Kedves Fórumozók!
A szokásos mit rakjak le a födémre szigetelés gyanánt kérdéssel fordulnék hozzátok segítségért!
A kérdésben a nehézség az a födém összetétele. A ház két részletben épült, így a födém is más...
A ház fele stukatúros, alulról felfele:
- gipszkarton
- 5cm közetgyapot (fólia nélkül!!!)
- deszka ( nincs fenn mindenhol a nádszövet)
- gerenda
- deszka
- Kb 5cm beton
A ház másik fele betongerenda, tálca, salakkal. Nincs semmilyen szigetelés, sem álmennyezet.
Viszonylag sokat olvastam már a megfelelő szigetelésről, de minél többet tájékozódom, annál bizonytalanabb vagyok.
A szigetelésre 20cm közetgyapotot terveztem, nem járható felülettel. Szilárd elhatározásom volt, hogy a párazáró, 20cm közetgyapot, páraáteresztő rétegrend mindkét típus fölé jó lesz. Kérdéseim:
- az eltérő födémszerkezet miatt milyen problémaforrásokat láttok? Gondolok itt arra, hogy a harmatpont esetleg máshol lesz a ház két oldalán
- a stukatúr részen a légrés miatt kerülhet a harmatpont a párazáró alá, míg a másik oldalon fölé?
+1 a kivitelezéshez
- a talpszelemenen túl van egy kb 20cm-es betonperem, ami a falon túllóg(eddig ér ki a tető), amit nem tudom hogyan fogok tudni úgy szigetelni, hogy a későbbi falszigeteléssel egybeérjen. Mi a gyakorlati megoldás ilyen esetben? A fődémszigetelés a perem széléig felülről tud kimenni, a falszigetelés pedig alulról. Össze nem ér, mert közte van a perem...Nem lesz ott hőhíd?
A párazáró fóliázást a talpszelemenen folytatólagosan kell lerakni vagy ki kell hagyni?
Előre is tisztelettel köszönöm a válaszokat!
További szép napot!
Gábor[/quote]Sziasztok,
A napokban végig olvastam a fórumot, illetve már 2 éve tervezem a szigetelését a háznak, viszont mindig akad valami, ami miatt elbizonytalanodok. Röviden vázolom a házat és, hogy mit is szeretnék.
A ház vályog, vegyes falazat, L alakú, a négyzet alapú rész a vályog, ami 60cm vastag. A rövidebb részt utólag építették hozzá, ez tágla, illetve egy része már ytong. A ház alapja szigetelt szerencsére és a falak nem vizesednek. A felújítás során lentről felfelé a következők történtek:
- A belső aljzat kilett szedve, vízzáró lemezt kapott, azon hőszigetelés, fólia, beton.
- A belső falak gipszkartonnal lettek kialakítva, oldalt távtartókkal a szellőzés miatt, az álmennyezet kb 60cm-rel lentebb jött, így ott is van légrés. A gipszkarton latex festékkel lett kenve.
- A nyílászárók új műanyag, viszont a szellőzésre figyelünk, egyébként is mániám a szellőztetés.
- Került a mellékhelyiségbe szagelszívó ami a tetőtérbe fut ki. Illetve a konyhában a páraelszívó szintén oda fut ki.
- A födém fagerendás, alul-felül lécezett, alulról (eredeti mennyezet) vakolva, felül sártapasztás (porszáraz)
- A tetőszerkezet cserélve, tetőfólia, lécezés és cserép. Egyelőre a ragalja (ereszalja) nincs fával borítva, viszont fóliával borítottam, hogy a padlást ne fújja át a szél.
- Kívülről egyelőre a műkőlábazatot leszedtem, mert az nem tett jót a falnak, láthatóan a lábazat felett jött ki a pára. A fal kívül kőpor vakolatú jelenleg.
Tehát kívülről nincs szigetelve, a fődém nincs szigetelve.
Nyáron a ház baromi jól tartja a hűvöset, a legnagyobb melegekben is max 25-26fok volt eddig.
Télen viszont a cirkó sűrűn megy, mármint szerintem szigeteléssel lehetne csökkenteni a ház hőveszteségét, itt főleg a födémre gondolok.
Amire eddig jutottam, hogy a fődémet érdemes lenne szigetelni, a padlástér nem lesz beépítve, tehát max szervíz utat kell kialakítani. Így gondolom elegendő a:
- párazárófólia,
- 5x10-s fa sávok, közte gyapotszigetelés 10cm
- felette újabb 10cm keresztben a fa és illesztési hőhidak elkerülése végett.
- az egészet geotextillel borítani...
Csak, hogy ha a fődémet szigetelem, akkor gondolom a födém szélénél a homlokzatot is kellene, mert ha nem, akkor ott hőhíd lesz.
1. Így akkor a teljes homlokzatot kellene szigetelni? Vagy csak a koszorút körbe?
2. Ha a teljes homlokzatot (akkor vakolhatókőzetgyapot), akkor már lábazatot is (XPS)? Gondolom igen, sőt ez volt az eredeti terv.
3. Ha ideálisabb, vagy érdemesebb, akkor az is megoldható, hogy a tetőteret a szarufák között szigetelem a székállásig és a szákállás tetejét. Így bár nagyobb a szigetelt felület és lesz jópár légköbméter a födémig, viszont a párazárásos kérdés és a koszorú-homlokzat szigetelés is megoldódna nem?
Viszont nem akarok offolni, egyelőre maradjunk a födémszigetelésnél.
A födémnél azt értem, hogy párazára lentre, arra gyapot, és ha minden oké, akkor a harmatpont nem jut el a párazáróig és mindenki boldog. Csak azt nem értem, ha a pára megy fel, oda ér a párazáró réteghez, onnan hova megy, ha ki nem is csapódik? A párazáró réteg végeinél, ami a szigetelés magasságáig fel lenne húzva (tető-szarufa-födém találkozásnál pl.) távozik? Vagy úgy is lesz annyi rés, a legnagyobb igyekezet ellenére is, hogy majd a szigetelőrétegen és a geotextilen át kipárolog?
Tenger kérdésem lenne még
, de lehet már túlgondolom.
Előre is nagyon köszönöm, ha valaki végig olvassa és főleg ha válaszol is!
Nagyon sok infót kaptam az előző 36 oldalon, szóval köszönöm!