miről beszéltem :)

Itt van a beton széle ami sajnos nem a külsőfalsíkon van
20130121722.jpg k.jpg
20130121722.jpg k.jpg (59.95 KiB) Megtekintve 7050 alkalommal.

Ez a székállás egyik oszlopa
20130121723 k.jpg
20130121723 k.jpg (35.76 KiB) Megtekintve 7036 alkalommal.

Itt van egy cső is mellette amin keresztül jön be a tápkábel
20130120721k.jpg
20130120721k.jpg (36.01 KiB) Megtekintve 6964 alkalommal.

A többi oszlopot nem fényképeztem le mert kb hasonlóak.(összesen 6db van).Ezen kívül van még 2 légtelenítő szelep is amit még meg kell toldani,h a majdani osb felett legyen.
qwert2009 írta:
_Qwert2009-teglas-problema.jpg
_Qwert2009-teglas-problema.jpg (59.95 KiB) Megtekintve 8018 alkalommal.

Remélem kivehető a képekből,h miről beszéltem :)

Itt van a beton széle ami sajnos nem a külsőfalsíkon van
< ugye jól látom a párakicsapódás jellegzetes nyomait a salakbetonon, faszerkezeten a cserép szinte teljes felületén? :(
Üdv.: sby f. J. ép.mérn.-, ép.gépész-, vill-, ép.fiz.
fransis69 írta: < ugye jól látom a párakicsapódás jellegzetes nyomait a salakbetonon, faszerkezeten a cserép szinte teljes felületén? :(

Ami ilyen időben nem is meglepő? Hetek óta párás, nedves levegő, eső, hó és hideg. Viszont én nem látom a penészesedés nyomát, ami azt jelenti, ki is tud száradni kedvezőbb körülmények között? A fák egészségesnek tűnnek. A fatelepen ennél betegebbet is láttam.
Plaszlo írta: Ami ilyen időben nem is meglepő? < de Igen Lacikám, nekem meglepő lenne, de alant kibogózom, hogy mit is látunk.
Hetek óta párás, nedves levegő, eső, hó és hideg. Viszont én nem látom a penészesedés nyomát, ami azt jelenti, ki is tud száradni kedvezőbb körülmények között? < sajnos nem. A penészgomba telep ilyen hidegben még "nem él igazán, de ahogy mondani szoktuk, ott van a levegőben", annak is kell jó néhány fok plusz! A fák egészségesnek tűnnek. A fatelepen ennél betegebbet is láttam. < jól látod, még szemre nincs károsodás

Talán foglalkozási ártalom is, de sokszor ellenőriztem, nézegettem a "fizikai folyamatokat" a gyakorlatban, a saját 600m2-es tetőm alatt is, ahol persze puskapor száraz minden :D .
Ilyen nedvesedés soha sehol nem keletkezik, csak akkor, ha a födémszerkezeten már át jutó párával telítődik a padlástér és a relatívja a cserép és faszerkezet hőmérsékletén eljut a 100%-ra, ezt látod itt, nem is kevés, sajnos. Itt igen kicsi különbségek mellett is a padlás levegője már oda kerül, ahol a EZ IS van most, ez törvényszerű.
Erről beszélek folyamatosan, hogy a párafékezés egy végtelen fontos dolog az épület élettartamára nézve.

Gondoljuk át, itt mit is látok:
1. alap eset : nincs fűtés, nem lakják, nyár óta nem használják
- folyamatosan hűl ki az épület, folyamatos az infiltráció, folyamatos a külső belső légállapot csere-bere a lényeg azon van, hogy nem kap semmi utánpótlást.
ebben az esetben, ahogy mondani szokták, puskapor száraz a padlás, ilyen vizesedés még véletlen sem fordul elő, mert a külső-belső légállapot közel azonos.

