Szerző:
fransis69 » kedd jan. 15, 2013 11:16 am
zolek írta: A gond az,hogy hiába forrók a csempék még sincs meleg a szobákban. Akár mit csinálok (kínomban már egész nap tüzelek benne)
nem tudom 20 foknál melegebbre fűteni a szobákat. A kályha kb. 180x50x50-es és két kb 40m3-es szobát kéne befűtenie. Gondolom ezt bőven kéne teljesíteni egy ekkora kályhának. < nem jó a gondolat, sajnos.
Huzat rendben van, gyufa lángot eloltja.
A hőszigetelésre (ill annak hiányára) gondoltam még, de ha egy vacak kis konvektor képes 5-ös fokozaton befűteni akkor csak nem az a baj. < mekkora teljesítményű az a kis "vacak" 1-2db konvektor(?) Mi lehet a gond? Előre is köszönöm a válaszokat.
Úgy tűnik, az elvárásod a cserépkályháddal szemben a "csodák birodalmába" tartozik. A leírásod alapján a kályhád 6-os nagyságú lehet, 8 magasságú, csempeszám: 72 db fűtőcsempe. 530x424 külméret.
Egy kályhacsempe 0,212x0,245 = 0,052m2 felületű, ha ezek az adatok állnak a te kályhádra is.
1. - ha nehéz kivitelű a cs. kályhád (300kg/m2) a fajlagos hőleadása q
cs = 0,03024kW
2. - ha közepes kivitelű a cs. kályha (200kg/m2) a fajlagos hőleadása q
cs = 0,0419kW
Számold ki, ha valóban 72db fűtőcsempés (72dbx0,03024kW), az csak,
ha nehéz kivitel, 2,2kW körüli, ha közepes kivitel, akkor 3kW körüli teljesítményű. 2db, kb. 4*4-es szobát szeretnél fűteni vele, valószínű megosztva egy fal két oldalán "l
óg ki" a fele-fele kályha és leadja a 1,5... 2kW-nyi hőjét (a
falközös beépítés is jelentősen, de tovább rontja a teljesítményét).
Ez a teljesítmény is csak akkor igaz, ha a kályha úgy van elhelyezve, hogy legalább min. 150mm-re ki van emelve a faltól, ha falsíkra/falsarokba lett elhelyezve, ez is egy fontos kitétel.
Szinte biztos, hogy most 2db (
szobánként 1-1) 3,2... 4,3kW-os gázkonvektorod van bent.
Sajnos, a cserépkályhád az egyik szobát befűtené talán-talán, de a kettőre kevés/kicsi a mérete...Tudtam segíteni?