Szerző:
Plaszlo » kedd szept. 13, 2016 10:18 am
ilozzoli30 írta: Sziasztok!
Hasonló cipőben járunk mi is.
Szerkezetkészre bontottunk egy panellakást és az egész lakásban felszedtük a parkettát, az alatta lévő párnafákat, a félig meddig szétporladt üveggyapot darabokat (csak maszkban javaslom és nyitott ablaknál, jól bezsákolva), meg néhány lapátnyi homokot, 2-3 nm széttört ablaküveget és minden olyan hulladékot, amit az építőmesterek beépítettek a padlóba. A közlekedőkben esztrich-betonnal (+ járólap) lett felhozva a padlószint a vizesblokk illetve konyha szintjéhez, de a szobák továbbra is 5-6 cm-es "mélységben" vannak.
A mi burkolónk az alábbi megoldást javasolta (idő hiányában még nem jutottunk el a megvalósításig):
- aljzatkiegyenlítés (2-3 mm) után (ezt még elvégezte) 2-3 mm-es alátét fólia réteg
- erre 22 mm-es OSB lap, persze rögzítve a padlóhoz. Nagyjából 9-12 rögzítést javasolt laponként betontiplivel.
- erre 5 mm-es hang- és hőszigetelő alátét
- majd 7-8 mm-es laminált parketta
Ezekkel a rétegekkel már megközelítjük a közlekedő szintjét (~15 mm különbség), amit burkolatváltóval már könnyedén át lehet hidalni.
A kérdésem az lenne, hogy a fent leírt folyamat, rétegezés rendben van-e?
Nem lesz-e probléma azzal a sok fúrkálással (alsó szomszéd nemtetszését leszámítva) a betonfödém statikája szempontjából?
Mindenki válaszát előre is köszönöm!
Szia!
Nem tudom mit akar a mestered, de ennyi csavarral a házat fel lehetne rögzíteni a parkettára. Szerintem abszolút felesleges, hiszen hova tudna menni az a szerencsétlen OSB lap????
Én úsztatott szerkezeti megoldást alkalmaznék:
- alulra 20 mm-es lépésálló hangcsillapító ESP vagy üveg/kőzetgyapotot fektessetek
- OSB lap, lehetőleg a nútos kivitelűt, vagy vékonyabból két rétegben, az illesztéseket eltolva egymástól a két rétegben
- alátét habfólia - ide már nem kell vastag, a lépéshangszigetelésről a legalsó réteg gondoskodik
- szalagparketta
Az OSB lapok és körben a fal között kb. 5-10 mm-es hézagot kell hagyni és ezt kitölteni polifoam, vagy vékony EPS csíkkal, hogy a helyén tartsa és a faltól elszigetelje (hanggátlás). A körbemenő csík érjen fel a padló felső szintjéig, hiszen annál is kell hézagot hagyni, amit rugalmas anyaggal ki lehet tölteni, szegőléc úgy is el fogja takarni. AZ OSB lapokat már úgy tegyétek le, hogy a távtartó csíkok a helyükön legyenek.
Nem írtam méreteket a legalsót kivéve, osszátok el a távolságot úgy hogy a parketta egy szintbe kerüljön a járólapokkal.
Az úsztatott padló nem fog elmozdulni a helyéről, mert a súlya és a szegélycsíkok a helyén tartják, viszont az alattatok lakótól sem kell félni, hogy állandóan panaszkodni fog, mert ez a legjobb hanggátlás.