2. jelen eset : van fűtés, ráadásul valószínű szakaszos is!
- ha le lenne zárva már most is padlás felülete (a pillanatnyi állapotában szerencsére nincs) :) , az előző helyzetben állna a padlás ill. tetőtér szerkezete, hogy szemmel látható tömeges felületű nedvesedés NINCS!
- nincs még párafékezés pillanatnyilag, így a falkoszorúk és fődémsíkok szerkezetén átdiffundáló pára, ami a teljes fűtési szezonra folyamatosan jellemző, csak időkéslekedésben változó, azt csak a szerkezet páraáthatolási tényezője fékezi, nem mennyiségileg, csak időben
- most folyamatos a hőáram és folyamatos a páradiffúzió is ezt ragoztam. A hőáram kicsit megemeli a padlástér hőmérsékletét, így abban a jelenlevő , de még nem a harmatponton lévő valóságos gramm vízgőz/szárazlevegő m3 mennyisége is megnő a kültérhez viszonyítva
- ugye nem vitatható azt hiszem, a tetősík a nagy mérete miatt, a tetősík és alatta lévő szerkezet hőmérséklete viszont közel azonos a külső hőmérséklettel, ami itt is nyomon követhető, már a harmatponti hőmérséklete a padlástéri légállapotnak, (ugye jól látható, nem csak a cserép vizes, de a faszerkezet is le van hűlve a harmatpontra így azon is kondenzálódik és kondenzálódik, mert jön az utánpótlás percről-percre).
Ennek az eredménye az amit látunk. Ebben ici-pici része van, ha van egyáltalán annak amire gondoltál.

Ezt a problémát nap-mint nap látom egy még félkész és használaton kívüli 400m2-en. Az egyik vége kb. 3m2-en nyitott. Elvileg ki kellene cserélődnie a külső-belső légállapotnak, hiszen nyitott. A hőm. különbség úgy 1-2 fok lehet.
Még sem teszi.
Mivel egy vékony szerelő betonon/betonból folyamatosan kapja a plusz párát, szemre a beton csont száraz, "porzik" (nincs talajpáraelleni szig. még, de lesz), ahelyett, hogy "kiszellőzne", még a nyitott végtől számított 1-1,5m után már kicsapódik a párnafák vonalán, szemmel látható, ahol párna fa van az OSB burkolás felett, egy 25cm vtg. tetőhéjról van szó.
És ennek sajnos, nincs köze ahhoz, hogy a kinti levegő párás-e. Ez ugyan így jelentkezik, ha nem nyomottan párás a külső levegő egészen tavaszig.
Nem tudom, mennyire sikerült rávilágítani, de sajnos ilyen a víz 3-as pontja, a pára viselkedése/hőfokfüggősége, a két tér közötti grammok különbségéből eredő nyomás feszítette cserélődése, aminek a mindenkori mennyisége/megtartóképessége hőfokfüggő, a fizika már csak ilyen, teszi a dolgát a kárunkra :? :( ...
Azt viszont nem tudom, hogy mennyire vagyok érthető és részletező? :D
Kicsit visszaolvastam a kezdetéig, de Qwerty nem írta, hogy friss tetőszerkezet lenne a házon. A fák nem tűnnek réginek, mert még a szürkepenész sem színezte el, de lehet jó pár éves is a szerkezet. Ebből feltételeztem, hogy ki tud száradni, a nedvesedés csak időleges. Az ilyen laza szerkezetű héjalásokat kis szél is könnyen átjárja, szellőzteti. Az előző házunk tetőszerkezete is hasonló volt, csak síkpala fedéssel. 70 éves korára korhadtak el a cseréplécek, mert a palafedést több helyen kikezdte az idő és szabaddá vált az út a csapadéknak. Ugyanez a rendszer, fa deszkás-gerendás födém, tetején vékony betonréteg és semmi több.
Teljesen igazad van, ez a tető biztos nem így nézett 1-2 héttel ezelőtt és úgy lehet, egy két hét múlva sem látszik ilyen nedvesedés éppen azért amit írtál. Számomra teljesen természetes ez az időszakos látvány, azt próbáltam kisarkítani végül is, hogy alapvetően mitől van ez. Ilyen állapotba 3-6 évenként van, ha ilyen hasonló az időjárás.
Én örültem ennek a fotónak, mert reprezentálja, hogy amíg nem avatkozunk bele egy ilyen 1,3... 1,6 U értékű szerkezetbe, állja sarat sok-sok évtizedekig. Az más kérdés, hogy ha már a kezdetektől nem tudna egy ilyen régi építésbe sem bele menni, a tetőszerkezet akár 350... 500évet is kibírna. Gondolj a régi több száz éves templom tetőkre, ott nincs/nem volt fűtés, a tömegek is csak zömmel hétvégén és ünnepek alkalmával lehelik tele, azok a tetők nem is korhadtak el, csak ha beáztak, 1000 évenként, ha 3 tetőcserét éltek meg.
Na jó, de miből építették anno a templomokat és milyen belmagassággal....nem teljesen ekvivalens példa. :wink:
Plaszlo írta: Na jó, de miből építették anno a templomokat és milyen belmagassággal....nem teljesen ekvivalens példa. :wink:

