Szerző:
Plaszlo » kedd szept. 04, 2012 12:30 pm
Nos, én sem csináltam még.
De a csöveket mindenképp alaposan hőszigetelni és a hőszigetelést védeni kell a nedvességtől, meg nem árt a bogaraktól sem, így adódik, valamilyen védelmet kell biztosítani számukra. Csőalagutat két csőért kár készíteni, ezért adódik valamilyen egyéni védelem. Két dologra gondoltam:
1, a szigetelt csöveket egyenként lépésálló gégecsőbe húzni és úgy a földbe rakni,
2, műanyag, mondjuk a narancssárga csatornacsőbe húzni a szigetelt fűtéscsöveket és ezeket beásni a földbe. A csatornacsövek elég erősek, vízállóan illeszthetők és ha nem 90 fokos vizet keringtetsz a fűtéscsövekben, akkor ezt is kibírják, hisz a föld körülötte úgyis hűti, meg a csövek is szigeteltek.
A lényeg, a csövek védőburkába víz, bogarak ne tudjanak bemenni. Télen a meleg környezet biztos vonzaná a földben áttelelő bogarakat.
Egy előző kérdésedre válaszolva, itt az ötrétegű műanyag csővel könnyebb dolgozni. A csatornacsöves védelmi megoldásnál ha a kanyarokat nagy ívben készíted (pl: nem 90°-os, hanem két 45°-os, vagy három 30°-os idomból rakod össze, akkor talán gond esetén ásás nélkül is kihúzható belőle a szigetelt fűtéscső.