Szerző:
ngyrpd » vas. feb. 26, 2017 11:11 pm
Sziasztok!
Új építésű házunkba a fűtést szeretnénk magunk kivitelezni. Apósom lesz benne a fő segítség aki nem profi fűtésszerelő, de otthonosan mozog a témában. Főképp HMV és HHV szerelésével foglalkozik, de nem fő állásban, fűtést is csak rézcsővel szerelt eddig, újabban PP-R csövekkel. Ha már a szerelési költségen úgy is tudunk spórolni, ezért megterveztettem a rendszert egy épületgépésszel.
- GF-01.jpg (1.47 MiB) Megtekintve 5086 alkalommal.
- GF-02.jpg (1.52 MiB) Megtekintve 4974 alkalommal.
Kíváncsi vagyok a véleményetekre, hogy a rendszer megfelelő e, minden a helyén, a méretek stimmelnek, stb.?
Továbbá a mérnök javasolta az 5 rétegű műanyag csövek használatát, amit az aljzatban helyezünk el, természetesen osztó-gyűjtő használatával. Mivel ezek a csövek be lesznek betonozva szerettem volna tudni, hogy mekkora élettartamra lehet számítani, nem szeretném még 10-20 év múlva sem feltörni a betont, hogy új csöveket rakjunk le. Ezért próbáltam keresgélni a témában. A fórumot is végi olvastam mind a 40 oldalt. Többnyire azt találtam a fórumon, hogy a csövek élettartama "egy örök élet +két nap". Majd találtam ezt a cikket is
http://portal.d-eg.hu/veszjelzes-a-beton-alol/ Ebben azt írják, hogy az 5 rétegű csőben a 2mm alumínium nem elég, szükséges a 4mm alumínium. Természetesen a cég 4mm alumínium vastagságú csöveket forgalmaz, tehát érthető, hogy el akarják adni a terméküket. Érdekelne, hogy van e benne valami érdemesebb a 4mm-et venni, vagy bőven elég a 2mm. Továbbá azt szeretném kérdezni hogy PEX/Al/PEX vagy inkább PE-RT/Al/PE-RT cső a jobb. Lehet, hogy ezek lényegtelen kérdések, de természetes, hogy a legjobbat szeretném (a legjobb áron), hogy később ne adódjon probléma.
Esetleg ha van valami érvetek az 5 rétegű cső mellet, a rézzel szemben. Apósom mivel eddig azt szerelt inkább a rezet tartja jobb megoldásnak. Nem akarom megsérteni azzal, hogy szembe megyek a szakmai véleményével, de azt sem akarom, hogy nem hallgatok rá pedig igaza van. (Amit az eddigi 40 oldal alapján leszűrtem az az, hogy az osztó-gyűjtőhöz 5 rétegű cső dukál és osztó-gyűjtővel jobban lehet szabályozni a radiátorokba kerülő vízmenyiséget.)
Előre is köszönöm!
Üdv ngyrpd!