Szerző:
jmedvegy » pén. márc. 26, 2010 7:11 am
Üdv!
Nem jelezted, mennyit akarsz forrasztani, de én speciel nem forrasztanám.
Egyrészt azért nem mert, mert ha bármikor a későbbiekben le akarod venni, mert a tetőről legördülő jég, hó elgörbítette a csatornát, vagy éppen egy könyök rész eltört, vagy hasonló, akkor szétszedhetetlenné válik a dolog. Csak gondolj bele, ha jól összeilleszeted, és az egészet akkurátusan, szépen leforrasztottad, olyan merev dolgot kapsz, ami szétszedéskor szétfeszíteni, melegíteni is... Forrasztani én bádogost akkor látom, amikor a sarokrészekre kerülő - ha most keresztül lőnek sem tudom, "díszeket" szokták felrakni. (Na majd itt egy bádogos kisegít.
) Ha megfelelő a lejtése a csatornának, és megfelelő módon lett összerakva, visszafolyás, vagy a víz megállása nem is történhet meg, ami a későbbiekben a csatorna rozsdásodásához, és kilyukadásához vezet. Ha rövid darabot kell betenned, akkor a két oldalán,
zárt popszegeccsel célszerű rögzíteni.
De bármire is döntést, előtte egy fél vödör vizzel ellenőrizd, hogy megfelelő-e lejtés.
Adalék: a jelzett forrasztóvíz sósavba cink darabokat dobva készíthető, hozzátéve, hogy a folyamat hidrogén képződéssel (robbanásveszély) és jelentékeny hő képződéssel jár. Tehát csak jól szellőző helyen érdemes belefogni. Esetenként szalmiákoldattal még tovább fokozható a hatása. Viszont azt mindenképpen meg kell említeni, hogy az ilyen és hasonló anyagok alkalmazása esetén a sav nem távozik maradékmentesen, és hosszú távon éppen ez fogja a lemezt átmarni. Tehát csak a fenntiek figyelembevételével ajánlom használatát.
További szép napot!