Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
90 hozzászólás Oldal: 5 / 6
Ma felkentuk a második reteg lazurt a tetoteri lamberiara, es a kulso falfeluletek javitgatasat is elkezdtuk (gyanta kaparas, csiszolas, vekonylazur). Tovabbi gondolatok szulettek munka kozben: mivel kezeljük le a hajopadlot es a lepcsot? Odafent a halo es a gondolkodo-olvaso sarok lesz. A lepcso aljan cipo le, papucs a labra. Szeretnem megorizni fent a tisztasagot, odalent ugyis allandoan takaritok :))
Lakkozni nem szeretnenk. E tekintetben is nezelodtem a termeszetes anyagok kozott. Találtam kemenyviasz olajos cuccot porustomitesre, a tetejere carbaubaviaszos emulziot. De hogy jo-e, arrol egyelore nem találok infot.
Meg valami, ami fontos: olyan megoldast keresek, amihez nem kell kulonfele gepeket berelni, hisz hozza nem ertokent nem szeretnenk tonkretenni (sem a gepet, sem a vadi uj padlot). Kezi felhordasban gondolkodunk hat.
Otlet?
Lépcsőre miért nem jó a Lazúr? Nálam a lépcső Milesi-vel van több rétegben lefestve és lépcsőfokszőnyeg is került rá. A Milesinek több rétegben szép selymes fénye van és szépen csiszolt felületen a tapintása is kellemes.

DSC05661.JPG
DSC05661.JPG (85.14 KiB) Megtekintve 4148 alkalommal.

DSC05675.JPG
DSC05675.JPG (91.67 KiB) Megtekintve 4125 alkalommal.

A lépkedőszőnyeg óta a felső szintre papucs sem jön fel, onnantól tiszta terület és a meredek lépcsőn biztonságosabb a közlekedés..
Óóóóóó, ösmerős képek!!!! De jó!!!!!!

A lépkedőszőnyeg gondolata az én fejemben is stabilizálódott néhány napja (pont a merekedség és a biztonság miatt. Ráadásul nálunk középütt fut a lépcső, így a fal biztonsági szerepe sem játszik.) Nézelődtem is, a legegyszerűbbeket ezres körül már lehet kapni.

Lazúrra visszatérve: odafent nem szeretnék szőnyeget (meztéláb szeretnék csattogni a fán). Attól tartok, kopni fog a járkálós útvonalak mentén. S ha így lesz, néhány év múlva meg kell bolygatni mindent, újra csiszolni, portalanítani, kenni, csiszolni, megint kenni. Most könnyű dolgunk van, mert odafent nincs belakva, ezért olyasvalamit keresek, ami jópár évig ellesz a hajópadlón. Azért vonzó az olaj-viasz kombó, mert (ha hihetek a gyártónak) foltokban is korrigálható, javítható.
Kutakodom...
fent.JPG
A második kenés után ilyen lett. A képen még erősen csillog, de két hét elteltével szép, selymes fénye lett.
fent.JPG (67.24 KiB) Megtekintve 4080 alkalommal.

A külső faborítást is elette az idő (két éve kapott utoljára vékonylazúrt!), főleg a déli oldalon. Ezt mindenképpen rendbe akartam tenni, mielőtt a nyár beköszönt. A sok (hidegben szerencsére megkeményedett) gyantát spaklival lekaptam, finoman megcsiszoltam, és kétszer átkentem. Most nagyon széo, de aggályaim vannak. A képen talán nem látszik, de a kifolyó gyanta nem csupán a felszínen van jelen, de a rostok közé is beszivárgott. Próbáltam lakkbenzin hígítóval kioperálni, de nem tudtam. Így aztán a fa szerkezetében levő csorgásokra rá kellett kennem. Az a gyanúm, hogy majd csúnyán átüt.
Volt.JPG
Kívül a fal erősen gyantás.
Volt.JPG (79.17 KiB) Megtekintve 3948 alkalommal.

lett.JPG
A javítás és két kenés után ilyen lett.
lett.JPG (65.96 KiB) Megtekintve 4088 alkalommal.

Lépcső: meggyőztél, vékonylazúrt és szőnyeget kap. Előtte a piszkot kis kezemmel, meg egy 120as (?) papírral szépen tisztára puceválom.
A padló azonban eléggé gázos. A mesterek ősszel dolgoztak, így meglehetősen piszkoskás, ráadásul a fenti kenésből származó pettyek is tarkítják itt-ott. Azt gondoltam, a pöttyök tetejét óvatosan megpróbálom spaklival leszedni, de mi legyen a foltocskákkal? Hígítóval próbálkozzak? A nyers fenyőt a hígító nem színez el? (Nem volna szép foltosan.) A csiszolás kézzel megoldható vajon? Vagy béreljek(jünk) szalagcsiszolót? Rettegek, hogy a jelenlegi csoda sima felületen csak rontani tudunk :-( Mia szöszt csináljak? Május körül szeretnénk kicuccolni a természetbe (itthon csak télen jó :.-))...

