Üdv Mindenkinek!
Nagy érdeklődéssel olvastam végig - szinte - az összes anyagot, ami itt fellelhető. Valszeg azért, mert jómagam is éppen k.p.fűtés-szerelést végzek, sk. Sok hasznos dologgal találkoztam, s rögvest lenne is pár kérdésem. Épp felújítok egy szétvert házikót kis családom számára, s amit lehet, saját kezűleg végzek, mivel a szakipari munkákat horror áron mérik, és én is, és b. nejem is pedagógus bérből próbálunk létezni. E rövid bevezető után a lényeg: egy víz/fűtés-szerelő barátom (aki sajna pár éve külföldön próbál boldogulni) pár napra meglátogatott, és vele elkezdtem a házunk fűtését kialakítani. 3 szobácska (7, 11 és 16 m2-ek) 1-1 radiátorral (2db 600x1400-as és 1 db 600x1800-as, 2 sorosak), kettő fürdőcske+WC (5 és 7 m2-ek, 2 db 600x1220-as törölközőszárítóval), egy lépcsőfeljáró a majdan kialakítandó emeleti szobához (1 db 800x900-as 2 soros álló), + egy leágazás a majdani felső szobához. A kb. 10 m2-es előszoba, a 38 m2-es nappali és a két fürdő már le lett csövezve nagyjából 3, azonos hosszúságú körrel, 16-os, 5 rétegű műcsővel, padlófűtéshez (természetesen mindenhol lépésálló nikecell, alu hőtükör és vasháló, amin futnak a körök). A cirkofűtést és használati meleg vizet egy 24 KW-os Bosch kombi kondenzációs gázkazán fogja biztosítani (már megvan, amit hivatásos gázos fog bekötni). Kérdéseim: a radiátorokhoz most szeretném elvinni a csöveket. Az itt olvasottak alapján úgy vélem, mint lelkes amatőr, hogy egy elosztó után négy körben oldanám meg ezt, körönként 2-2 radiátor illetve egy radiátor egy törölközőszárító variációval, végig a 16-os csővel, T elágazásokkal. Jó-e az elképzelésem? Vagy az 5 radiátort és két törölközőszárítót külön-külön csövezzem egy elosztó után (bár két radiátort és egy radit meg egy törölközősz.-t 2-3 méter és egy fal választ el egymástól)? Érdemes-e a bemenő osztógyűjtők elé egy-egy keringetőszivattyút beiktatni, vagy elég a kazánban lévő egy darab keringető az egész rendszerhez, de az itt látható rajzokat átböngészve a visszatérő osztógyűjtők után lenne célszerű egy-egy keringető? Mivel a vezetékes fűtést csak a kondenzációs gázkazán biztosítja (a nappaliba tervezünk egy nem vízteres kandallót), kell-e puffertartályban is gondolkodnunk, ha igen, mekkorában? (t.i. az egyik fürdőben kerül kialakításra a fűtéselosztás) Van-e valami buktatója a fent felvázolt rendszernek, s mire célszerű még odafigyelni? A megtisztelő és szakszerű választ, válaszokat előre is köszönöm!