Szerző:
Endlos » szer. jan. 25, 2012 12:03 pm
Endlos írta: sziasztok, sajna még mindig nem vagyok készen a kandallóval, kitaláltam, hogy füstjáratot építek neki, végülis nem a padlóra tettem, hanem olyan magasságba, hogy ne kelljen leguggolni hozzá, ha teszek be fát. De felül még lenne egy kb 1,20-as magasság, ahol el tudnék helyezni egy kacskaringós füstjáratot, hogy hatékonyabb legyen a fűtés, de ott is azon akadtam meg, hogy szintén hőtágulás van, szal nem építhetem fel csak úgy és szeretném könnyen szétszerelhetővé tenni, tehát ha lehetne ugyanolyan öntvényből csinálnám, mint amiből a kandalló is van, és csak csavaroznám. Még egy kérdés szerintetek a füstjárat alá kanyarodhat-e a tűztérnek? Képes-e így áramlani?
Sziasztok, nem tudom emlékeztek-e rám, de végül is kialakult a kandalló. már csak apró szépítgetések vannak rajta. Megközelítően sem olyan látványos, mint amennyi ideig készült. Persze nem napi rendszerességgel csináltam, tehát munkaóra tekintetében mégsem volt sok idő. Az alacsony belmagasság miatt nem tudtam megoldani a tökéletes hőleadást, mivel nem volt kedvem lerakni a földre, nem szeretek hajolgatni. Akkor hagytam volna az eredeti vaskályhát. A tetőre ment egy vastag hőtükör, az öntvény szépen bekerült a falba, de hézaggal, amit agyaggranulátummal töltöttem ki, remélve, hogy az enged némi mozgás az anyagnak (hőtágulás, összehúzódás) De mivel a a burkolat közvetlenül az öntvény kandallóhoz ragasztottam, számítok rá, hogy repedezni fog. Ragasztóanyagnak hőálló kályhatömítőt (jó sokat) és egy speckó kísérleti anyagot használtam. Mivel eddig még nem hallottam róla, meglátjuk, fuccsol-e a dolog, vagy beletrafáltam. Ez az elegy vízüveg, víz, samottliszt, és flexibilis csemperagasztó, amit a padlófűtésekhez használnak. Az első anyaggal a kis ragasztásokat csináltam, a másodikkal pedig a nagyobb rések kitöltését. A burkolat tűzgátló gipszkarton, amin ecsettel végigkentem ezt a 2.-es anyagot, sok-sok letörés alkalmaztam, mivel sarokban van, így jobban mutat, mintha sima kocka burkolat lenne. Egy kis jobbra-dőlést adtam a kandallónak, hogy az ajtaja mindig befelé akarjon csukódni. Ez nem lett túl feltűnő. Sajna az ajtókilincs elveszett valahol, úgyhogy csak ez a súly tartja egyelőre zárva. a huzat jó, a füstcsövet szabadon hagytam, hogy később tudjak neki csinálni füstjáratokat, elvezetni a füstcsövet jó hosszan, miután már beindult. Képeket később csinálok róla.