Megint más: az újonnan épített tetőszerkezet födémgerendáit a ház oldalán felállított oszlopok közötti gerendák tartják. A födémgerendák 5 métert hidalnak át, s úgy éreztem, közben jól esne nekik egy alátámasztás (a statikus kinevetett). Majd' a ház közepére tehát tetettem egy közbenső alátámasztást. Ez olyan oszlopokon áll, mint a váz, de hogy a ház közepén ne pontszerű nyomást gyakoroljon a vékonyka betonra, ezért a padlóra fektetett gerendára állíttattam az oszlopokat. Vagyis most hosszanti irányban van egy 20x20-as gerenda, ami szint eltolásos konyha-nappali kialakítást tesz lehetővé. Próbálok képet is csatolni.
Gerenda_2.JPG
Gerenda_2.JPG (59 KiB) Megtekintve 4135 alkalommal.

Gerenda_1.JPG
Gerenda_1.JPG (57.48 KiB) Megtekintve 4089 alkalommal.

A nappali emelt szintje:
- hajópadló borítást kap, alatta a megmaradt szigetelőanyag fekszik (szépen befedve páraáteresztő fóliával, hogy ne legyen poros), VAGY
- kiügyeskedjük, hogyan lehet tárolóhelyet kialakítani a padló és a beton közötti 20 centin. 2 kisautó gumigarnitúráit el lehetne itt rejteni (ha már a sufnit le kellet bontanunk). Oldalról nem hozzáférhető, csak felülről, ergo felette egységes padlót nem tudnánk kialakítani. Ráadásul a (bármilyen) padló alátámasztásai osztják a rejtekhelyet. Meg lehetne ezt ügyesen csinálni? Vagy maradjunk a szigetelt és rögzített hajópadlós megoldásnál? Ötlet? Tipp?
Még valami a felső szint padlójához: olajat és viaszt kap. Majd jól elmondom, milyen volt vele dolgozni, s megpróbálom képekkel dokumentálni az eredményt (és a tapasztalásokat).
Szia!

Szerintem teljesen feleslegesen rakattad be középre a támasztógerendát. Statikus érti a dolgát, de én sem rakattam volna be statikusi végzettség nélkül sem. Mivel tervező készítette az emelet kiépítésének tervrajzát, így hidd el, kiszámolta mit bírnak a gerendák. Azt mondom, még most sem lenne semmi hátrányod, ha a közepéről kiszedetnéd a plusz gerendát. Csak foglalja a helyet és problémát okoz. Visszakerestem a képeket, a sarkokban lévő függőleges tartógerendák befúrt U kengyellel lettek rögzítve, elég lett volna ezekhez a gerendákhoz is.
A szoba padlóján végigmenő gerenda a feltámasztáshoz képest max 1 méterre lehet teherelosztás szempontjából hatásos, a többi része csak helyet foglal. A fa annyira rugalmas, hogy a középső részen már nincs értelme mint teherelosztó gerenda, maximum akkor, ha a szoba (keresztgerenda) közepén is lenne még egy függőleges tartógerenda.

Én felszedném a földön fekvő gerendát akár úgy, hogy a függőleges gerendák megmaradjanak, a tövében (esetleg némi ráhagyással) elvágva. Akkor még a helyén marad a plusz keresztgerenda, bár nincs igazán tartó funkciója maximum az emelet födémgerendáinak berugózását (mozgását) csökkenti.

.
.
.
Vettem a fáradtságot és visszakerestem az első hozzászólásodat. Akkora a házad alapterülete, mint az enyém. 6*5 m-es. Nálam átlagban méterenként vannak a födémgerendák egymástól (lépcsőnél szélesebb, a végein keskenyebb) és nincs középen végigfutó hosszanti gerenda. Természetesen ezért kicsit mozgolódik a födém, ha járkálok rajta, de a gipszkarton alsó borítás évek alatt sem repedt meg, tehát nem veszélyes mértékű.

20151109_212722_k.jpg
20151109_212722_k.jpg (234.55 KiB) Megtekintve 4851 alkalommal.

