Jó napot mindenkinek.Az lenne a gondom,hogy a szüleim gránit sirkövének vázáit a télen a belekerült viz megrepesztette. Az egymással szenbeni oldalon egész le a benne lévö üreg aljáig.Ahol egy keresztben repedés is kelettkezett. A két szenben lévö másik oldal sértetlen az nem repedt meg. Ugy gondoltam,hogy egy egész kicsi közetfuróval amit lehet kapni,megfurom a repedés közepét (ez az üreg legalsó pontja),hogy a viz kifollyon majd és egy vékony lemez segitségével ragasztót teszek belé.A kérdésem mivel tisztitsam meg a repedést,hogy a ragasztó megkössön? Milyen meleg legyen ,hogy a ragasztó jól kössön? És milyen ragasztót használjak? ( Én a "mester" ragasztó család egyik "erös épitési " ragasztóját néztem ki) Lehet,hogy szilikonos ragasztó kellene,a jó üreg kitöltéshez? Vagy Flexibilis,hogy birja a repedést megtartani? Persze tudom ez "kóklerkedés" mert meg kéne bizni egy sirkö készitöt,hogy készitsen másikat,de sajnos anyagilag nem ugy állok,hogy ilyet bevállaljak. A gránit szine szürke,és fekete darabokkal szinezett. Nem tudom mivel lehet majd a ragasztó szinét korrigálni,hogy ne legyen feltünö? segitségüket elöre is köszönöm. Lörincz Zsolt.
Üdv.
Az a baj, hogy a repedéseket nagyon nehéz javítani, mert nagyon kicsi a hely a ragasztó bejuttatására. Ha repedés miatt nem távolodott el a váza két fele egymástól, akkor csak nagyon híg ragasztót lehet benyomni közé, ami befolyik a repedésbe, majd utána erősen összenyomni a kötés idejére. Ilyen híg ragasztó a pillanatragasztó, amit még kötés előtt le lehet törölni a külső felületéről, ha kinyomódna az összeszorítás után. Nem tudom mennyire lesz időtálló, ez függ attól is, hogy menyi kosz ment be a repedésbe. Egyszerűbb lenne, ha ketté esne a váza, mert akkor a felületek tisztítása után két komponensű ragasztót ajánlanék a javításra, az is színtelen, letörölhető még kötés előtt.
A ragasztást mindenképp szobahőmérsékleten végezd.
A repedés kitisztítására nincs igazán jó ötletem, esetleg folttisztító benzinnel kimosni, hogy átfolyjon a repedésen, majd alaposan kiszárítani. Normál benzin nem jó erre, mert tele van adalékkal.