kutafaja írta: Köszönöm, sokat segítettél!
Valószínűleg, akkor felrakom a hőcserélőt ideiglenesen a felújításig.
A két kazán szétválasztására nekem ajánlottak visszacsapó szelepes megoldást, (mindkét kazánra szivattyú és egy-egy visszacsapó szelep).
Így is megoldható.
kutafaja írta: Egy másik téma amit egy másik oldalon vetettem fel, de nem jött rá válasz, hátha itt kapok:
Üdvözletem!
A következő problémában kérném a hozzáértők segítségét:
Két szintes családi házban az alsó fördőszobában van a villanybolyler. Mivel az adott helyiséget fel kívánom újítani, tokától bokáig szeretném, ha a boyler eltünne onnan, mert ronda.
Az elgondolásom az lenne, hogy a háztól külön álló kazánházba vinném ki a boylert és kiépítenék egy církulációs vezetéket, visszacsapó szelepet és szivattyút egy termosztáttal, ezzel megszünne a másik probléma is, hogy a konyhában sokára lenne melegvíz.
A církulációs hossz nagyjából 30m lenne.
A cirkulációs vezetékkel a boyler nyomáscsökkentő utáni hideg oldalba keringtetném vissza a csőben lehűlt melegvizet.
Szerintetek ez így működhet-e?
Van még hőcserélőm is azt hiszem 20kW a teljesítménye. ezt felhasználva a vegyes/gáz tüzeléssel megoldhatnám a bolyler fűtését is, szerintetek ez így kivitelezhető, vagy a hűcserélő miatt túl sok szovattyú kéne, és olcsóbb lenne venni egy indirekt tartályt?
A válaszokat előre is köszönöm.
Remélem itt tud valaki segíteni. Tudom a legjobb egy puffertartály lenne, viszont csak kis lépésekben tudok haladni.
Egy összetettebb rendszerben akad néhány szivattyú, ez ne tartson vissza. Viszont itt már felmerül egy olyan vezérlőegység beépítése, ami tudja vezérelni a két kazánt a fűtéssel és melegvízellátással együtt. Nem lenne jó, ha neked kellene kapcsolgatni mindent.
A melegvízkeringetés kényelmes dolog, de vannak veszteségei. A keringő melegvíz a szigetelés ellenére fűti a falat, időnként pótolni kell a veszteségeket. A keringetést időzíteni kell a melegvízhasználati szokások szerint. Amennyiben keringetési időszakon kívül használsz melegvizet, akkor meg kell várni míg odaér a csőben.