Szerző:
Plaszlo » hétf. jan. 23, 2012 3:51 pm
Üdv Péter!
Azt hiszem nem jól értelmeztem a kérdésedet. Fel akarod szedni a betonréteget és a deszkaborítást és így szigetelnéd le a födémet a gerendák között?
Én automatikusan arra gondoltam, hogy a betonrétegen hozod létre a szigetelőréteget. Ha a gerendák közét akarod kibélelni, rengeteg munkád lesz vele.
Ha kibontottál mindent, akkor a gerendák közét kell fóliával kibélelni, ami sokkal nehezebb, mint egyenes felületen fóliázni, viszont csak egy hőszigetelőréteget kell a gerendák fölött kialakítani.
A kémény egy kicsit bonyolultabb dolog. Most nem használod, de ha mégis beüzemeled és szilárdtüzeléshez használod, akkor a kémény felmelegedhet annyira, hogy a fóliában kárt tegyen, megolvassza. A kéményt a szigetelés magasságában kőzetgyapot réteggel kellene körbevenni és arra fóliázni, de akkor a pára ezen a részen, a szigetelőanyagon keresztül tudna koncentráltan távozni, ami a szigetelőanyagot tenné tönkre idővel.
Megmondom őszintén, nem tudom igazán mit kellene tenni. Talán Kősárkány kolléga ha olvassa a fórumot, tud gyakorlati tanácsot adni.
Normál esetben a kémény körül felhozod a fóliát a szigetelés magasságáig és nincs probléma, de ha egyszer úgy rendesen befűtesz a kéménybe, akkor nem tudni meddig melegszik fel. Igazán ezt a részt hőálló fóliával lenne jó leszigetelni és összeragasztani a párazáró fóliával, de lehet feleslegesen aggódom. A biztonság kedvéért én két rétegű szigetelést raknék, egyszer egy réteg fóliát a kémény körül, majd ezt körülvenni 4-5 centi vastagságú, sűrű üveggyapottal és ezt is lefóliázni mint a kéményt magát. Ha bármi miatt (pl. kéménytűz) a kémény melletti fólia megsérül, megolvad, akkor a hőszigetelő utáni fólia még ép marad, nem fog nedvesedni a szigetelőanyag, csak a kémény tövében lévő vékony réteg.
A gerendákat elég olyan magasságban lefóliázni, mint a teljes szigetelés magassága lesz, vagy levágod a végén a felesleget.
Keresgéltem kicsit a neten és találtam tűzálló habot. Ezzel kitöltesz a kémény körül egy kb. 5 cm vastag részt. Készítesz ideiglenes zsalut a kémény körül, amit belülről kibélelsz párazáró fóliával és a fólia és a kémény közé nyomod a habot. Ha megszilárdult, lebontod a zsalut és kész a hővédő réteg. Ez létrehoz egy olyan zárt réteget a kémény körül, ami hőszigetel és a párát sem engedi át, így alkalmasint nyugodtan használhatod a kéményt. Persze lehet, hogy túlbonyolítom a dolgot.
http://langor.addel.hu/detailproduct.php?productid=397841