de kötözködős hangulatban vagy :( :o
Vannak kis templomok/kápolnák is és nem a tornyára gondoltam :D . Valahol van egy fotósorozatom egy kanadai 450 éves közfürdőről. Csupa fa, ma is működik, majd megkeresem. Hajóácsok ácsolták. Majd megkeresem és átküldöm. Csodálatos az egész...
Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni. Igaz másik fórumra is írtam, de sosem lehet tudni....

2005-ben építettünk egy családi házat.
A padlásteret nem használjuk azóta, csak tárolásra.
Lassan azonban szükség lenne rá, mert a gyerekek szép lassan növekednek és arra lehetne bővíteni.
A padlástér feltérképezése során fedeztük fel, hogy a szakszerűen felrakott cserép alatti páraáteresztő fólia néhány helyen szabályosan szétporladt.
A fóliát 2005. májusában tették fel és a felszögelése után egy pár napra rá már rá is került a cserép.
Sajnos sok helyen csak a háló maradt meg, így semmilyen funkciót nem lát el.

Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben lehet e valamiféle tetőbontásos technika nélkül a hibás részeket kijavítani. Vannak olyan részek, ahol a fólia tökéletes és semmiféle hibája sincs, de vannak területek, ahol viszont ténylegesen a háló van, vagy láthatóan lyukacsos vagy hiányos.

Esetleg valamiféle jogi lépést tenni a megoldás érdekében, de nyilván ez lenne a legvégső a magyar jogrendszert ismerve.

Köszönöm a segítő ötleteket.
jspapa írta: Kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben lehet e valamiféle tetőbontásos technika nélkül a hibás részeket kijavítani. Vannak olyan részek, ahol a fólia tökéletes és semmiféle hibája sincs, de vannak területek, ahol viszont ténylegesen a háló van, vagy láthatóan lyukacsos vagy hiányos.
Esetleg valamiféle jogi lépést tenni a megoldás érdekében, de nyilván ez lenne a legvégső a magyar jogrendszert ismerve.
Köszönöm a segítő ötleteket.

