Ezermester Fórum

Építés, építkezés, lakásfelújítás, belső munkák, fürdőszoba, konyha, WC.
750 hozzászólás Oldal: 47 / 50
Tisztelt fórumozók!
A rendszerem bővítve lett a nyár folyamán. Két plusz radiátor lett beszerelve. Az egyik tökéletesen működik. A másik(ez lett az utolsó a rendszerben szerintem) csak a teteje fűt az alja nem. Mikor ki lett próbálva a rendszer tökéletesen működött. Utána egyszer csak valami történt vele és nem fűt rendesen. Hallom az új rész csöveiben a csobogó hangot és így arra gondolok hogy valahogy az aljában légdugó lehet. De nem tudom hogy ezt hogy tudnám kikergetni. Esetleg tudnátok segíteni. Vagy ha más lehet a probléma tudnátok ötleteket adni ?
Ha csobog a víz benne akkor bizony levegős lesz. Kellene lenni rajta egy légtelenítőnek ott ki tudod engedni a levegőt. Többnyire egy csavarhúzóval nyitható-zárható szelepecske szokott lenni.
Sziasztok!

Adott egy téglalap alakú, belül 12,4x7,9 méteres épület, ahova kétcsöves radiátoros fűtést szeretnék kiépíteni kondenzációs kazánnal, 20-as PP-R csőrendszerrel.
A radiátorok (kb. 10 db) és a kazán is a külső falakon helyezkednének el (ablakok alatt), így azt találtam ki, hogy a PP-R csővel a külső falak tövében mennék körbe (összesen 41 méternyi cső), majd térnék vissza a kazánba.

Kérdéseim:
- Használhatok-e mindenhol 20-as csövet? Ötrétegű rendszereknél találkoztam már különböző átmérőjű szakaszokkal egyetlen rendszeren belül (hidraulikai beszabályozás?), ezért merül fel bennem a kérdés.
- Életképes-e ez a megoldás, vagy jobb egy osztó-gyűjtő alkalmazása (eléggé megbonyolítaná a csövezést)? Mind a 10 radiátor beszabályozható megfelelően csak a radiátorokon állítva?
Köszönöm a segítséget!
Szia!
Szerintem ez már nagyon hosszú lesz egyben, nehéz lesz beszabályozni a rendszert. Jobb lenne legalább két részre osztani és valahol középtájon megtáplálni. Igazán az osztó lenne a legjobb, de falon kívüli szerelésnél rengeteg cső lenne a falakon.
A vége felé csökkenő átmérőket a végén lévő radiátorok jobb vízellátása miatt alkalmazzák. Ha egyforma vastagságban viszed, a vége felé már nagyon lelassul az áramlás, nem fog megfelelően fűteni a radiátor.
Üdv

Egy 24kW-os bosch kondenzációs kombikazánnal szeretném megoldani a ház fűtését.
A radiátorokat magam tervezem felszerelni. A kazán középen lenne és onnan kétirányban 2csöves vezeték lenne. Az egyik irányban a kazántól 3m-re lenne egy 600x1000, onnan 8,5m-re egy 600x1400, majd onnan 5,7m-re egy 600x1400-as radiátor.
A másik irányban 1m-re egy 500x1000-es törölközőszárító, onnan 5,3m-re egy 600x1000, majd onnan 6,2m-re egy 600x1000-es radiátor. Milyen vastag csővel kéne megoldani ezt? Acélcsőben gondolkoztam, nem akarok falat vésni.
Valahogy így:

Kép
Sziasztok
FÉG Kazanom van a családi hazamban

Segítséget szeretnek kérni . Családi haz 2 szintes hazban a felső emeleten majdnem az utolsó radiátorbol belülről csöppeneseket lehet hallani amikor beindul a kazán amikor Kikapcsol akkor elmúlik mitől lehet ?
El lehet dugulva a radiátor ki kellene mosnom vagy mi lehet ?
Nem levegős mert legtelenitettem , olyan zavaró mert pont a hálószobamba van..
Köszi ha válaszoltok....
Kedves Plaszlo és öreg ház!

Köszönöm a korábbi tanácsaitokat. Egyelőre csak a régi radiátorokat cseréltem le, illetve a bekötéseiket csináltam meg rézből. Feltettem egy szűrőt is a kazánhoz, ami - főleg az első pár napban - rengeteg szemetet összeszedett. Be tudtam szabályozni a rendszert, a radiátorok egyformán melegszenek és jó a hőmérséklet mindenhol. Egy kis levegővel harcolok még, ami viszont nem egyszerű, mert a régi csőrendszerben találtam egy szakaszt, ahol meg tud rekedni a levegő. Így nem fogom megúszni annak a cseréjét sem. :)
mikolad írta: Sziasztok
FÉG Kazanom van a családi hazamban

Segítséget szeretnek kérni . Családi haz 2 szintes hazban a felső emeleten majdnem az utolsó radiátorbol belülről csöppeneseket lehet hallani amikor beindul a kazán amikor Kikapcsol akkor elmúlik mitől lehet ?
El lehet dugulva a radiátor ki kellene mosnom vagy mi lehet ?
Nem levegős mert legtelenitettem , olyan zavaró mert pont a hálószobamba van..
Köszi ha válaszoltok....

