Szerző:
Plaszlo » vas. jan. 05, 2014 12:23 pm
Üdv.
Járható, de csak bizonyos feltételek esetén gazdaságos, kifizetődő. Ugye a cikkben nyugdíjas ráérő bácsi mókolt ezekkel.
Egy időben engem is érdekelt a téma, elég sokat keresgettem, néztem videókat, olvastam cikkeket, de arra a következtetésre jutottam, hogy - mint a legtöbb környezetvédő megoldás - rövid távon nem gazdaságos.
Alapfeltétel a bőséges nyersanyagellátás, mint papír, vagy nyesedék, hulladék fa, bármi ami préselhető. Nagyobb mennyiség esetén présgépet kell készíteni, ami csak akkor gazdaságos, ha hosszú távon biztosított a nyersanyagellátás és a felhasználás. A gép is energiát fogyaszt - nem keveset - az energiamérleg végeredménye lehet negatív előjelű lesz.
A házi barkácsolós préselés olajhidraulikus, vagy mechanikus présgéppel nagyon időigényes, valószínűleg a préselés minősége sem megfelelő. Ez csak annak megoldás, aki időmilliomos és unatkozna enélkül.
Asztalos ismerősöm a hulladékfát inkább eltüzeli kandallóban, mint ilyennel szórakozna, erre nincs ideje és akkor is a kandallóban végezné rengeteg munkaráfordítás után.
Szóval én nem látom értelmét barkács módon, színvonalon, max tapasztalatszerzés céljából.