A páraáteresztő (páradiffúziós) fóliát csak a szarufák külső felén van értelme vezetni, azt belülről képtelenség megoldani. Mivel tetőtér beépítésre készülsz, ahhoz egyébként is más rétegrend kellene, mint ahogy most kiképezték ahhoz, hogy úgy páratechnikailag, mint hővédelem szempontjából kiváló legyen a tetőtér komfortja.
A leírtakból én az URSA citromsárga hálós fóliát vélem azonosítani. Ezek a 100Ft körüli fóliák, túl azon, hogy nem UV állók, ezt fel is tüntetik, tehát a gyors cserepezésük lét kérdés, sajnos, a tetőn besugárzó hőt sem bírják, ezt viszont nem propagálják, de tény. Itt is szinte biztos, hogy a déli, DNY-i oldalakon porlott el.
Jogi út.
A ház 2005-ös, eltelt 6-7 év. Volt egy felelős tervezője, ha kiviteli terv is készült, neki meg kellett határoznia a diff. fólia típusát, anyagát, akkor Ő a felelős, ha ezt tervezte be. Felelős műszaki vezető kötelező, tehát az biztos volt, az építési napló is kötelező, ebben annak nyoma kellene, hogy legyen. Ha a tervező nem megfelelőt tervezett, neki akkor is észre kellett volna vennie, hogy ez az anyag nem megfelelő. Akkor ö is számon kérhető (ha csak engedélyezési beadvány terv volt, kiviteli nem, a tervező vétlen).
Ha ötletszerűen vettek valamit, annak van számlája. Azon szerepelni kellene a pontos beazonosíthatóság, nemcsak annyi hogy tetőfólia. Kérdés, hogy a gyártó milyen garanciát és ki általa történő beépítést követel meg ill. mennyi időt vállal rá. Az egész építményre valószínű az építési vállalkozó 6 évet rögzített. Ez is túl van. Egy bírósági procedúra valószínű megnyerhető, mert ez inkább a szavatossági garancia körébe tartozó eset. Ez függ az ügyvéd építőipari ismereteitől, hasonlóan a majdani bevont igazságügyi szakértőtől, meg a türelmedtől, mert ez évekig el fog húzódni.
Ha van vér kivitelezőbe, az anyag költséget nem, de az ismételt fóliázást el kellene, hogy végezze térítésmentesen. Neki is van felelőssége, tudni kellett volna, hogy az az anyag nem oda való.
A bíró ilyenkor azt méltányolja, hogy a megrendelőnek nem kell tudnia, hogy az alkalmazott anyag csak pár évre szól. Mivel egy tető javítás nélküli kihordási ideje legalább a cserépre adott garanciális időszak, az alkalmazott fóliának is legalább ennyit kellett volna tudnia...
Így elsőre ezekre kell felkészülni...
Kedves László!

Négy éves, új építésű házunk födémszigetelése nedves. A mennyezeten nem láthatóak a nyomai, de a padláson megbontva a járófelületet, annak az alsó része, illetve a kőzetgyapot nedves, penészes.

Rétegrend:Gipszkarton, párazáró fólia, kőzetgyapot, OSB-lap összeillesztve, lecsavarozva.

Laikusként azt látom, hogy a kőzetgyapot illesztése nem mindenütt megfelelő, néhol tenyérnyi hézagok találhatóak főleg a válaszfalak mentén.

Kérdésem: mi a megnyugtató megoldás?

Szükséges-e a kőzetgyapot, illetve az OSB-lapok teljes cseréje, vagy adott esetben elég lehet a szellőztetés és a megtalált hézagok pótlása?

Az OSB-lap egyáltalán megfelelő zárása a rendszernek?

Ez kivitelezői hiba? (Szavatosság, jótállás, mivel vállalkozó építette, s készen vásároltuk a házat.)