Szia!
Hát ha hallod a csöpögést, akkor ott levegő van, különben csak halkan a víz áramlását lenne szabad hallanod. A légtelenítő felé emelkedik a radiátor, biztos minden levegőtől meg tudtad szabadítani? Melegszik a radiátor mindenhol?
Bendernet írta: Üdv

Egy 24kW-os bosch kondenzációs kombikazánnal szeretném megoldani a ház fűtését.
A radiátorokat magam tervezem felszerelni. A kazán középen lenne és onnan kétirányban 2csöves vezeték lenne. Az egyik irányban a kazántól 3m-re lenne egy 600x1000, onnan 8,5m-re egy 600x1400, majd onnan 5,7m-re egy 600x1400-as radiátor.
A másik irányban 1m-re egy 500x1000-es törölközőszárító, onnan 5,3m-re egy 600x1000, majd onnan 6,2m-re egy 600x1000-es radiátor. Milyen vastag csővel kéne megoldani ezt? Acélcsőben gondolkoztam, nem akarok falat vésni.

Üdv!
Ha mindenképp acélcsővel akarod megoldani, akkor háromnegyedessel indulj és a végénél fél colosra csökkentsd le. A radiátorokat fél colos csővel kösd be, a törölközőszárítót alaposan fojtsd le a torlószeleppel, különben söntöli azt az ágat, amiben van.
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy vízteres kandallót szeretnék beépíteni, amihez 3 darab radiátor kapcsolódna. Egy fürdőszobai, egy konyhai illetve egy szobai radiátor lenne. A kandallótól kb 10 méterre lenne a legtávolabbi. (Az első a fürdőszobai lenne, utána jönne a másik kettőt, ami nagyjából egy távolságban van a kandallótól) A kérdés az lenne, hogy milyen vastagságú csővel (réz vagy 5 rétegű) kellene indítanom a kandallótól? Továbbá nyitott vagy zárt rendszer lenne jobb?
Üdvözletem!

Meglévő vízteres-radiátoros,nyílt fűtésrendszeremhez vennék 1 saunier duval 9kw-s villanykazánt.Ehhez vennék egy 500 literes puffertartályt mert vezérelt áramról menne a kazán.A puffertartályból az 1 hőcserélős lenne a jó választás?Hőcserélőre kötni a villanykazánt?A kazánban minden gépészet benne van elméletileg de valami szelep,kütyüt kell esetleg venni hozza?

Előre is köszönöm a válaszokat.
A 9kW a régi kazán alapján, vagy más számításból jön? A tárolóval gond van, a vezérelt áram éjjel 8 óra alatt 5-6 órában áll rendelkezésre, nappal 16 óra alatt kb. 2-3 órában. (Lásd energiapedia internet.) Gyakorlatilag mindent éjjel kellene felvenni. A villanyáram esetén a hőszivattyú lehet jó (levegő-víz). Ha a régi kazán már nem fog menni, akkor érdemes áttérni zárt rendszerre.
lezso1974 írta: Üdvözletem!

Meglévő vízteres-radiátoros,nyílt fűtésrendszeremhez vennék 1 saunier duval 9kw-s villanykazánt.Ehhez vennék egy 500 literes puffertartályt mert vezérelt áramról menne a kazán.A puffertartályból az 1 hőcserélős lenne a jó választás?Hőcserélőre kötni a villanykazánt?A kazánban minden gépészet benne van elméletileg de valami szelep,kütyüt kell esetleg venni hozza?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Üdv!
Ezt csak kiegészítő fűtésnek tervezed, a vezérelt áramot kihasználva?
Nem írtad mekkora a házad, mekkora a meglévő kazánod, a rendszered. 9 KW nem túl sok egy házhoz, csak ha nagyon jól hőszigetelt, meg az 500 l-es puffer sem tűnik soknak, mint fűtő-, hőtároló eszköz, meddig tartana a benne eltárolt hőmennyiség. Kérdés a beruházáshoz képest mikor térülne meg az egész, mennyire tudod lefaragni vele a költségeidet?
Sziasztok!
Szeretnék az otthonunkban kialakítani padlófűtést és falfűtést. Egy kondenzációs gázkazán lenne a hőforrás és mellé egy 500l es puffer. A ház földszintjén lesz csak hideg burkolat ezért ide kerül padlófűtés csak, az emeletre nem. A falfűtés a földszinten és az emeleten is lenne.
Lenne pár kérdésem az osztó gyűjtők elhelyezésével kapcsolatban.
Három osztó-gyűjtőt gondoltam elhelyezni a házban.
2 kerülne a földszintre egy pedig az emeletre.
Lent lenne egy a falfűtésnek egy pedig egy keverő szeleppel a padlófűtésnek.
Fent pedig egy nagy a falfűtésnek.
Az egyik kérdés az lenne hogy érdemes az osztó gyűjtőket szintenként elhelyezni?
3 keringető szivattyút gondoltam elhelyezni a 3 osztóhoz.
A kérdés ezzel kapcsolatban hogy az emeletre elég egy nagy emelő magasságú szivattú ?

Válaszokat előre is köszönöm.
750 hozzászólás Oldal: 47 / 50