Szerző:
jmedvegy » hétf. feb. 14, 2011 7:47 pm
siposs andrás írta: ... a tetőt 460x20x2,5-s deszkából, alulról felfelé, lapolva kirakom. ez már olyan mint egy fa zsindelyezés, vagy tévednék? természetesen aládolgoznék, mondjuk telibe osb lappal és arra majd valami szigetelő fóliát. tudom, hogy a fa a vízben ázva "kővé" válik, mint mondjuk a vitorláskikőtői cövekek, de mi történne az én általam elképzelt fa tetőrendszerrel? meddig bírná? állandóan kezelnem kéne?
Üdv!
Gyakorlatilag idővel egyszerűen bepenészedne, majd elkorhadna. A fazsindely lényegében a hosszirányban egymásra szegelt 1.5-2 cm vastag falapok, melyeket akkoron a kuglirönkökből hasítottak- régen bükk, vagy kőris, mert jól hasadt szálirányban - még frissiben. Itt egy élő
példa a megvalósításra. Viszont az elv az, hogy amilyen gyorsan lehet, távozzon el a víz a felületről, mert ha ott marad, azt a fa rostjai felveszik, megtelepszenek benne a különféle farontó gombák, ezért azok idővel elkorhadnak. (Megjegyzem, ezért is illik a fa kerítés elemek alját és tetejét vmilyen szögben levágva kialakítani, így tartósabb ideig marad szép és időtálló.)
Az alsó fóliázás nem engedné a vizet arrafelé távozni, a résen kiszellőzni sem tud, így viszont meleg időben a penészgombák megtelepedésének egyik melegágya. Az ötlet önmagában nem rossz, a jól felrakott fazsindely idővel mondhatni befeketedik, a jól felrakott anyag gyakorlatilag későbbi elő- vagy utókezelést nem igényel. Lehetne mindenféle ma korszerűnek mondott anyaggal kezelni, azonban ez csak a későbbi "patina" kialakulásának késleltetése. Bár az is igaz, hogy láttam színesre festett öreg zsindely tetőket, amik nagyon szépen mutatnak még az idő múlásával is. De azt is megnézném, mondjuk olyan jó ötvenesen szambázni a tetőn egy nagyobb pemzlivel, védőréteget kenve a faanyagra
.
Elkézelhető lenne ennél a megoldásnál egyfajta alágyalulást a széleken alkalmazni, hogy az egyes lapok ne érjenek össze, ez igazán haladós is lenne, de bizonyos, hogy hosszútávon nem kifizetődő. Az egyes lapokat azonban nem csak levágni, hanem egyfajta előkészítésnek is alá kell vetni, pl. a kieső görcsös lapok felhasználásra szóba sem jöhetnek. De nem akarok részletekbe menni, mert gyakorlatilag ilyet sohasem készítettem, csak Erdélyben láttam, ahol nem divat vasszeget használni, Mestereket munkaközben dolgozni. A Mesterek itt csupa nagybetűvel értendők!
Másodrészt a padlásfeljáró, bát nem egy egyszerű történet, gyakorlatilag egy a tetőbe beépített tetőkibúvóval lehetne megközelíteni a legegyszerűbben, első olvasatra, lévén maga a feljáró rész is inkább ablakra, mint feljáró ajtóra emlékeztett.
Holnap, ha lesz rá időm, adhatok egy megoldást, de nem kell készpénznek venni. Pusztán csak ötletelés lesz.
További szép napot!