Köszönettel: István
Üdv István!
Elnézést a késői válaszért, átugrottam a megszólítást.
Kellenének pontosabb adatok a szigetelésvastagságról és a házadról. Én továbbítanám a kérdés pontos megválaszolását Fransysnek, de sajnos nem fogsz örülni a válaszának. :(
Csak röviden néhány szóban Fransys kimerítő válasza előtt:
- nagy valószínűség szerint sok bontás. A nagyfokú nedvesedés és penészesedés a párazáró fólia szakszerűtlen kivitelezését sejteti, csakúgy minta a szigetelőanyagbeli hiányosságok. Sajnos, amíg a párazárás - párazáró fólia folytonossága - nem lesz helyreállítva, bármit bűvészkednek, az eredmény nem változik. Tehát nem elég a hiányzó tenyérnyi szigetelőanyag foltokat kipótolni és a laza illesztéseket betömködni. A nagyfokú nedvesedés a pára átjutását jelenti a födémen.
- Fransys is folyamatosan ezt mondja és tényleg nem is lehet mást mondani, hogy a párazárás egy jó szigetelés alapja. Ha ezt nem megfelelően kivitelezik, hamarosan jelentkezik a nedvesedés a szigetelőanyagban. Sajnos a fizikát nem érdekli az emberi hülyeség!
- a másik óriási hiba ami kiszúrja az ember szemét, a szigetelésben lévő hiányosságok, anyagfolytonossági hibák. A szigetelőanyagot mindig rés nélkül kell egymáshoz és az illeszkedési felületekhez illeszteni. Nem lehet laza rés, kicsi hézag, kevesebb anyag helyenként. a szigetelőanyagnak homogén egységet kell képeznie, mindenhol azonos hőszigetelési értékkel. Minden rés és lazaság órási mértékben lerontja a szigetelés hatásosságát és a kialakuló hőhidak idővel látható jeleket produkálnak páralecsapódás, nedvesedés, penészesedés és fűtésszámla növekedés formájában.
- a szigetelőanyag és az OSB lapok állapotát fel kell mérni, ha szerencséd van, nagy része penészmentesítés és kiszárítás után újra felhasználható.

Én kivitelezői hibának tartom, érdemes lenne szakértővel egy szakértői véleményt készíttetni, és ha mód van rá a kivitelezőt kötelezni a szakszerű kijavíttatásra, vagy perelni.
Ez csak rövid összefoglaló, Fransys sokkal alaposabban fogja kitárgyalni, már én is tőle tanulok. :D
Bocsi a késői válaszért,de el kellett utaznom és nem voltam net közelben.

Plaszlo írta: Kicsit visszaolvastam a kezdetéig, de Qwerty nem írta, hogy friss tetőszerkezet lenne a házon.

A ház 1975-ben épült.2006-ban lett felújítva a tető (cserép és léc csere) mert sajnos eléggé meg voltak hajolva a tetőlécek.

Fransis írta: Ilyen nedvesedés soha sehol nem keletkezik, csak akkor, ha a födémszerkezeten már át jutó párával telítődik a padlástér és a relatívja a cserép és faszerkezet hőmérsékletén eljut a 100%-ra, ezt látod itt, nem is kevés, sajnos.

Sajnos nem értek ehhez,de az biztos,h az ilyen mértékű nedvesedéshez hozzá járulnak a manapság gyártott "jó minőségű" cserepek is.Ezt abból gondolom,h ezen a képen jól látható,h a tetőléc teteje ahol érintkezik a cserépfülekkel, mennyire át van ázva.
20130205750k.jpg
20130205750k.jpg (60.33 KiB) Megtekintve 7927 alkalommal.

És még a gyártó 33 év garanciát vállal a cserép víztartó képességére.Azt hittem az a jó cserép ami nem tartja a vizet,hanem lecsurog rajta :)
qwert2009 írta: Ezt abból gondolom,h ezen a képen jól látható,h a tetőléc teteje ahol érintkezik a cserépfülekkel, mennyire át van ázva.

Az a nedvesedés nem cserép átázás, rosszul értelmezed, az párakicsapódás. :? Ilyen lesz a szigetelésed is, ha hiányosan, a toldásokat csak átlapolva, hevenyészve fogod a párafékezést megoldani, sajnos. :(
Én hiszek neked,remélem a nedvesedés is.És nem fog megjelenni miután le lesz szigetelve a padlás :D
Még nem adtál tanácsot,h mit csináljak a padlás szélével, pedig tettem fel képet :)
A padlás feljáró köré csináltam 20cm-es deszkából kalodát.A fóliának alatta kell lennie vagy felfuttassam a kaloda falára?
Csináljak a kémény köré is vagy nem szükséges?
Előző 1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 40 Következő
593 hozzászólás Oldal: 23 / 40