Szerző:
HPeter » szomb. dec. 31, 2016 4:42 pm
Sziasztok!
Segítségetekre van szükségem a következő témában.
Adott egy kétszintes hétvégi ház (földszinten présház, emeletem pedig lakótér), ahol egy-egy napra, havonta összesen 2-3-szor van befűtve a téli szezonban.
Az emeleten a mennyezet rétegrendje jelenleg belülről kifelé haladva: fenyő lambéria (~1cm) - párazáró fólia - üveggyapot. A lambéria a keresztgerendákhoz van rögzítve és ezek közé lett annak idején az üveggyapot elterítve. Ez nagyjából 25-30 éve így van. Sajnos az üveggyapot mára teljesen összeesett (3-4 cm), néhol egy-egy kisebb területen látni, hogy ez valamikor 15 cm körüli vastagság lehetett. Feltételezem, hogy ez a téli időszakban a padlás kerülő porhónak köszönhető, mert alapvetően száraznak nevezhető a padlás. A legnagyobb eső idején sem látok semmi beázásra utaló nyomot. Télen pedig már láttam vékony rétegben befújt havat. Persze ez csak az én feltételezésem.
A jövőben sem szeretnék életvitelszerűen lakni a házban, de azt látom, hogy évről-évre több fára van szükségem ugyanolyan időjárási körülmények között, hasonló hőmérséklet eléréséhez, még úgy is, hogy a nyílászárók 4-5 éve lettek cserélve. Egyébként fatüzelésű kemencével fűtök, amennyiben ez lényeges.
A kérdésem az lenne, hogy mit tegyek a lambéria fölé, hogy kevesebb meleg levegő illanjon el felfelé?
A tető felépítése szarufa, tetőléc és cserép. Nincsen fólia, sem szigetelés.
Jelenleg egy építkezésből megmaradt annyi hungarocell szigetelésem, amivel 5 cm vastagon beburkolhatom a padlást. Elég ez vagy legyen vastagabb? Esetleg más legyen más szigetelőanyag? Szükséges-e ilyen alkalomszerű használat esetén párazárással/páraáteresztéssel foglalkozni vagy nincsen jelentősége?
Nem szükséges, hogy lépésálló legyen. A keresztgerendák magassága ~15cm. Ezekre merőlegesen padlók vannak letéve a járhatóság végett. Ugye jól gondolom, hogy 15cm-nél vastagabb szigetelés nem kell és a padlókat továbbra is használhatom közlekedésre?
Előre is köszönöm a segítségét, minden jó tanácsot örömmel fogadok.
Boldog Új Évet Kívánok!
Péter