A födém nem támaszkodik sem a kéményre, sem a fürdőszoba falaira és a felső szinten bútorok is vannak az ágyakon kívül, amik tovább terhelik a födémet.
Hidd el, nincs szükséged arra a hosszanti tartógerendára. :)
Nem kérdéses, hogy igazatok van (Neked is, a férjnek is, a mérnökembernek is). Nekem mégis tetszik a gondolat, hogy a konyha/előszoba és a nappali szintje egymástól elváljék. Sokat nézegettem tegnap, hogy hol, hogyan volna érdemes elvágni a padlón fekvő gerendát, de ez csak erősítette bennem a 'szeretném a dobogót' gondolatot.
Hogy marad-e, még nem tudom. De ha igen, s készen lesz az alja, majd mutatok képeket.
Addig is agyalok a dugihelyen, meg a padló rendbetételén (utóbbit a hét elején terveztem megcsinálni).
Szia!
Nem akarok beleszólni, ha Neked tetszik, akkor legyen így.
Engem zavarna egy eleve kis térben lévő felesleges "műtárgy" ami foglalja a teret. De ez csak egy dolog, szerintem idővel kellemetlen lesz az állandó "lépcsőzés", főleg vendégek esetén, akik majd bukdácsolnak rajta. :roll:
Azért kíváncsi vagyok, hogyan oldjátok meg.
Jól néz ki ez a tetőtér..Ez egy nyaraló? A gerendák voltak előtte valamivel kezelve, vagy festve, vagy első réteg van rajta?
Milyen festéket ajánlanál?Úgy tűnik képben vagy ezekkel a dolgokkal :P Ezeket használtad már?
http://festekes.hu/fafeluletek-kezelese/lazurok-lakkok
Melyikre gondolsz?
Egy heti megfeszített munkával felcsiszoltam a padlót.
image.jpeg
Egy képen: ilyen volt s lett
image.jpeg (1.11 MiB) Megtekintve 5302 alkalommal.

Végül a padlóolaj mellett tettük le voksunkat, így vettem olajat, balzsam terpentint es carbaubaviaszos izét a végére (es ápoláshoz).
Leírom a kézi felhordas tapasztalatait, mert amikor én kerestem, nem találtam megfelelő infót.
A padló a legegyszerűbb (s szinte a legolcsóbb, vagyis semmi extrával nem kezelt) borovi hajopadlo. A kemenyviasz olaj olyan, mint a mez (színét s állagát tekintve egyaránt). A felcsiszolt padlót agyon porszivoztam (minden resbol mindent kiszedtem), majd egy puha szoru ecsettel elkezdtem kenni. Szépen, vékonyan, alaposan eldolgozva a felületen. Amennyire csak tudtam, belemassziroztam a fába az anyagot. 25-30 perc után finom ronggyal visszatöröltem a be nem ivódott részt, s hagytam pihenni. 24 óra elteltével újabb vékony réteget kentem egy 60x60 cm-es területre. Ezt egy az egyben le kellett törölnom, a második réteget mar egyáltalán nem kérte a fa. A lényeg: harmadannyi anyagot használtam fel, mint amit írt a prosi. Vagyis a materia nagyon (nagyon!!!!!!!) kiadós, ha tényleg csak annyit kenunk fel, s dolgozunk el, amit a fa magába is szív (vagyis kicsivel többet, hisz azért egy pólót megtöltött a 30 nm-en feltorolt többlet). Ősszel ujra kenem.
A padló nagyon finom lett. Lágy tapintású, sárgás színű.
image.jpeg
Talán látszik, mit kertem mar s mit nem...
image.jpeg (1.32 MiB) Megtekintve 5318 alkalommal.

A lépcsőt lecsiszoltam, lazurt kap es szőnyeget :))))) de meg nincs kész. Majd dobok fel képet, ha kész van.
Elkészült a dobogó. Azt gondoltam, zavaróbb lesz a szintkülönbség, de kifejezetten előnyösnek tűnik. A kép nem a legjobb, de valahogy így kezd kinézni a dolog.

IMG_2291.JPG
IMG_2291.JPG (128.39 KiB) Megtekintve 4691 alkalommal.

A padlóolaj nekem nagyon bejött, a lenti fa padló is olajat kapott. Még jócskán akad odabent tennivaló :-)
Szia!
Ez milyen ház? Vályog, gerendák, nem igazán vagyok képben.... :roll:
Ezek szerint a gerendák közötti vályogot meghagyjátok és erre kerestek valamilyen burkolatot?

Néhány ötlet:

http://valyogvakolat.hu/belteri-valyogvakolatok-agyagvakolat/
90 hozzászólás Oldal: 5 / 6