Szerző:
Plaszlo » szer. márc. 23, 2011 11:44 am
Nézd nagyjából az elhelyezhetőség, telepíthetőség a teljesítményigény és az anyagi lehetőségek a döntőek egy kazán beruházásánál. Új telepítéshez úgyis gázengedély, gázterv, kéményseprői engedély, stb. szükséges, így muszáj szakemberrel megnézetni. Elvileg nincs akadálya rákötni gázkazánt egy régi rendszerre, és a tervező ajánlani is tud olyat, ami a rendszeredhez a legjobban illeszkedik, vagy illeszthető. Talán az állókazán jobban illeszkedne a rendszeredhez, de nem találtam csatlakozási méreteket a vízrendszerhez. Nem akarok feleslegesen okoskodni, ezt tényleg szakember döntse el, így nagyobb esélyed van jól dönteni.
A meglévő gravitációs rendszernek egyetlen hátránya lesz a gázkazán szempontjából, az a vastag vízcsövek és emiatt a nagy víztérfogat. Kicsit többet kell fűtenie a kazánnak, hogy elérje az üzemi hőfokot, a víz is lassabban fog felmelegedni a rendszerben. Ez a szabályzást is kicsit meg fogja bolondítani, nem lesz annyira pontos, mint egy kis vízterű rendszerben. A felfűtésnél lassabban éri el a vízhőmérsékletet, ezért a kazánt szaporább munkára kényszeríti az elektronika, majd ha elérte a megfelelő hőmérsékletet és már nincs szükség a további hőre, a csövekben lévő nagy mennyiségű meleg víz túlfűtheti a lakást. Ezért érdemes lenne külső hőmérséklet érzékelős kazánt választani, valamint öntanulós szobatermosztátot. Ez annyit jelent, hogy megjegyzi a fűtőrendszer és a lakás tulajdonságait, fűtési jellegzetességeit és aszerint vezérli a kazánt. Tehát a nagy víztérfogat miatt hajlamos a túlfűtésre, nagyobb hőkilengésekre, akkor korábban lekapcsolja a kazánt, így a felfűtött vízmennyiséget fel tudja használni a lakás fűtésére, de nem a túlfűtésére. Ugyan még nem próbáltam, de van elérhető árú magyar öntanulós szobatermosztát is:
http://www.szobatermosztat.hu/Ezen kívül a Siemens kínálatában láttam hasonló elvű szabályozót.
A gázkazán beüzemelése előtt érdemes alaposan kitisztítani a rendszert az üledéktől, és egy vízszűrő, iszapleválasztót beépíteni a kazán elé.