Szerző:
Plaszlo » szer. okt. 27, 2010 10:23 am
Szia Viktor!
Így kicsit más a helyzet. Ezek tudatában a laminált parkettára szavaznék, több okból is. A márványra úgy lehet fektetni, hogy a márványnak nem lesz semmi baja, ha valamiért meggondolod magad, teljesen eredeti állapotára visszaállítható. Alá csak a habszivacs alátét kell és egy jó fűrésszel saját magad is lerakhatod, főleg a klickes változatot. A színt ki tudod elsőre választani, később sem változik. A szalagparketta is tartós, van "ipari" változata is, ami a tűsarkú cipőket is bírja, tehát a tartósságában sincs probléma. Némelyik fajta egyszer átcsiszolható szükség esetén.
A normál parkettát ragasztani kell, ez már nyomot hagy a márványon is. A vastagságával is számolnod kell, valamint a lerakáshoz szakember kell, csiszolás, festés, lakkozás.......szóval hetekig kosz és felfordulás. A szalagparketta lerakható egy hétvége alatt is, utána egyből használható.
Persze ez az én véleményem, de egy-két ilyen házilagos felújítást már végigcsináltam, hónapokig kosz és káosz volt, hisz csak a hét végén tudtam foglalkozni vele. Én biztos az egyszerűbb megoldást választanám.
Ennek ellenére nem akarlak lebeszélni, ha így szereted a parkettát. A márványt csak akkor kell felszedni, ha a parkettával együtt már túl magas lenne. Ragasztóval a márványra is lehet rögzíteni, de előtte egy kis kutatást kell végezned, a ragasztó megtapad-e rajta rendesen, különben kell egy köztes tapadó réteg. Nem tudom a nevét, de már járólapra is lehet járólapot fektetni. Ez az anyag viszont megmarja a felületet, utána nem lehet újra használni az alsó réteget. A Lurdy Házban láttam, a közlekedő tereket így burkolták újra, maradt a régi a többségében, csak néhány csíkot vertek fel a jó tapadáshoz, a többi helyen ezt az érdesítő, tapadó anyagot használták. A lecsiszolt parketta színezéséhez Lazurán, Sadolin, Milesi vízbázisú vékony lazúrt ajánlanék, ezek szépen engedik láttatni a fa erezetét. A Sadolinon kívül a Milesivel vannak jó tapasztalataim, nagyon szépen lehet vele dolgozni. A lakkozás megint egy művészet, több rétegben kell felvinni, hogy tartós és szép is legyen.
Most megnéztem a 3 ajánlott lazúr színkatalógusát, alpesi fenyőt egyiknél sem láttam.