Szerző:
Plaszlo » pén. feb. 12, 2010 11:24 pm
Üdv Melánia!
Ez így egy kicsit kevés a kérdés megválaszolásához:
- mi 80 m2? falfelület, vagy az alapterület?
- mit kell szigetelni? falak, tetőtér, födém?
- milyen a faház? könnyűszerkezetes, nyaraló, gerenda?
- egyszintes?, van tetőtere és lakott-e? van már rajta valamilyen szigetelés?
- nyílászárók milyenek?
- pince van?
A kérdésére a legegyszerűbb válasz: nézzen körül az építőanyag kereskedők honlapjain és keresse ki a legolcsóbb megoldást.
Ezzel segítettem Önnek? Ugye nem.
Azt előre kell bocsátanom, a legolcsóbb megoldás sosem a legjobb megoldás a szigetelésnél.
A házszigetelés elég bonyolult és komplex kérdés. Vaktában válaszolgatni, hogy a EPS szigetelő a legolcsóbb, azt kell venni, felelőtlenség. Egy rendes szigetelés megtervezése nagy tudást és sok tapasztalatot igényel. Persze lehet mondani sok mindent, lehet erre, vagy arra esküdni, állítani, hogy csodafestékkel minden hőszigetelési probléma megoldható. Vannak tapasztalt szakértők akik már ránézésre nagyjából meg tudják mondani mi kell a ház szigeteléséhez de vannak, akik csak eljátsszák a hozzáértőt és vaktában lövöldöznek számokkal és anyagnevekkel. Persze olyan is van aki látta a szomszédját hogyan csinálta és máris műértővé válik. Látszólag egyszerű, becsomagolom a házat hőszigetelő anyagba és meleg van. Azután fél évvel, egy évvel, vagy csak a tél beálltával jönnek a hibák, a rossz szigetelés vagy méretezés miatti hőhidak, a túlzott párásodás, a vízkicsapódás, majd penészedés.
De lehet egyszerűen csak rossz tervezés, a falak ugyan le lettek szigetelve, de máshol, például tetőn, födémen, vagy réseken kiszökik a meleg és nem hozza a várt eredményt.
Ezt miért írom? Nem akarom elkeseríteni, vagy lebeszélni semmiről, de ezt alaposabban végig kell gondolni. Én szinte magam végeztem a faházam szigetelését, de előtte hosszú ideig kerestem a neten a szigetelésről szóló tanulmányokat, leírásokat és csak azután vágtam bele, hogy nagyjából tudtam mit kell tennem. És még így is biztos vagyok benne, hogy lehetett volna jobban. Egy hőszigetelésben nem csak a hőt kell bent tartani, hanem a párával is számolni kell, ami a szigetelések legnagyobb ellensége és a legtöbb gond okozója.
És higgye el, még a felszínét sem karcoltam a témának. Szóval, ha tényleges segítséget szeretne kapni a fórumban, adatokkal kell ellátnia minket.